-1 °C Budapest
Portrait of young family of sofa at home

Változnak CSOK szabályai: rengeteg családot érint a váratlan módosítás

2021. december 28. 14:31

Módosításokat hajtott végre keddre virradóra a kormány a családok támogatásaira vonatkozó rendeleteken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Masszív méretű Magyar Közlönyt adott ki éjjel az állam, amelyben több fontos törvényt és rendeletet is megváltoztattak. Az egyik legfontosabb és legtöbbeket érintő a családok támogatásaira vonatkozó rendeletek módosítása. Bár gyökeres változásokra nem kell számítani, inkább pontosítások történtek az eddig nem egyértelmű részeknél, így is lesznek olyanok, akiknek az életét befolyásolják a most hozott rendelkezések. 

Az egyik legfontosabb változás, hogy a módosítás értelmében új lakás építéséhez, vásárlásához és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, ha a fiatal házaspár a korábban megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt vett igénybe, megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményre irányuló újabb támogatási szerződést csak akkor köthetnek, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás maradéktalanul teljesült, vagy a korábbi támogatási összegnek legalább a nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizették

–  olvasható a Közlönyben.

Fontos változás még, hogy a csok immár új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a  használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az  egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően a már megkötött, családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló támogatási szerződés szerinti támogatási összeget megalapozó gyermekszámon felül további – a  támogatási kérelem benyújtását követően a 12. várandóssági hetet betöltött, megszületett vagy örökbefogadott meglévő gyermekre is igényelhető.

Módosították a családok támogatásaira vonatkozó kormányrendeletet is, ahol olyan részeket pontosítottak, hogy például tetőtér beépítés esetén akkor érvényes a támogatás, ha a beépítés az építmény térfogatnövelésével nem jár. 

A három- vagy többgyermekes családok lakácélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló rendeletet pedig úgy módosították, hogy abba már bekerült a lakáscélú pénzügyi lízingszerződés is, azaz nem csak jelzáloghitel-szerződésekre lehet igényelni január elsejétől. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?