Zöld kvóták vásárlásával semlegesítette 2020. évi kibocsátását a Gránit Bank

Zöld kvóták vásárlásával semlegesítette 2020. évi kibocsátását a Gránit Bank

2021. december 20. 13:00

A Gránit Bank decemberben fenntarthatósági programok támogatását szolgáló zöld kvóták vásárlásával – a karbonsemleges működés biztosítására  - kiegyenlítette 2020 évi károsanyag-kibocsátását. A klímavédelemért sokat tettek a bank ügyfelei is, akik a mobilbanki alkalmazásban novemberben élesedett Öko Kalkulátorral követhetik a bankkártyás vásárlásaik karbonlábnyomát és azt azonnal csökkenthetik is faültetés támogatásával. Az új funkciót használók egy hónap alatt 700 fa ültetésére utaltak pénzt, hozzájárulva a bolygó védelméhez.

A Gránit Bank a napokban Gold Standard minősítésű fenntarthatósági programok – elsősorban erdősítések - támogatását szolgáló kvóták vásárlásával 135 tonna CO2 eq kibocsátást offsetelt, amivel biztosította a karbonsemleges működést 2020 vonatkozásában. A kvóták vásárlásával a Bank immár nemzetközi fronton is hozzájárul a zöld területek bővítéséhez, amellett, hogy decemberben vállalta: minden új ügyfél után támogatja egy fa ültetését.

Ez csak egyik eleme a Bank által idén meghirdetett zöld forradalomnak, amelynek keretében ügyfelei számára a világon első kereskedelmi bankként

olyan új funkciót élesített a mobilbanki alkalmazásban novemberben, amellyel a bankkártyás vásárlások alapján követhető a mindennapokat kisérő CO2 kibocsátás.

A Mastercard Carbon Calculator megoldásán alapuló Öko Kalkulátor egyúttal lehetővé teszi, hogy az így láthatóvá váló karbonlábnyomot a bank ügyfelei azonnal csökkentsék fák ültetésére küldött összeggel. A funkciót használó ügyfelek néhány hét alatt 700 fa ültetését támogatták. Az átutalásokból a Bankkal együttműködésben erdősít a 10 millió Fa Alapítvány.

Az ületéteshez - a természetes erdőhöz leginkább közelítő összetétel biztosítására - 12-14 féle facsemete kerül földbe a dél-magyarországi Lánycsók környékén. Az erdősítésre, amelyhez a bank és az ügyfelek befizetései révén első ütemben összesen legalább ezer facsemete kerülhet a földbe a dél-magyarországi Lánycsók környékén kerül sor.

A digitális csatornákon szolgáltató Gránit Bank ügyfelei a papírmentes és tetemes mennyiségű CO2 kibocsátást megtakarító online bankolás és hitelügyintézés révén már eddig is sokat tettek a környezetért, az Öko Kalkulátor azonban lehetővé teszi, hogy egyénileg is csökkentsék vásárlásaik karbonlábnyomát. Nagyon jó érzés, hogy több mint félezer utalással egy hónap alatt már 700 fa ültetését támogatták, sőt vannak már igazi zöld forradalmárok, akik néhány hét alatt egymaguk 15-16 facsemete ültetését finanszírozták

–  emelte ki Jendrolovics Péter, a GRÁNIT Bank ügyvezető igazgatója, a lakossági üzletág vezetője.

"Az Öko Kalkulátorban az tetszik igazán, hogy a hosszútávú célunkhoz találunk benne partnereket, és az üzenetünk eljut a bank ügyfeleihez is. A kártyás költéshez kötődően, naponta követhető CO2 kibocsátással való szembesülés megfoghatóvá teszi azokat a negatív híreket, amelyektől eddig eltávolították magukat az emberek, és konkrét cselekvésre sarkall a bolygó érdekében. El kell induljon egy változás az egyén, a cégvezetők, a bankok szerepvállalásában és nagyon jó látni, hogy ilyen rövid idő alatt milyen sok ügyfél csatlakozott a Gránit Bank által kezdeményezett együttműködésünkhöz és, hogy milyen szépen gyarapodnak az ültetendő fáink" – mondta Bojár Iván, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója

A Gránit Bank - zöld stratégiája keretében - jövőre újabb szintlépési lehetőségekkel és a környezettudatosságot elmélyítő játékos programokkal tervezi bővíteni az Öko Kalkulátor funkciót, hogy ezzel is erősítse az összefogást a klímaválság elhárításáért.

Címlapkép: Gránit Bank

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18