In Budepests 5th district, on a sunny winters day.

Itt a titkos kamatrögzítő hiteltrükk: teljesen legális, ebben a 3 bankban működik

2022. február 15. 05:59

Az új hitelek kamata folyamatosan emelkedik, ezzel egyre nehezebb helyzetbe hozva a hiteligénylés előtt állókat. Ráadásul a kamatemelési folyamatnak még koránt sincs vége. De mit tehetnek az érdeklődők a drágulás ellen? Megelőzhető a bankok további kamatemelése?

Az elmúlt hónapok a hitelkamatok emelkedéséről szóltak: a lakáskölcsönök kamata több lépésben emelkedett nyár vége óta. A magas infláció miatt az irányadó kamatokat a jegybank várhatóan tovább fogja emelni, vagyis az új hitelek is tovább fognak drágulni az elkövetkező időszakban. De mit tehetnek az adósok a kamatemelés elkerülése érdekében? Esetleg kínálnak valami olyan lehetőséget a bankok, ami ténylegesen védelmet nyújthat a drágulással szemben?

Akár az igénylést megelőző 3-4 hónappal rögzíteni lehet a kamatokat egyes bankoknál

Akár hónapok is eltelhetnek addig, amíg az ember megtalálja az ideális ingatlant, ezen időszak alatt pedig a lakáshitelek kamata az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jelentősen megemelkedhet. Az érdeklődők azonban már előzetesen fel tudják venni a kapcsolatot a bankokkal, egyes pénzintézetek pedig teljeskörű előzetes hitelbírálatot is el tudnak végezni.

Ez azt jelenti, hogy az igénylő benyújtja a teljes dokumentációt a pénzintézet felé – természetesen az ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumokat nem, hiszen a lakás még nincsen meg -, a bank pedig meghatározza a jövedelem alapján felvehető hitel összegét. Ilyen teljeskörű előzetes vizsgálatot jelenleg 3 hitelintézet végez - árulta el a Pénzcentrumnak a Bankmonitor. Ezek a következők:

  • Az ERSTE Bank esetében az előminősítés alapján kiállított igazolás 4 hónapig érvényes. Ezen időszak alatt a bank az előzetes bírálatkor érvényes kamatokat tartja. Az előminősítésért 20 ezer forintot kér el a bank, melyet azonban a kölcsönösszeg tényleges folyósításakor visszaad az ügyfélnek.
  • A Budapest Banknál is létezik előbírálat, melynek eredménye 90 napig érvényes. Az ügyfél az előminősítéskor érvényes kamatokkal köthet a végleges jóváhagyást követően szerződést. A kamatot nem tartja a bank abban az esetben, ha a teljes – ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumokat is tartalmazó – kérelem befogadásáig a hitelkamatok 0,75 százalékpontnál nagyobb mértékben emelkedtek.
  • A K&H Banknál is létezik speciális esetekben előzetes hitelminősitéshez, melyhez be kell nyújtani az érdeklődő jövedelmi helyzetét alátámasztó dokumentumokat. A bank az előminősítéskor érvényes kamatokat legfeljebb 30 napig tartja.

Vagyis már ingatlankeresés előtt megtudhatják az érdeklődők, hogy mekkora hitelösszegre lehet elég a jövedelmük. Ráadásul egyes bankoknál a pénzintézet előminősítésével a kamatokat is rögzíteni lehet 3-4 hónapra, vagyis ezáltal kivédhető a bankok későbbi kamatemelése. Fontos azonban, hogy a teljes dokumentáció benyújtásakor minden paraméternek meg kell egyeznie az előminősítéskor érvényessel. (Például nem változhatnak az adóstársak, az igénylő nem módosíthat a futamidőn, hitelösszegen, kamatperióduson…)

A Bankmonitor szakértői szerint nagyon is lényeges lehet ez a kamatrögzítés, elég csak azt megvizsgálni, hogy az elmúlt négy hónapban hogyan alakultak a hitelkamatok. Bizony, a legolcsóbb kölcsönök THM-értéke 4 hónap alatt 1,47 százalékpontot emelkedett a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy az előminősítéssel kamatrögzítést kínáló bankok ajánlatai jelenleg nem a legkedvezőbbek. Például az ERSTE Bank ajánlata közel 0,7 százalékponttal magasabb THM értékkel érhető el, mint a jelenleg legolcsóbb banki kölcsön. Az már más kérdés, hogy 4 hónap múlva ez az ajánlat mennyire lesz kedvező a lakáshitelpiacon.

