20 °C Budapest
Terítettek a bankok: durván nőtt a magyarok hiteléhsége

Terítettek a bankok: durván nőtt a magyarok hiteléhsége

MTI
2018. december 12. 08:30

A korábbi éveknél időben kiegyenlítettebb idén a fogyasztási kölcsönök felvétele az MTI által megkérdezett bankok szerint, a lakossági fogyasztás idei jelentős bővülésével már év közben dinamikusan nőtt a hitelintézetek személyikölcsön-állománya, a háromnegyedévi adatok majdnem másfélszeres éves folyósítás-bővülést mutatnak.

Az OTP Bank a piaci átlag felett teljesített a személyi kölcsönök területén, a bővülés mértéke elérte az 55 százalékot, tízből négy személyi kölcsönt az OTP folyósított. A személyikölcsön-értékesítések 6 százalékát tették ki a teljesen online tranzakciók, ami egy éve 3,9 százalék volt, a folyósított összeg 2017 első kilenc hónapjában 3 milliárd forint volt, az idei azonos időszakban meghaladta a 7 milliárd forintot. Az OTP szakértői a személyi kölcsönök további bővülését várják ugyan, de az elmúlt évekre jellemző 40-60 százalékos ütemnél lassabb, 20-25 százalékos bővülésre számítanak.

Az Erste Bank is azt válaszolta, míg korábban az év utolsó hónapja kiugró volt a személyihitel-kihelyezések szempontjából, ma már kevésbé lehet az adventi időszakot az eladósodáshoz kötni, a kölcsönök felvétele eloszlik az év egészében. Az Erste lakossági hitelezése összességében is emelkedik, a harmadik negyedéves adatok szerint a személyi-fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés 115 százalékkal bővült, az állomány másfélszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

Martin Jarolim, a K&H lakossági üzletágért felelős vezetője elmondta: a K&H-nál az év első kilenc hónapjában - az előző év azonos időszakához képest - 17 százalékkal 22 milliárd forintra nőtt a személyikölcsön-szerződések volumene. Ő is megerősítette, hogy kezd eltűnni a szezonalitás a személyi kölcsönök piacáról. A bank tapasztalatai szerint nő a személyi kölcsönök átlagos összege, ami az idén 1,2 millió forint volt, az átlagos futamidő 51 hónap.

A Budapest Banknál a személyi kölcsönök piacán jellemzően az év második felétől figyelhető meg az élénkülés, ez továbbra is kitart, a bank új kölcsöneinek folyósítása is megnő ebben az időszakban - közölte a hitelintézet. A fogyasztási hiteleket, a személyi kölcsönt, áruhitelt, a hitelkártyát tekintve, a Budapest Banknál 2017. szeptember és 2018. szeptember között 9,4 százalékos volt az állomány növekedése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén a CIB-nél a tavaszi, a nyári és az őszi hónapokban is erős volt az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt, decemberben viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján várhatóan alacsonyabb lesz a kereslet. Az elmúlt évhez képest idén megnőtt az átlagosan igényelt hitelösszeg, a fiókban igényelt személyi kölcsönök esetében ez meghaladta az 1,7 millió forintot, míg az online igénylések alacsonyabbak, átlagosan 1,3 millió forint körül vannak. A CIB Banknál a fiókokban igényelt személyi kölcsönöknél az átlagos futamidő 60 hónap, mobilapplikációsorán 54 hónap volt az átlag az év eddigi részében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?