Businessman withdrawing money from ATM on airport

Bődületesen drágán bankolnak a magyarok: tömegek halogatják feleslegesen a váltást

2021. július 16. 10:08

Az MNB jelentése alapján a hazai bankszámlák drágák: ezt jól mutatja, hogy átlagosan havi 1 600 forintot fizetünk csak a számlavezetésért, ami éves szinten 19 200 Ft kiadást jelent. Ha pedig valaki havonta legalább egy átutalási megbízást is megad, az havi szinten 2 ezer forintot fizet átlagosan Magyarországon. Pedig megkaphatnánk ugyanezt sokkal olcsóbban, vagy akár teljesen ingyenesen is - írta meg a Bankmonitor.

Az MNB 2021-es Fizetési Rendszer Jelentése alapján a hazai bankszámlák költsége nagyon magasnak tekinthető. Túl sokat fizetünk a számlavezetésért és a megbízásokért, ez pedig gátja lehet a pénzügyi rendszer fejlődésének. 

Mennyit fizetnek a bankszámlájukért a magyarok?

Az MNB kimutatása alapján a lakosság 60 százaléka havi ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért. Sőt, több mint 400 ezer ügyfél havi 5 ezer forintot meghaladó összeget utal a bankjának a számlacsomagjáért cserébe.Egy átlagos magyar havonta 1 600 forintot fizet a számlája után. A legalább egy átutalási megbízást megadók pedig átlagosan havi 2 ezer forintot fizetnek a csomagjukért, ami éves szinten 19-24 ezer forint teljesen felesleges kiadás. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában számos ingyenes számlacsomagot is találhatunk!

Mi a megoldás az MNB szerint?

Ahogy azt a hét közepén a Pénzcentrum is megírta, a  jegybank olyan csomagáras számlák bevezetését várja el, amelyeknél a számla alapárában korlátlan számú elektronikus csatornán megadott átutalás lenne benne ingyenesen. Vagyis a költségek jól tervezhetőek lennének, hiszen a fix havi díj tartalmazná a megbízások költségét is.

Ráadásul ez az árazási forma segíthetné a megbízások darabszámának a növekedését, hiszen ingyenesen lehetne újabb tranzakciókat indítani. Ezzel a készpénzhasználat is visszaszorulhatna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett az MNB fontosnak tartja azt is, hogy a lakosság körültekintően válasszon csomagot. Az egyes banki ajánlatok költsége között jelentős különbségek vannak: a jegybank számításai szerint vannak olyan ügyfelek, akik tizenhatszor többet fizetnek, mint egy hozzájuk hasonló bankolási szokásokkal rendelkező másik ügyfél.

Ha nem szeretnéd megvárni az MNB által javasolt csomagárazásnak megfelelő új bankszámlákat. Nézz szét a piacon és keresd meg a számodra legkedvezőbb számlát. Éves szinten akár tízezreket spórolhatsz, ha jól választasz.

Ebben is segítséget nyújthat a Pénzcentrum Bankszámla kalkulátora!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?