Érdemes előre felkészülni az érdeklődőknek

Nem csak a banki lehetőségeken múlik, hogy milyen kamaton tud az igénylő hitelt felvenni, nagyon sokat tehet maga az érdeklődő is. Először is érdemes a lakáskeresési folyamatot felgyorsítani: hetente több lakást megnézni, a kiválasztási szempontokat pontosan meghatározni, akár közvetítő segítséget kérni. Minél hamarabb kiválasztásra kerül a megfelelő lakás, annál hamarabb be lehet adni a végleges hiteligénylést a bankba. Nem szabad azonban elkapkodni a döntést. (Csak a folyamat felgyorsítása miatt drágább, vagy nem megfelelő lakást vásárolni komoly hiba lenne.)

A finanszírozó bank kiválasztását a lakáskereséssel egyidőben – vagy már azt megelőzően - érdemes elkezdeni. Előzetes tájékoztatás minden banknál van, vagyis a szükséges adatok bediktálása mellett bármelyik pénzintézet megadja azt, hogy mennyi kölcsönre jogosult az érdeklődő. Sőt, ilyen előzetes „felmérést” a Gránit Banknál akár online is kaphat az igénylő. (Ez nem azonos a hivatalos előminősítéssel, ugyanis nem szükséges az adatok alátámasztására hivatalos igazolás és a bank sem állít ki az eredményről semmilyen okiratot.)

A hitelintézet kiválasztását követően érdemes megkezdeni begyűjteni az igényléshez szükséges dokumentumokat: munkáltatói igazolás, esetlegesen NAV jövedelemigazolás, vagy épp valamilyen lakástámogatás igénylése esetén a TB jogviszonyról szóló igazolás. Ezen papírok előzetes begyűjtése nagy mértékben lerövidítheti az ingatlan kiválasztása és a kölcsön tényleges megigénylése között eltelt időt.

Márpedig a teljeskörű dokumentáció benyújtása nagyon fontos, ugyanis a Bankmonitor által megkérdezett valamennyi bank a hiteligénylés befogadásakor érvényes kamatokat rögzíti. (Természetesen a korábban nevesített három banknál az előzetes hitelminősitéskor érvényes kamat lehet az irányadó.) Vagyis a szerződésben - függetlenül attól, hogy a befogadást követően a bank megemelte-e a kamatokat – a befogadáskor érvényes kondíciók fognak bekerülni.

Mit lehet tenni a meglévő kölcsönök kamatváltozása ellen?

A hitel kiválasztásakor már sokat lehet tenni a későbbi kamatváltozások ellen: futamidő végéig fix kamatozás, vagy hosszú kamatperiódus választásával ugyanis jelentősen mérsékelhető a kamatváltozás hatása. Új, változó kamatozású kölcsönt számos banknál már nem is lehet igényelni, az OTP Bank például idén év elején kivezette ezt a konstrukciót a termékpalettájáról.

A referenciamutatóhoz kötött, változó kamatozású kölcsönök kamatemelkedése ellen a kamatstop intézménye nyújt átmenetileg - 2022. január eleje és 2022. június vége között - védelmet. A kormány döntése alapján ugyanis ezen hitelek kamatfordulójakor a kamat alapjául szolgáló referenciamutató (BUBOR) értéke nem haladhatja meg a 2021. október 27-ei értékét. Vagyis az érintett hitelek kamata nem lehet magasabb, mint ha tavaly novemberben történt volna a kamatváltozás. (Jelenleg ez 2-2,5 százalékos kamatmérséklést jelent.)

Az érintett változó kamatozású kölcsönök adósait a bankok meg is keresik egy kamatfixálási ajánlattal, melynek keretében az adósok szerződésmódosítással a kamatperiódus hosszát jelentősen megnövelhetik: 5, 10 éves kamatperiódus, vagy akár futamidő végéig fix kamat is választható. (A konkrét lehetőség az egyes pénzintézeteknél eltérő lehet.)

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 19:28
Friderikusz Sándor egy, az RTL Klubon sugárzott riportban arról beszélt, nemet mondott a csatornának...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?