6 °C Budapest
Elszólta magát az MNB: még egy fontos dolog derült ki a falusi CSOK-ról

Elszólta magát az MNB: még egy fontos dolog derült ki a falusi CSOK-ról

2019. március 28. 12:32

Új információ jelent meg a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentésében a falusi csokról. A falusi csok 10 millió forintos összegének fele fordítható lakásvásárlásra. Az MNB kalkuláció szerint ugyanakkor az érintett települések 64 százalékában a lakások ára nem haladja meg az 5 millió forintot.

A falusi csok nóvuma abban rejlik, hogy az érintett kb. 2400 településen nem csak új, hanem használt lakás vásárlásra, bővítéséra és fejlesztésére is felhasználható lesz a 10 millió forintos támogatás. Az MNB frissen publikált Inflációs jelentésében azt írja:

A legmagasabb, 10 millió forintos támogatási összegnek legfeljebb a fele használható vásárlásra, a fennmaradó részt felújításra vagy bővítésre lehet fordítani. A bejelentett intézkedés mintegy 2400 települést érinthet, és a várható költsége nem haladja meg a GDP 0,1 százalékát.

Lakást vennél, de nincs pénzed? Olcsó lakáshitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Ez ugyanakkor nem jelent majd problémát a jegybank szerint, hiszen a legtöbb esetben az ingatlantranzakciók értéke nem haladja meg az ötmillió forintot. Ahogy az MNB írja, emiatt a támogatásnak nem lesz hatása az országos aggregát hitelezési folyamatokra:

Tekintettel az igénybevételi kör korlátaira, valamint arra, hogy az érintett településeken az ingatlanok 64 százaléka 5 millió forint alatt cserél gazdát, az intézkedésnek várhatóan nem lesz jelentős hatása az országos szinten aggregált hitelezési folyamatokra.
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?