9 °C Budapest

Ez már a válság előszele? Kipukkadni látszik a pesti ingatlanlufi

2019. szeptember 25. 12:30

Meglepő kettősség rajzolódik ki a budapesti lakáspiacon: a nyár óta csökkenő budapesti kereslet növekvő kínálattal párosult, ami összességében lelassította a fővárosi árnövekedést. A kereslet a különböző árkategóriákban viszont eltérő mértékben változott. A 20-30 millió forintos lakások iránti kereslet éves összevetésben majdnem 50 százalékkal csökkent, a 30-40 milliósoknál pedig 17 százalékkal. Ugyanakkor a drágább lakások iránt nőtt az érdeklődés: a 70-80 milliósoknál 6 százalékkal, a 80-90 milliósoknál pedig 16 százalékkal. Igaz, a magasabb áron kínált lakások iránt érdeklődések a teljes kereslet kis részét teszik ki.

Az ingatlan.com korábbi elemzéséből kiderült, hogy a budapesti használt lakások piacán a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, részben azért, mert a befektetési célú vásárlók aktivitása jelentősen csökkent a szuperállampapír bevezetésének köszönhetően. Az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzésében pedig arra kereste a választ, hogy a különböző árkategóriájú lakások iránti kereslet hogyan alakult.

Nem mindegy, milyen lakáshitelt választasz. A bankok ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek, egy-egy rossz döntéssel akár tízezer forintot is kidobhatsz havonta. Hitelfelvételkor mindig légy tudatos, és informálódj még a hitelfelvétel előtt! Ehhez mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk, ahol két kattintással összehasonlíthatod a bankok lakáshiteleit. Kalkulálj, válogass!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a legújabb adatokból a budapesti lakásárakat befolyásoló kettősség rajzolódik ki. A nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt ugyanis egyre tovább tovább tart az ingatlanok értékesítése, ami növekvő kínálattal párosul. A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést.

Olcsóbbak, drágábbak - vegyes a kép

Az ingatlan.com elemzése szerint június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál pedig 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 40-50 millió forintos lakások esetében pedig 10 százalékos a keresletcsökkenés következett be. Az 50-70 millió forintos sávban pedig minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható. A 20-30 milliós ársávban található ingatlanok iránti érdeklődések számának visszaesése annak is köszönhető, hogy tavalyhoz képest mintegy 25 százalékkal csökkent a kínálat ebben az árkategóriában.

A drágább lakásoknál ugyanakkor erősebb a kereslet az ingatlan.com szerint. A 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal lett nagyobb az igény. Balogh László ehhez azonban hozzáfűzte:

Éves szinten nőtt a kereslet a drágább lakások iránt, ám az érdeklődők száma alacsonyabb, mint az olcsóbb lakások esetében. A 70-80 milliós lakásokat például ötödannyian keresik, mint a 30-40 milliós ingatlanokat.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem