28 °C Budapest
Az utolsó órában járnak a magyar hiteligénylők: újabb slágerkölcsön tűnik el a hazai bankokból

Az utolsó órában járnak a magyar hiteligénylők: újabb slágerkölcsön tűnik el a hazai bankokból

2022. május 10. 05:44

Az idei évben első alkalommal érte el a magyar párok házasodási kedve az elmúlt években megszokott szintet. Jó eséllyel pedig nem csak véletlen egybeesés ez a babaváró támogatások népszerűségének rég nem látott felívelésével. Amíg a kölcsön népszerűségét jelentős részben az azzal jól kombinálható felújítási támogatás, addig a lagzikét a két támogatás népszerűsége pörgetheti. Valószínűleg már a szakértők által rebesegetet a babaváró közelgő kivezetését megelőző hajrá látszik a számokon. Mutatjuk, mennyire kell sietnie annak, aki még szeretne élni a kedvező hitellel.

Az MNB legfrissebb statisztikái szerint a magyarországi pénzintézetek márciusban 44,11 milliárd forintnyi babaváró kölcsön folyósítottak új lakossági ügyfeleiknek. Ez negyedév után újra növekedést jelent a kivezetéséhez vészesen közeledő konstrukció teljes hitelösszegeiben.

A márciusi kifizetések az év második hónapjához képest különösen nagy emelkedést jelentenek. Ezzel a babaváró idén először teljesített az elmúlt két évben megszokotthoz közeli szinten. A babaváró iránti kereslet egyébként tavaly nyár óta volt szinte állandó lejtmenetben, a mostani fordulat viszont akár egy tartósabb növekedés előszele is lehet.

A 2022 márciusában folyósított 44,11 milliárd forintos összegű babaváró hitel a tavalyi év azonos hónapjában kiutalt 53,78 milliárdhoz képest még mindig 22 százalékos visszaesést jelent. Az utalások februári összegéhez képest ettől függetlenül a harmadik havi impozáns,  41 százalékos növekedést hozott.

A másik két a Pénzcentrum által vizsgált lakossági hiteltípus is igazán jó hónapot zárt.  A februári számokhoz képest ezek közül mindre élénkülő kereslet látszik, sőt a lakáshitelek és a személyi kölcsönök a tavalyi év azonos hónapjához képest is lényegesen nagyobb összegben lettek folyósítva a lakosságnak.

A babaváró hitel azért annyira nem zárt jó negyedévet. Az Erste Banknál például 21,9 százalékkal csökkent a kereslet 2021 azonos időszakához viszonyítva. A babaváró esetében persze  fontos faktor az is, hogy hamarosan kivezetésre kerül. A több hónapos visszaesés után a kereslet mostani élénkülése talán már az utolsó roham lehet ezekért a hitelekért.

A babaváró piaca persze véges. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, és vélhetően ez vezetett a korábbi hónapokban tapasztalt, hosszabb távú visszaeséshez is. Az is érthető viszont, hogy a babaváró iránti kereslet miért tudott újból szárnyra kapni. Továbbra is elérhető ugyanis a lakásfelújítási támogatás és hitel, ami a lakáshitelek piacán direkt, a babaváró esetében közvetett módon tarthatja fent a hitelek iránti hatalmas keresletet.

A babaváró hitel ugyanis remekül kombinálható a lakáshitelekkel, akár önerőként. A felújítási támogatás felvételéhez ezért nem mindenki választ lakáskölcsönt, a felújítási munkákat ugyanis a jogosultak személyi hitelből, vagy babaváró kölcsönből is ugyanúgy tudják előfinanszírozni. A babaváró összegét egyébként a hitelintézetek 75 százalékban számíthatják be önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében.

Számos felmérés rámutatott már, hogy a babaváró egyik legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők igen nagy százalékban költötték erre a kölcsönt. Az ilyen igénylők aránya ráadásul tavaly még nőni is tudott az előző évhez képest. Ez a felhasználási lehetőség vélhetően még hónapokon keresztül  fenntartja majd a kivezetéséhez közeledő konstrukció iránti érdeklődést. 

Ha pörög a babaváró, szívesebben házasodnak a magyarok

A márciusi számokból ítélve 2022 igen jó év lehet a menyegzők számát tekintve. Bár a koronavírus miatt elhalasztott házasságkötések jelentős részét már jó eséllyel az elmúlt két évben megtartották, az év harmadik hónapjában az utóbbi néhány évben megszokott szinten volt a magyarok házasodási kedve. Nem tűnik elrugaszkodott elméletének, hogy a tendencia a babaváró hitel népszerűségének változásával is szoros összefüggésben lehet.

