5 °C Budapest

Kirúgtak, megvágták a fizud? Itt van néhány tuti módszer, amikkel kijöhetsz a gödörből

2020. augusztus 17. 05:56

A koronavírus-járvány nyomában kirobbanó gazdasági válság sok magyar család pénzügyi helyzetét kavarta meg; különösen azokét, ahol a családfenntartó elveszítette a munkáját. Vannak azonban lehetőségek, amelyekkel egy ilyen kritikus helyzetet is át lehet vészelni. Mutatjuk!


A koronavírus-járvány miatt jelentősen nőtt a második negyedévben a munkanélküliek száma Magyarországon. A KSH adatai szerint az április és június közötti időszakban 103 ezer fővel többen voltak állás nélkül, mint egy évvel korábban - vázolta a valóságot a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik. A Bank360 szakértője szerintazonban egy ilyen kiszolgáltatott éethelyzetben sem kell pánikolni.

Többféle lehetőséggel is élhet az, aki elvesztette a munkáját; hitelek, megtakarítások és biztosítások egyaránt szóba jöhetnek

- fogalmazott Veres Patrik.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket vesszük alaposabban is górcső alá. Előre szólunk, mindig az adott élethelyzettől függ, és az egyéni pénzügyi preferenciákon - például teherviselési hajlandóság - is múlik, mikor, melyik megoldás jelent kiutat az átmeneti pénzügyi nehézségből. Nézzük!

Hitel

Akinek van hitele, annak most nem kell aggódnia, hiszen a kormány az év végéig hitelmoratóriumot hirdetett, azaz nem kell sem a jelzáloghiteleket, sem a személyi kölcsönöket törleszteni. Aki mégis a törlesztést választotta, annak ezt kifejezetten kérnie kellett. Fontos azonban felkészülni arra, hogy januártól ismét fizetni kell majd ezeket a hiteleket.

A mostani időszak alkalmas lehet arra, hogy végiggondoljuk, milyen hiteleink vannak, és azokat érdemes-e kiváltani.

Az adósságrendezéssel ugyanis sokat spórolhatunk. Mivel még öt hónapig nem kell törleszteni, elegendő időnk van arra, hogy a megfelelő konstrukciót kiválasszuk. A hitelkiváltás révén leginkább a személyi kölcsönöknél lehet jobb feltételeket találni. Ezek kamata ugyanis jóval alacsonyabb most, mint akár csak néhány évvel ezelőtt.

Három évvel ezelőtt elvétve akadt olyan személyi kölcsön ajánlat, amelynek THM-je egyszámjegyű volt. A legolcsóbb 3 millió forint 72 hónapra felvett személyi kölcsön THM-je 7,83 százalék, feltéve, ha a nettó jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot. Érdemes fejben tartani, hogy két százalékpont kamatkülönbözet ennél a hitelnél havonta több mint 2 ezer forintot jelent a törlesztőrészletekben.

A legjobb ajánlatokért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Megtakarítás

Ha elveszítettük a munkánkat és azonnal szükségünk van pénzre, elsőként az olyan megtakarításokhoz érdemes nyúlni, mint az állampapír. A Magyar Állampapír Plusz a kamatfizetést követő öt napig névértéken adható el, vagyis visszakapjuk a befektetett pénzünket, ráadásul megkapjuk a megtakarítási időszakban elért kamatot is.

Ha nem tudjuk megvárni a kamatfordulót, akkor is eladhatjuk a papírt, de nem 100 százalékos, hanem 99,75 százalékos áron - az Államkincstár nem számít fel ezért plusz költséget, ám ha például bankon keresztül vásároltuk meg a papírt, az eladásnak is van díja. Attól függően, hogy mennyire sürgős a megtakarítás feltörése, érdemes kivárni a kamatfordulót.

A különbség a névérték és a 99,75 százalék között ugyanakkor nem olyan jelentős, hogy adott esetben ne érné meg ezt a veszteséget beáldozni. 100 ezer forint esetén ez a veszteség 250 forint. Vagyis ha az áramszámla befizetését kockáztatjuk, akkor ez a költség valószínűleg megéri.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Befektetési biztosítás

A megtakarítások speciális fajtája lehet a befektetési egységhez kötött életbiztosítás. Ezeket hosszú távra kötik, jellemzően 15-20 évre. Ez alatt az időszak alatt folyamatosan fizetjük őket, bár vannak egyszeri díjas biztosítások is.

Ha nagy a baj, ezeket a szerződéseket is fel lehet bontani és hozzá tudunk jutni idő előtt a felhalmozott vagyon egy részéhez, amennyiben a biztosító visszavásárolja a terméket. Nagyon óvatosan kell azonban ezzel élni, mert az idő előtt feltört biztosítással nagyon rosszul jár az ügyfél. A befizetett összegnek csak egy részét látja viszont, ráadásul minél hamarabb történik meg a visszavásárlás, annál kisebb részét. Az első pár évben gyakran semmit, majd szép lassan emelkedik ez az arány, néhány év után éri el a teljes összeget.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen biztosítást csak akkor érdemes feltörni, azaz visszavásárlást kérni, ha tényleg nincs más lehetőség, és szükségünk van a hozzáférhető összegre.

Ha csak az a cél, hogy most, a nehéz időszakban ne kelljen fizetni a havi díjat, érdemes megkeresni a biztosítót és valamilyen közös megoldást találni. Ilyen megoldás lehet a díjfizetés szüneteltetése, a díj csökkentése vagy a biztosítás díjmentesítése. Előbbi esetén 6-12 hónapig nem kell fizetni a díjat. Ennek speciális szabályai vannak, csak bizonyos idő után vehető igénybe és a teljes szerződéses időszakban is csak meghatározott alkalommal. A díjcsökkentés hosszabb távra is szólhat, elsősorban akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha tartósan romlik az anyagi helyzetünk. A díjmentesítésnél a biztosításba nem kell több díjat fizetni, de a lejáratig a termék költségeit rendszeresen vonja megtakarításunkból a biztosító.

Egyéb biztosítás

Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e a baleset-, lakás- vagy egészségbiztosítási szerződéseket felmondani. Alapvetően nem éri meg. Ezek a biztosítások ugyanis akkor fizetnek, ha valóban bekövetkezik valamilyen váratlan helyzet, akkor pedig nagyon hasznosak. Lakásbiztosítást semmiképp nem érdemes felmondani, hiszen ha a lakásunkat valamilyen kár éri, az sokkal nagyobb csapást jelenthet, mint amit most a meg nem fizetett díjakon megspórolunk.

Az egyéni egészségbiztosítás, balesetbiztosítás esetében mérlegelés kérdése, hogy időszakosan lemondjunk-e ezekről. Ha a felmondás mellett döntünk, azt írásban kell jelezni. A döntésnek alapvetően nincs hosszú távú következménye, vagyis bármikor újat köthetünk, akár ugyanannál a biztosítónál is. Persze az új szerződéskötés előtt az új feltételeknek kell megfelelni, így egy egészségbiztosítás esetében akár azzal is számolni kell, hogy bizonyos betegségeket ki fog zárni a szerződés, vagy korunk miatt kockázatosabb besorolást kapunk.

Összegezve

Ha a koronavírus-járvány következtében elveszítettük a munkánkat, több lehetőségünk is adódhat arra, hogy csökkentsük a havi kiadásainkat vagy pénzhez jussunk. Bármilyen döntést is hozzunk, előtte mindenképpen számoljunk utána, hogy az hosszú távon mekkora veszteséggel jár. Egy biztosítás visszavásárlásánál valószínűleg jobb megoldás a díjfizetés szüneteltetése, de például az állampapír kamatforduló előtti eladása nem jár feltétlenül akkora veszteséggel, mint egy késedelmes közüzemi számla.

Ami a hiteleket illeti, ha igénybe vettük a hitelmoratóriumot, érdemes most utánaszámolni, hogy a jövőben nem járunk-e jobban egy hitelkiváltással. Most van idő arra, hogy kiszámoljuk egy esetleges adósságrendezés hatását, és el is indítsuk a folyamatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem