9 °C Budapest
Még fontos a pénz, de már nem csak az ára alapján választanak otthont a vevők

Még fontos a pénz, de már nem csak az ára alapján választanak otthont a vevők

2020. október 8. 21:01

Továbbra is az ár a meghatározó az otthonvásárlást tervező családoknál, a második legfontosabb szempont viszont már az, hogy milyen mértékű állami támogatást tudnak igénybe venni terveik megvalósításához. Budapesti és több vidéki régió helyi értékesítőivel készített felmérésből az is kiderül, hogy a fontossági sorrendben a kiválasztott lakás vagy családi ház állapota szerepel a harmadik helyen, a szobaszámmal holtversenyben. Még a jó elhelyezkedés is előbbre való, mint az ingatlan mérete.

A gyermekes, vagy gyermekvállalás előtt álló érdeklődők elsősorban a használt egyszintes házakat (köztük az iker- és sorházakat) keresik, ezeket a használt lakások, majd a használt többszintes családi házak követik a népszerűségi listán - derül ki az OTP Ingatlanpont 54, budapesti és több vidéki régió helyi értékesítőinek tapasztalatai alapján készült legfrissebb összegzéséből. Az újépítésű ingatlanok közül is az egyszintes családi házak kelendőbbek, mint a többszintesek vagy a lakások. A panelek iránti érdeklődés visszafogott, bár az OTP Bank "Hello Otthon" nevű felmérésébőlkiderült, hogy a tervezési folyamat elindításakor 100-ból ugyan csak négy vevő vágyik ilyen otthonba, de 35-en - szembesülve lehetőségeikkel - végül ezt a megoldást választják. Családi házat ugyanakkor 100-ból 80-an szeretnének, de csak 33-an jutnak el a vásárlásig. A bank mostani, kérdőíves (nem reprezentatív) összegzésének eredménye egybecseng az OTP Bank tapasztalataival: az otthonvásárlást tervező családosok egyre tudatosabban keresik az államilag támogatott konstrukciókat, az ár után ez a második legfontosabb szempont a mérlegelésnél.


ábra 1: Keresett ingatlantípusok megoszlása a gyermekes családok körében

A járványhelyzet ellenére is nőtt az érdeklődés az év első felében a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a hozzá kapcsolódó, kamattámogatott lakáshitelek iránt az OTP Banknál. 2020 második negyedévében a beérkezett kérelmek száma 81 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben is kényelmesen és biztonságosan szolgáljuk ki az ügyfeleinket, a bank weboldalán lehetőséget biztosítunk online időpontfoglalásra is, ezzel csökkentve az ügyintézési időt

 - mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank otthonteremtési megoldásokért felelős vezetője.

Az új otthon legyen jó beosztású és legyen jó környéken

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésének egyik feltétele a megvásárolni kívánt ingatlan méretéhez kapcsolódik. A minimálisan elvárt hasznos alapterület nagysága a gyermekek számától és a kiválasztott otthon típusától függően 40 és 90 négyzetméter között mozog.  Az otthonvásárlást tervező, gyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családok többsége a megadott határokon belül az optimális elrendezésű ingatlanokat keresi, vagyis a szobaszám fontosabb számukra, mint a négyzetméterben kifejezett méret - nyilván szem előtt tartva azért a támogatás igénybevételéhez szükséges négyzetméter limitet. A funkcionalitás iránti igény erősödése a forgalomban is érzékelhető: keresettebb, könnyebben eladható egy 3 szobás 60 négyzetméteres lakás, mint egy hasonló méretű kétszobás. A kérdőíves összegzés szerint a családos vásárlóknál egyaránt kiemelten fontos szempont a jó tömegközlekedés és az iskola közelsége, valamint az is sokat számít, hogy az ingatlan jó hírű környéken legyen, ahol egyébként a bevásárlási lehetőségek is elérhető közelségben vannak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40