Amíg ugyanis a babaváró történelmi mélypontjának számító januárban 3 éve nem látott esés volt a kimondott igenek számában is, már februárban meredek emelkedésnek indult a lagzik száma, márciusra pedig a covid lecsengése utáni hónapok szintjére jutott.

A házasságok növekvő száma persze részben betudható lenne a szezonális hatásoknak, annak üteme és nagysága viszont látványosan nagyobb a babaváró bevezetése előtti években megszokottnál.

A 2021-es év azonos hónapjától azért az idei márciust övező házasodási láz is elmaradt, akkor ugyanis a mostani 4541-nál is több mint ötszázzal több, 5133 pár kötötte össze az életét. A 2019-es 2766 menyegzős számhoz képest a mostani is 64 százalékkal magasabb.

Közelít a babaváró kölcsön alkonya

Már csak néhány hónapja maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik babaváró támogatást szeretnének igényelni. A babaváróról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendelet még módosulhat, és elképzelhető, hogy kitolják a határidőt, aki biztosra akar menni, az jó eséllyel még tavasszal, vagy nyáron elintézi az igénylést. Ennek függvényében nem is olyan meglepő, hogy márciusra jócskán megélénkült iránta az érdeklődés. A babaváró felfutásával párhuzamosan pedig az ingatlanpiac is nagyon pörög.

A házasságkötések számában tapasztalható mostani növekedés is könnyen magyarázható azzal, hogy a hitelképes magyarok végső rohama indulhatott meg a babaváró során. A hitel így a közeljövőben még népszerűbb lehet, mint amit a márciusi számok mutatnak.

A babaváró bevezetése persze augusztusban történt, ezért a mostani számokat az elmúlt három helyett csak az előző két évvel lehet összehasonlítani. Ez alapján a márciusi eredmény, bár a 2019 végi rekordoktól jócskán elmarad, ismét hozza a 2020-ban és 2021-ben megszokott keresleti szintet.

Ennek oka a már említett kettős hatás lehet. Hiába felelnek meg egyre kevesebben a babaváró igénylésének alapjául támasztott feltétételeknek, a potenciális igénylők figyelme a konstrukció kifutása igencsak megélénkült.

Ráadásul újabban egyes bankok, akár több mint százezer forintos jóváírásokkal is próbálják magukhoz csábítani a babaváró hitel felvételét tervező párokat. A tavaszi időszakban tehát már ez is erősíthette a hitelek iránti lakossági érdeklődést.

Nincs ok a pánikra, ha lecsúsztunk a babaváróról

2021-ben elsősorban az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel határozta meg a lakosság hitelfelvételi kedvét - ez a lakáskölcsön kifizetésekben egyértelműen meglátszik. Október 4-től pedig megjelent  a Zöld Otthon Program keretében az új zöld CSOK-hitel is. Ennek segítségével akár 70 millió forint kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitelhez is juthatott egy család, akár még gyermek nélkül is. A bankokban már a zöld hitel bevezetését megelőzően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről.

Az energia-hatékony, újépítésű ingatlanokra igényelhető hitelhez azonban meg kell felelni a bankok feltételeinek, emellett önerőre is szükség lesz. A babaváró hitel népszerűsége részben épp abban áll, hogy a segítségével - önerőként felhasználva - olyan családok is hitelhez juthattak, akiknek nem volt elég önerőjük akár egy kedvezményes lakáshitelhez sem.

A zöld hitel népszerűsége persze kétélű volt. A támogatott hitelre biztosított 200 milliárd forint összegű keret ugyanis elfogyott, így jelenleg nem nagyon lehet hozzájutni az ilyen típusú kölcsönökhöz, de a kormányzat már tervezi a program újraindítását.

És persze van lehetőség, ami jelenleg is elérhető. A CSOK a meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. Mellé igényelhető kedvezményes kamatozású támogatott hitel is, amennyiben legalább két gyerek után vennénk igénybe a CSOK-ot. A kölcsön maximális összege legfeljebb 10 millió forint lehet két gyermek esetén. Legfeljebb 15 millió forint összegű támogatott hitelt kaphatunk, ha legalább 3 gyerek után vettük igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:02
Ehhez az állami vállalat logóit kellett kiraknia a kormánypárti szervezetnek különböző felületeken.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?