11 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up. cimlapi

Megrohanták a bankfiókokat a magyarok: mindenki ilyen hitelt akar, óriási a kereslet

2021. október 29. 14:31

Kiemelten érdeklődnek a Takarékbank ügyfelei az energiahatékony lakóingatlanok építésére vagy vásárlására október elejétől igényelhető támogatott zöld jelzáloghitel iránt. A bank a takarékossági világnap alkalmából összegezte az igényléseket. A hitelintézet üzleti stratégiájának fókuszában a fenntartható fejlődés elérése és a saját, valamint az ügyfelek ökológiai lábnyomának csökkentése áll, amelyet a termékpaletta átalakításával, új szemléletű kockázatkezeléssel, az elektronikus fizetési megoldások és a digitális bankolás előtérbe helyezésével támogat.

A mai modern bankok nem csak a bankbetéteken keresztül spórolnak az ügyfeleknek. Ezért a Takarékbank sem kizárólag a betétállományok növelésében látja a megtakarítások ösztönzését, hanem új termékek és szolgáltatások biztosításával is segít az ügyfeleknek. A megtakarítás ugyanis nemcsak pénzben, hanem egyre inkább a fenntartható életvitelben, a klímatudatosságban, az ökológiai lábnyom csökkentésében mérhető.

A fenntartható működéssel időt, energiát, erőforrást takarítanak meg a vállalatok és a magánszemélyek. Az egyik leglátványosabb trend a digitális ügyintézés és az elektronikus fizetés előtérbe kerülése, amelyre a világjárványt miatt bevezetett korlátozások is ráerősítettek.

Ezt mutatják a Takarékbank ügyfeleinek változó szokásai is. Amíg az ATM-ek használata 7 százalékkal nőtt 2020 első negyedévéről az idei harmadik negyedévre, az online fizetés száma 20 százalékkal bővült, a bankkártyás és mobiltelefonos érintéses fizetések aránya pedig másfélszeresére ugrott. Az átutalási megbízások döntő többsége az elektronikus csatornákra terelődött, ötből négy tranzakciót már a netbankon vagy a mobilbankon keresztül indítanak el. A nemrég bevezetett Apple Pay mobiltelefonos fizetés is nagy népszerűségnek örvend, hónapról hónapra áltag 10-15 százalékkal növekszik a regisztrált ügyfelek száma és a tranzakciószám.

A Takarékbank a személyes ügyintézést igénylőknek is segít. Tavaly elindította a VideoBankot, így időt és energiát takarít meg az ügyfélnek azzal, hogy nem kell bemennie egy bankfiókba. A VideoBank hatékonyságát mutatja, hogy idénre 15 százalékkal nőtt a forgalma, és egy átlagos napon a VideoBank 2-3 fiók kapacitását váltja ki.

Nemcsak a szolgáltatások, hanem a termékpaletta is átalakul a fenntarthatóság előtérbe kerülésével. Ennek jó példája az októberben a jegybank támogatásával elindult zöld jelzáloghitel, amely kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt energiahatékony új lakóingatlan vásárlására, építésére. Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, a Takarékbank nagy érdeklődésre számít, és azzal számol, hogy a jelzáloghitel-felvételt tervező ügyfelek között ez az új termék lesz az egyik legnépszerűbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén egyre népszerűbb a Takarék Fenntartható Számlacsomag, amely az elektronikus bankolást részesíti előnyben, és a klímaváltozásra, az ökológiai lábnyom csökkentésére érzékeny ügyfélkört célozza. A vállalkozókat pedig a Takarék Business Assistant ingyenes online számlázó programmal segíti, amely kiváltja a papíralapú számlázást.

Összhangban az egyre erősebb piaci és felügyeleti elvárásokkal, a Takarékbank átalakítja kockázatkezelési stratégiáját is, amelyben a hangsúlyos szempontok közé emeli a fenntarthatóságot, rendszeressé teszi a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok elemzését.

A fenntartható banki működés előtérbe helyezése a gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke. A hitelintézetek ezáltal közvetlenül segítik a lakosságot és a vállalkozásokat a fenntartható életmód és működés elérésében. Közvetve pedig növekszik a bankok ellenállóképessége, stabilitása, így jobban tudják támogatni a gazdasági fellendülést, valamint a zöld és a digitális átállást – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem