15 °C Budapest
Businessman withdrawing money from ATM on airport

Bődületesen drágán bankolnak a magyarok: tömegek halogatják feleslegesen a váltást

2021. július 16. 10:08

Az MNB jelentése alapján a hazai bankszámlák drágák: ezt jól mutatja, hogy átlagosan havi 1 600 forintot fizetünk csak a számlavezetésért, ami éves szinten 19 200 Ft kiadást jelent. Ha pedig valaki havonta legalább egy átutalási megbízást is megad, az havi szinten 2 ezer forintot fizet átlagosan Magyarországon. Pedig megkaphatnánk ugyanezt sokkal olcsóbban, vagy akár teljesen ingyenesen is - írta meg a Bankmonitor.

Az MNB 2021-es Fizetési Rendszer Jelentése alapján a hazai bankszámlák költsége nagyon magasnak tekinthető. Túl sokat fizetünk a számlavezetésért és a megbízásokért, ez pedig gátja lehet a pénzügyi rendszer fejlődésének. 

Mennyit fizetnek a bankszámlájukért a magyarok?

Az MNB kimutatása alapján a lakosság 60 százaléka havi ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért. Sőt, több mint 400 ezer ügyfél havi 5 ezer forintot meghaladó összeget utal a bankjának a számlacsomagjáért cserébe.Egy átlagos magyar havonta 1 600 forintot fizet a számlája után. A legalább egy átutalási megbízást megadók pedig átlagosan havi 2 ezer forintot fizetnek a csomagjukért, ami éves szinten 19-24 ezer forint teljesen felesleges kiadás. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában számos ingyenes számlacsomagot is találhatunk!

Mi a megoldás az MNB szerint?

Ahogy azt a hét közepén a Pénzcentrum is megírta, a  jegybank olyan csomagáras számlák bevezetését várja el, amelyeknél a számla alapárában korlátlan számú elektronikus csatornán megadott átutalás lenne benne ingyenesen. Vagyis a költségek jól tervezhetőek lennének, hiszen a fix havi díj tartalmazná a megbízások költségét is.

Ráadásul ez az árazási forma segíthetné a megbízások darabszámának a növekedését, hiszen ingyenesen lehetne újabb tranzakciókat indítani. Ezzel a készpénzhasználat is visszaszorulhatna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett az MNB fontosnak tartja azt is, hogy a lakosság körültekintően válasszon csomagot. Az egyes banki ajánlatok költsége között jelentős különbségek vannak: a jegybank számításai szerint vannak olyan ügyfelek, akik tizenhatszor többet fizetnek, mint egy hozzájuk hasonló bankolási szokásokkal rendelkező másik ügyfél.

Ha nem szeretnéd megvárni az MNB által javasolt csomagárazásnak megfelelő új bankszámlákat. Nézz szét a piacon és keresd meg a számodra legkedvezőbb számlát. Éves szinten akár tízezreket spórolhatsz, ha jól választasz.

Ebben is segítséget nyújthat a Pénzcentrum Bankszámla kalkulátora!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem