25 °C Budapest
Erről csak kevesen tudnak: aztán csodálkoznak, ha kiszámlázza nekik a bank

Erről csak kevesen tudnak: aztán csodálkoznak, ha kiszámlázza nekik a bank

2019. január 29. 14:00

Manapság szinte csak arról hallani, hogy milyen olcsón és biztonságosan vehetünk fel személyi kölcsönt önerő és ingatlanfedezet nélkül. Ez így is van, azonban arról már igen kevés szó esik, hogy a bankok egy része még mindig számít fel díjat a folyósításért, ráadásul sok esetben nem is keveset.

A folyósítási díj olyan költség, amelyet a pénzintézet számít fel neked és a hitelösszegből kerül levonásra az adminisztrációért, hitelfolyósításért felmerülő banki költségekért cserébe. Lakáshiteleknél megszokhattad, hogy a magas induló költségek között ez a tétel is szerepel a tulajdoni lap, térképmásolat, közjegyzői okiratba foglalás és a földhivatali díjak mellett, amely jellemzően a hitelösszeg legfeljebb 2 százaléka, amelyet vagy befizetsz külön, vagy a folyósított hitelből vonják le azonnal. Arról azonban kevés szó esik, hogy a bankok jelentős részénél ez a díj a személyi kölcsönök igénylése során is felmerül, ráadásul ma már nem feltétlenül jelent csekély összeget.

KATT! Kölcsönre van szükséged? Rengeteg ajánlat egy helyen: kalkulálj, válogass!

Gáláns ajánlat vagy horror összegek

De mekkora is lehet ez a díj? Nos, igencsak változó. "A hitelintézetek eltérő üzletpolitikát folytatnak ebben a kérdésben, egyes bankok egyáltalán nem számítanak fel induló díjakat, míg másutt akár több százezer forint is lehet ez, persze hitelösszegtől függően" - árulta el a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jó hír, hogy a megvizsgált 14 bank közül 9-nél nem merül fel ilyen költség, így az innen felvett személyi kölcsönöknél nem kell tartanunk attól, hogy kapásból levonnak néhány tízezer forintot az igényelt hitelből. Ezek a pénzintézetek a

 • Budapest Bank,
 • Cetelem (csak az akciós időszakban),
 • CIB Bank,
 • Cofidis,
 • K&H Bank,
 • Oney,
 • OTP Bank,
 • Provident,
 • és az UniCredit Bank.

A fennmaradó pénzintézetek egységesen a hitelösszeg egy százalékában határozzák meg a folyósítási díjat (vagy ahogy az egyik pénzintézet elnevezte, "utalási díjat"). Ez a hitelintézetek a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Raiffeisen Bank,
 • MKB Bank,
 • Erste Bank,
 • Sberbank (kivéve, ha adósságrendezésre veszünk fel hitelt, mert ekkor nem merül fel ilyen költség),
 • és a Takarék Csoport

Mekkora összeget jelent az 1 százalék?

Az elsőre elenyészőnek tűnő költséggel már csak azért is érdemes számolni, mert akár igen kellemetlen meglepetésként is érhet minket egy nagyobb összegű személyi kölcsön igénylése esetén. Ma több olyan pénzintézet közül is választhatunk, ahol lehetőségünk van 10 millió forintnyi személyi hitel igénylésére is.

Ha erre az összegre vetítjük az 1 százalékos költséget, az 100 000 forint mínuszt jelent csak azért, mert hitelt vettünk fel, de ha csak fele ennyit, 5 millió forintot veszünk fel, akkor is fájhat az 50 000 forintos folyósítási díj.

Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e folyósítási díjat fizetned a kölcsönért, érdemes egy kalkulátort használnod, ilyen a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora is. Azon túl, hogy sorrendbe állíthatod igényeid szerint a legkedvezőbb kölcsönöket, a folyósítási díj mértékéről is egyszerűen meggyőződhetsz más költségek mellett.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
MEDIA1  |  2022. július 6. 12:43
Új platformon dolgozik az HBO Max tulajdonosa, a Warner Bros Discovery. Egyelőre nem sokat tudni az...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?