Businessman withdrawing money from ATM on airport

Bődületesen drágán bankolnak a magyarok: tömegek halogatják feleslegesen a váltást

2021. július 16. 10:08

Az MNB jelentése alapján a hazai bankszámlák drágák: ezt jól mutatja, hogy átlagosan havi 1 600 forintot fizetünk csak a számlavezetésért, ami éves szinten 19 200 Ft kiadást jelent. Ha pedig valaki havonta legalább egy átutalási megbízást is megad, az havi szinten 2 ezer forintot fizet átlagosan Magyarországon. Pedig megkaphatnánk ugyanezt sokkal olcsóbban, vagy akár teljesen ingyenesen is - írta meg a Bankmonitor.

Az MNB 2021-es Fizetési Rendszer Jelentése alapján a hazai bankszámlák költsége nagyon magasnak tekinthető. Túl sokat fizetünk a számlavezetésért és a megbízásokért, ez pedig gátja lehet a pénzügyi rendszer fejlődésének. 

Mennyit fizetnek a bankszámlájukért a magyarok?

Az MNB kimutatása alapján a lakosság 60 százaléka havi ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért. Sőt, több mint 400 ezer ügyfél havi 5 ezer forintot meghaladó összeget utal a bankjának a számlacsomagjáért cserébe.Egy átlagos magyar havonta 1 600 forintot fizet a számlája után. A legalább egy átutalási megbízást megadók pedig átlagosan havi 2 ezer forintot fizetnek a csomagjukért, ami éves szinten 19-24 ezer forint teljesen felesleges kiadás. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában számos ingyenes számlacsomagot is találhatunk!

Mi a megoldás az MNB szerint?

Ahogy azt a hét közepén a Pénzcentrum is megírta, a  jegybank olyan csomagáras számlák bevezetését várja el, amelyeknél a számla alapárában korlátlan számú elektronikus csatornán megadott átutalás lenne benne ingyenesen. Vagyis a költségek jól tervezhetőek lennének, hiszen a fix havi díj tartalmazná a megbízások költségét is.

Ráadásul ez az árazási forma segíthetné a megbízások darabszámának a növekedését, hiszen ingyenesen lehetne újabb tranzakciókat indítani. Ezzel a készpénzhasználat is visszaszorulhatna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett az MNB fontosnak tartja azt is, hogy a lakosság körültekintően válasszon csomagot. Az egyes banki ajánlatok költsége között jelentős különbségek vannak: a jegybank számításai szerint vannak olyan ügyfelek, akik tizenhatszor többet fizetnek, mint egy hozzájuk hasonló bankolási szokásokkal rendelkező másik ügyfél.

Ha nem szeretnéd megvárni az MNB által javasolt csomagárazásnak megfelelő új bankszámlákat. Nézz szét a piacon és keresd meg a számodra legkedvezőbb számlát. Éves szinten akár tízezreket spórolhatsz, ha jól választasz.

Ebben is segítséget nyújthat a Pénzcentrum Bankszámla kalkulátora!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05