8 °C Budapest

Azért ez erős: ennyire sok gyermek születik házasságon kívül Magyarországon

2020. július 18. 13:00

Az Európai Unióban 10-ből minden 4. kisbaba olyan családba érkezett, ahol a szülők nem voltak házasok. Magyarországon ennél még rosszabb a helyzet: a csecsemők 44 százaléka született házasságon kívül. Európán belül ebben hatalmas különbségek mutatkoznak országonként: a görögök gyermekek 11, a franciák 60 százaléka születik házasságon kívül. Az elmúlt 10 évben a legtöbb országban, így hazánkban is csak romlottak a statisztikák. Pedig a házasodási kedv régóta nem volt ilyen magas - ebben pedig feltehetően van szerepe a családi otthonteremtési kedvezménynek, és a babaváró hitelnek is.

Európában - legalábbis amely országokból az Eurostathoz érkezett adat - a legmagasabb a házasságon kívül született gyermekek aránya Izlandon: több, mint 70 százalék. A franciáknál 60,4 százalék, a bolgároknál 58,5 és a szlovénoknál 57,7 százalék. A norvégok sincsenek sokkal lemaradva ebben az ügyben: náluk is a csecsemők 56,4 százalékának nem házasok a szülei.

A legkevésbé "renitens" ország Görögország: itt 10-ből csak 1 gyermek született házasságon kívül. Észak-Macedónia (12,1%), Fehéroroszország (13%), Ciprus (20,3%) és Ukrajna (20,5%) szintén azok közé tartozik, ahol a gyermekvállalást nagy arányban házasságkötés előzi meg. Magyarország a középmezőnyben van:

hazánkban 43,9 százaléka születik a gyermekeknek házasságon kívül.

Ez nincs messze az EU átlagától, ami - Máltát adat hiányában ide nem számolva - 41,6 százalék. Ausztriában 41,3 és Szlovákiában 40 százalék ez az arány.

Azonban nem mindig volt így: az 1960-as években például alig több mint 5 százaléka született a gyermekeknek házasságon kívül Magyarországon. Aztán a 70-es évek közepétől a 80-as évek végéig elkezdett szép lassan felfelé kúszni az olyan gyerekek aránya, akiknek a szülei nem voltak házasok, és onnantól indult el az egyre meredekebb emelkedés. Aztán ez 2015-ben megáll és csökkenni kezd - lehetséges, hogy ebben a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK bevezetése szerepet játszhatott:

Pedig házasodunk, mintha muszáj lenne

Tudható, hogy 2020. áprilisban még úgy is többen kötötték össze életüket, mint tavaly ilyenkor, hogy a koronavírus járvány megbénította a fél világot. Májusban fordult a kocka és keresztezte egymást a két vonal: úgy tűnik, aki meg akarta kötni a házasságot a járvány időszakában, az nagyrészt meg is tette, májusban viszont, amikor már nem volt akkora a bizonytalanság, feltehetően sokan visszakoztak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Míg 2018. januártól 2019. májusig tartó görbe még az előző évek mintáit követte enyhe emelkedéssel, a babaváró hitel bevezetésének évében már másként alakult a grafikon. 2019 májusától kezd el emelkedni az esküvők száma, és eléggé elválik a megelőző évet mutató görbétől, majd a házasságkötések szempontjából holtszezonnak számító november-december és január hónapokban sem csökken vissza a korábbi szintre, februárban pedig már el is kezdődik az erőteljes emelkedés. Mindez a koronavírus járvány betöréséig tartott. Viszont egészen áprilisig nem csökkent a korábbi év szintje alá a házasságkötések száma. Ez azért beszédes adat:

A 2019 júliusában bevezetett babaváró hitel egyik feltétele a házasság, és hogy a gyermek a házasságkötés után, de még a hitel felvétele előtt szülessen - bár ebben voltak enyhítések a járványidőszakban, amelyek veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig voltak érvényben. Így logikus, hogy van összefüggés a házasulási kedv és a babaváró hitel felvétele között. Elég csak rápillantani akár erre a grafikonra, amely hosszabb távlatban mutatja a magyarok házasodási kedvét:

Kérdés, hogy a babaváró hitel mekkora hatást gyakorolhat majd az évek során a házasságon kívül született gyermekek statisztikáira. Várható drasztikus csökkenés a 2019-2020-as adatokban? Egy bizonyos szint alá már sosem fog csökkenni azoknak a kisbabáknak a száma, akiknek a szülei nem házasok? Beleszólhat ebbe a járvány is? Ezt nem tudjuk előre megjósolni, de az biztos, hogy az elmúlt években csökkenő tendencia mutatkozott, és erre a babaváró hitel is nagyban rásegíthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 11:28
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?