6 °C Budapest
Azért ez erős: ennyire sok gyermek születik házasságon kívül Magyarországon

Azért ez erős: ennyire sok gyermek születik házasságon kívül Magyarországon

2020. július 18. 13:00

Az Európai Unióban 10-ből minden 4. kisbaba olyan családba érkezett, ahol a szülők nem voltak házasok. Magyarországon ennél még rosszabb a helyzet: a csecsemők 44 százaléka született házasságon kívül. Európán belül ebben hatalmas különbségek mutatkoznak országonként: a görögök gyermekek 11, a franciák 60 százaléka születik házasságon kívül. Az elmúlt 10 évben a legtöbb országban, így hazánkban is csak romlottak a statisztikák. Pedig a házasodási kedv régóta nem volt ilyen magas - ebben pedig feltehetően van szerepe a családi otthonteremtési kedvezménynek, és a babaváró hitelnek is.

Európában - legalábbis amely országokból az Eurostathoz érkezett adat - a legmagasabb a házasságon kívül született gyermekek aránya Izlandon: több, mint 70 százalék. A franciáknál 60,4 százalék, a bolgároknál 58,5 és a szlovénoknál 57,7 százalék. A norvégok sincsenek sokkal lemaradva ebben az ügyben: náluk is a csecsemők 56,4 százalékának nem házasok a szülei.

A legkevésbé "renitens" ország Görögország: itt 10-ből csak 1 gyermek született házasságon kívül. Észak-Macedónia (12,1%), Fehéroroszország (13%), Ciprus (20,3%) és Ukrajna (20,5%) szintén azok közé tartozik, ahol a gyermekvállalást nagy arányban házasságkötés előzi meg. Magyarország a középmezőnyben van:

hazánkban 43,9 százaléka születik a gyermekeknek házasságon kívül.

Ez nincs messze az EU átlagától, ami - Máltát adat hiányában ide nem számolva - 41,6 százalék. Ausztriában 41,3 és Szlovákiában 40 százalék ez az arány.

Azonban nem mindig volt így: az 1960-as években például alig több mint 5 százaléka született a gyermekeknek házasságon kívül Magyarországon. Aztán a 70-es évek közepétől a 80-as évek végéig elkezdett szép lassan felfelé kúszni az olyan gyerekek aránya, akiknek a szülei nem voltak házasok, és onnantól indult el az egyre meredekebb emelkedés. Aztán ez 2015-ben megáll és csökkenni kezd - lehetséges, hogy ebben a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK bevezetése szerepet játszhatott:

Pedig házasodunk, mintha muszáj lenne

Tudható, hogy 2020. áprilisban még úgy is többen kötötték össze életüket, mint tavaly ilyenkor, hogy a koronavírus járvány megbénította a fél világot. Májusban fordult a kocka és keresztezte egymást a két vonal: úgy tűnik, aki meg akarta kötni a házasságot a járvány időszakában, az nagyrészt meg is tette, májusban viszont, amikor már nem volt akkora a bizonytalanság, feltehetően sokan visszakoztak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg 2018. januártól 2019. májusig tartó görbe még az előző évek mintáit követte enyhe emelkedéssel, a babaváró hitel bevezetésének évében már másként alakult a grafikon. 2019 májusától kezd el emelkedni az esküvők száma, és eléggé elválik a megelőző évet mutató görbétől, majd a házasságkötések szempontjából holtszezonnak számító november-december és január hónapokban sem csökken vissza a korábbi szintre, februárban pedig már el is kezdődik az erőteljes emelkedés. Mindez a koronavírus járvány betöréséig tartott. Viszont egészen áprilisig nem csökkent a korábbi év szintje alá a házasságkötések száma. Ez azért beszédes adat:

A 2019 júliusában bevezetett babaváró hitel egyik feltétele a házasság, és hogy a gyermek a házasságkötés után, de még a hitel felvétele előtt szülessen - bár ebben voltak enyhítések a járványidőszakban, amelyek veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig voltak érvényben. Így logikus, hogy van összefüggés a házasulási kedv és a babaváró hitel felvétele között. Elég csak rápillantani akár erre a grafikonra, amely hosszabb távlatban mutatja a magyarok házasodási kedvét:

Kérdés, hogy a babaváró hitel mekkora hatást gyakorolhat majd az évek során a házasságon kívül született gyermekek statisztikáira. Várható drasztikus csökkenés a 2019-2020-as adatokban? Egy bizonyos szint alá már sosem fog csökkenni azoknak a kisbabáknak a száma, akiknek a szülei nem házasok? Beleszólhat ebbe a járvány is? Ezt nem tudjuk előre megjósolni, de az biztos, hogy az elmúlt években csökkenő tendencia mutatkozott, és erre a babaváró hitel is nagyban rásegíthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55