0 °C Budapest

Bővült a lista: már ezekre a településekre is költözhetsz az ingyenmilliókból

2019. március 7. 15:02

A korábban bejelentett, többféle értelmezésre okot adó, szabályozáshoz képest kedvezőbb feltételt jelentett be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely a falusi CSOK kapcsán, hiszen minden olyan 5000 fő alatti településen jogosultak felvenni az emberek a CSOK-ot, ahol népességcsökkenés következett be, nemcsak az országos átlagot meghaladó csökkenést elszenvedő településen. Ezzel a jogosult települések listája 2373-ra bővült - számolt be a Portfolio.

Gulyás Gergely a február 21-i Kormányinfón azt jelentette be, hogy a falusi CSOK azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség). A Portfolio aznap arra hívta fel a figyelmet ebben a cikkben, hogy a bejelentett terv alapján (a Belügyminisztérium KEKKH népességi adatbázisa szerint) 1799 település lenne jogosult a falusi CSOK felvételére, míg a KSH adatai alapján a kormány a bejelentéskor mintegy 2000 települést jelzett.

Az akkori bejelentés tehát nem adott egységes értelmezésre alapot, és feltehetően ezt is figyelembe vették a Miniszterelnökségen, amikor a mai módosítást, az egyszerűbb szabályrendszert és a jogosult települések körének kibővítését, bejelentették.

A falusi CSOK kapcsán egy másik módosítást - egyúttal fontos korlátozást - is bejelentett azonban a Miniszterelnökség vezetője: az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás azt rögzítette, hogy a tegnap éjszakába nyúló - ma folytatódó - kormányülésen fő téma volt a februári miniszterelnöki beszédben bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv, amelyből 4 elem fog hatályba lépni az ígért július elsejei napon, a többi három pedig technikai okok miatt majd később.

A négy pont, ami most lép hatályba: a babaváró támogatás (kamatmentes hitel), a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a kormány, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtja a szükséges törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek.

A tájékoztatón egyébként Gulyás kérdésre válaszolva jelezte, hogy jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló plakátok lesznek láthatók az utcákon, azaz a mostani Juncker-Soros plakátok helyett nem a Juncker-Timmermanns plakátok kerülnek ki. A Fidesz-KDNP esetleges néppárti kizárása kapcsán azt mondta: arra törekednek, hogy maradni tudjanak, hiszen a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség - közölte.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?