7 °C Budapest
An old fashioned Bank sign on a building exterior.

Óriási tévhitben él rengeteg magyar: ezért tud súlyos pénzeket lehúzni róluk a saját bankjuk

2021. augusztus 19. 06:10

Az utóbbi évtizedben jelentősen megdrágult a bankolás, a magyarok számára pedig különösen jelentős költség havi szinten egy folyókszámla fenntartása, használata. A bankok díjszabása sokszor kedvezőtlenül magas költségeket ró az ügyfelekre, akik ezzel csak a számlakivonaton szembesülnek. A legtöbben mégis ódzkodnak a számlacsomagváltástól, pedig súlyos összegeket spórolhatnának meg havonta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkkal közölt adatai szerint 2010-hez képest tavaly két és félszer annyit fizettünk a számlavezetésért, a készpénzfelvétel költsége duplázódott és a bankkártya használat, valamint a rendszeres átutalás díja cirka 40 százalékkal magasabb. Az alapvető banki költségek - ide értve a csoportos beszedés, illetve az eseti átutalás díját is - a 2020-as évi átlaghoz képest 2021 júniusára 3,3-5,6 százalékkal lettek magasabbak.

Amíg 2010-ben még átlagosan 4250 forintot fizettek a magyar ügyfelek a bankoknak kártyahasználati költségként, addig 2021 júniusában már 6270 forintot. Az évi nagyjából 4 százalékos emelést jelent. Amíg bő 10 évvel ezelőtt átlagosan 250 forintba került, hogy 20 ezer forintot felvegyünk az ATM-ből, a saját bankunknál, belföldön, addig 2021 júniusában átlagosan 519 forint volt ugyanez a tranzakció - vagyis 2,6 százaléka a felvett összegnek.

A Statisztikai Hivatal az eseti átutalás és a csoportos beszedés díját csak 2014 óta vizsgálja. Ebben az évben átlagosan előbbiért 150, utóbbiért 95 forintot fizettek az ügyfelek. 2021 júniusában 328 forint volt a bankon kívüli eseti utalás, és 125 forint a csob. Minden banki szolgáltatás díja emelkedő tendenciát folytatott az elmúlt években, egyedül a rendszeres átutalási megbízás lett átlagosan olcsóbb 2018 után.

Ha a grafikonon a piros vonalat követjük, láthatjuk, hogy 2014-ben nagyot esett a görbe, majd 2015-re helyreállt az emelkedő ütem. Ez a törés azért következhetett be, mert 2014. február 1-jétől vezették be, hogy havonta legfeljebb két alkalommal, összesen 150 ezer forint összeghatárig ingyen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. 

Az MNB szerint is drága a bankolás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es Fizetési Rendszer Jelentése alapján a hazai bankszámlák költsége nagyon magasnak tekinthető: túl sokat fizetnek az ügyfelek a számlavezetésért és a megbízásokért, ez pedig nem csak pénzkidobás, de gátja lehet a pénzügyi rendszer fejlődésének is. A jegybank kimutatása alapján

a lakosság 60 százaléka havi ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért.

Több mint 400 ezer ügyfél pedig havi 5 ezer forintot meghaladó összeget fizet a bankjának a számlacsomagjáért cserébe. Egy átlagos magyar számára havonta 1600 forintos kiadást jelent a bankszámlája. A legalább egy átutalási megbízást megadók pedig átlagosan havi 2 ezer forintot fizetnek a csomagjukért, ami éves szinten 19-24 ezer forint teljesen felesleges kiadás. 

Mindenképp megéri váltani

Hacsak nem most nyitott valaki teljesen új számlát, valószínűleg megéri elgondolkodnia a váltáson. Egyrészt, rengeteg ügyfél egyszer megnyit egy számlát, és utána évekig rá sem néz a kondíciókra, pedig igencsak megváltoznak a bankolási szokásai. Az, hogy egy bankszámlának mekkora a havi költsége, múlik azon is, mennyi csoportos beszedési megbízást adunk, hányszor utalunk, használunk ATM-et. Évekkel ezelőtti szokásokhoz igazított alap számlacsomaggal pedig hamar elszállhatnak a költségek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Másrészt a magyarok meglehetőségen hűséges ügyfelek, nem szoktak csak úgy bankot váltani - még akkor sem, amikor hitelfelvételről van szó, és egy másik bank ajánlatán milliárdokat spórolnának. Ez pedig öreg hiba, mert nem mindegy, hogy havi 2000 forintot fizet ki az ember a számlacsomagja után, vagy 200 forintot. Egy számlacsomag- és bankváltásnak sokszor van költségvonzata, viszont az hamar megtérül, ha sokat le tudunk faragni a havi kiadáson.

Elég csak megnézni az utolsó hónap számlakivonatát: vegyük a fáradságot, nézzük végig, mikor miért mennyi díjat számoltak fel. Vagy akár nézhetünk éves kimutatást is, hogy teljes legyen a kép. Aki ezt nem követi rendszeresen, könnyen meglepődhet majd, mennyit levonnak 1-1 utalás miatt. Ami pedig még fontosabb - és ne ezzel nyugtassuk magunkat -, máshol vagy más számlacsomagra váltva nem lesz ekkora a költség.

A bankok továbbra is véres küzdelmet folytatnak az ügyfelekért, ezért folyamatosan egymás alá próbálnak ígérni a számlacsomagok díjszabásában. Így lehetséges, hogy léteznek 0 forintos bankszámla csomagok. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorából kigyűjtöttük, melyek jelenleg a legkedvezőbb számlacsomagok: látható, hogy 1000 forintos költség alatt rengeteg ajánlatot találni.

Akár egy 300 forintos és egy 504 forintos havi költségű számlacsomag esetén is adódhatnak nagyobb különbséget. Van, aki úgy gondolja, hogy az a 2500 forintos különbség éves szinten nem érdekli annyira, hogy váltson. Viszont, ha nem úgy használja a számlát, ahogy addig megszokta, csak az alapszolgáltatásokat, hanem felvesz egy nagyobb összeget egyszerre készpénzben, vagy többször utal, esetleg megunja a csekkezést, és elkezdi a közműveket is csoportos beszedéssel fizetni, máris rakódnak egymásra a díjak. Általában nem is szokták azonnal észrevenni az ügyfelek, mekkorát nőttek a kiadásaik.

Az olcsóbb számla - mivel eleve a díjszabás úgy van kikalkulálva - többnyire olcsóbb is marad, ha megváltoznak a bankolási szokások. Viszont ahhoz, hogy megtalálja az ember a szokásaihoz leginkább passzoló számlacsomagot, érdemes egy bankszámla kalkulátorban személyre szabottan kilistázni a bankok ajánlatait:

Az első lépés, hogy eldöntjük: nem fogunk benne ragadni egy kedvezőtlen számlacsomagban - legtöbbször pusztán lustaságból - hanem megnézzük, mire mennyit von a bankunk, és hogy találunk-e ennél jobb számlacsomagot a bankon belül, vagy kívül. Szinte biztos, hogy még a bankfiókban is tudnak jobbat ajánlani, ha kifejezetten ezért megyünk be, és kérhetünk ott is személyre szabott kalkulációt. Ne halogassuk, hiszen minél előbb intézzük, annál hamarabb szabadulunk meg a feleslegesen magas díjaktól!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem