14 °C Budapest

Azért ez erős: ennyire sok gyermek születik házasságon kívül Magyarországon

2020. július 18. 13:00

Az Európai Unióban 10-ből minden 4. kisbaba olyan családba érkezett, ahol a szülők nem voltak házasok. Magyarországon ennél még rosszabb a helyzet: a csecsemők 44 százaléka született házasságon kívül. Európán belül ebben hatalmas különbségek mutatkoznak országonként: a görögök gyermekek 11, a franciák 60 százaléka születik házasságon kívül. Az elmúlt 10 évben a legtöbb országban, így hazánkban is csak romlottak a statisztikák. Pedig a házasodási kedv régóta nem volt ilyen magas - ebben pedig feltehetően van szerepe a családi otthonteremtési kedvezménynek, és a babaváró hitelnek is.

Európában - legalábbis amely országokból az Eurostathoz érkezett adat - a legmagasabb a házasságon kívül született gyermekek aránya Izlandon: több, mint 70 százalék. A franciáknál 60,4 százalék, a bolgároknál 58,5 és a szlovénoknál 57,7 százalék. A norvégok sincsenek sokkal lemaradva ebben az ügyben: náluk is a csecsemők 56,4 százalékának nem házasok a szülei.

A legkevésbé "renitens" ország Görögország: itt 10-ből csak 1 gyermek született házasságon kívül. Észak-Macedónia (12,1%), Fehéroroszország (13%), Ciprus (20,3%) és Ukrajna (20,5%) szintén azok közé tartozik, ahol a gyermekvállalást nagy arányban házasságkötés előzi meg. Magyarország a középmezőnyben van:

hazánkban 43,9 százaléka születik a gyermekeknek házasságon kívül.

Ez nincs messze az EU átlagától, ami - Máltát adat hiányában ide nem számolva - 41,6 százalék. Ausztriában 41,3 és Szlovákiában 40 százalék ez az arány.

Azonban nem mindig volt így: az 1960-as években például alig több mint 5 százaléka született a gyermekeknek házasságon kívül Magyarországon. Aztán a 70-es évek közepétől a 80-as évek végéig elkezdett szép lassan felfelé kúszni az olyan gyerekek aránya, akiknek a szülei nem voltak házasok, és onnantól indult el az egyre meredekebb emelkedés. Aztán ez 2015-ben megáll és csökkenni kezd - lehetséges, hogy ebben a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK bevezetése szerepet játszhatott:

Pedig házasodunk, mintha muszáj lenne

Tudható, hogy 2020. áprilisban még úgy is többen kötötték össze életüket, mint tavaly ilyenkor, hogy a koronavírus járvány megbénította a fél világot. Májusban fordult a kocka és keresztezte egymást a két vonal: úgy tűnik, aki meg akarta kötni a házasságot a járvány időszakában, az nagyrészt meg is tette, májusban viszont, amikor már nem volt akkora a bizonytalanság, feltehetően sokan visszakoztak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg 2018. januártól 2019. májusig tartó görbe még az előző évek mintáit követte enyhe emelkedéssel, a babaváró hitel bevezetésének évében már másként alakult a grafikon. 2019 májusától kezd el emelkedni az esküvők száma, és eléggé elválik a megelőző évet mutató görbétől, majd a házasságkötések szempontjából holtszezonnak számító november-december és január hónapokban sem csökken vissza a korábbi szintre, februárban pedig már el is kezdődik az erőteljes emelkedés. Mindez a koronavírus járvány betöréséig tartott. Viszont egészen áprilisig nem csökkent a korábbi év szintje alá a házasságkötések száma. Ez azért beszédes adat:

A 2019 júliusában bevezetett babaváró hitel egyik feltétele a házasság, és hogy a gyermek a házasságkötés után, de még a hitel felvétele előtt szülessen - bár ebben voltak enyhítések a járványidőszakban, amelyek veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig voltak érvényben. Így logikus, hogy van összefüggés a házasulási kedv és a babaváró hitel felvétele között. Elég csak rápillantani akár erre a grafikonra, amely hosszabb távlatban mutatja a magyarok házasodási kedvét:

Kérdés, hogy a babaváró hitel mekkora hatást gyakorolhat majd az évek során a házasságon kívül született gyermekek statisztikáira. Várható drasztikus csökkenés a 2019-2020-as adatokban? Egy bizonyos szint alá már sosem fog csökkenni azoknak a kisbabáknak a száma, akiknek a szülei nem házasok? Beleszólhat ebbe a járvány is? Ezt nem tudjuk előre megjósolni, de az biztos, hogy az elmúlt években csökkenő tendencia mutatkozott, és erre a babaváró hitel is nagyban rásegíthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm