31 °C Budapest
Milliókkal csökkentheted a lakáshiteled: íme, az elfeledett állami támogatás

Milliókkal csökkentheted a lakáshiteled: íme, az elfeledett állami támogatás

2017. november 13. 11:30

Az elmúlt időszakban sok szó esett a CSOK-ról annak bevezetése, majd tavalyi megújulása után, ellenben jóval ritkább kerül szóba, hogy milyen egyéb állami támogatások léteznek. Annak néztünk utána, hogy milyen támogatásokra lehetnek jogosultak azok, akik még a CSOK bevezetése előtt építettek, eseteleg vásároltak maguknak ingatlant.

Az utóbbi 2-2,5 évben rengeteg szó esett a CSOK-ról, az állam legújabb, jelenleg is elérhető lakásépítési/vásárlási támogatásáról. Ez egyrészt természetes, hiszen az új támogatási forma bevezetése és a lakáshitelezés felfutása nagyjából egy időpontra esett, tehát sok embernek vált aktuálissá a meglévő támogatási lehetőségek igénybevétele.

Ugyanakkor sokan vannak, akik korábban építkeztek vagy vásároltak, és azóta született gyerekük. Közülük sokan talán nem is tudják, hogy a korábbi, CSOK előtt létezett állami támogatásokból is maradtak olyanok, melyeket a mai napig igénybe vehetnek az arra jogosultak.

Élet a CSOK előtt

Az állam már jóval a CSOK 2015-ös bevezetése előtt is igyekezett lakáshoz juttatni az embereket. A 2000-es években több támogatási forma is létezett, ezek együttes népneve volt a szocpol.

Ekkoriban is az új lakások építését illetve vásárlását támogatta nagyobb összegekkel az állam, de használt lakás vásárlása mellé is lehetett - igaz, csupán feleakkora - állami támogatást igényelni.

Ezeknek a támogatásoknak a többségét 2009. július 1-jével megszüntették, és ezt követően több éven át nem juthattak állami segítséghez az ingatlant építők/vásárlók. A megszüntetés ellenére azonban több, a 2000-es években létező támogatás úgynevezett utólagos formája érvényben maradt.

Fontos, hogy ezek a támogatásokat is a gyerekek meglétéhez/vállalásához kötötték, ennek megfelelően az utólagos támogatási formákat is csak akkor vehetjük igénybe, ha a korábbi hitel vagy támogatás felvétele óta legalább egy gyerekkel bővült a család.

Utó LÉK

Erre a támogatási formára azok lehetnek jogosultak, akik 2009. július 1-jét megelőzően vettek fel lakáshitelt új lakóingatlan építésére vagy vásárlására, és ezt követően született gyerekük. Akkor is jogosultak lehetnek rá, ha magát a lakáshitelszerződést már az előbbi dátumot követően írták alá, de az igénylést még korábban benyújtották.

Fontos, hogy a hitelnek a támogatás igénylésekor is fenn kell állnia, mivel a támogatást egyedül a hiteltartozás csökkentésére lehet fordítani. A támogatás összege attól függ, hogy mikor írtuk alá a kölcsönszerződést.

Utó FOT

Ez a támogatási forma a használt lakást vásárló fiatalokat igyekezett segíteni. A köznyelvben félszocpolként ismert, mivel összege mindig az új ingatlanok mellé igényelhető összeg fele volt.

Az utólagos FOT-nál fontos kitétel, hogy csak olyanok igényelhetik, akik már a lakáshitel mellé is igényelték a támogatást legalább egy, akkorra már megszületett gyerek után. Tehát ha annak idején nem vettük igénybe az állami segítséget, akkor az újabb gyerek megszületése után sem leszünk rá jogosultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatást szintén a még meglévő laksáshitel csökkentésére lehet fordítani. A 2009. július 1-i dátum itt is fontos: a lakáshitelt és a támogatást ezt megelőzően kellett felvennie az igénylőnek.

A támogatás összege itt is attól függ, hogy a szerződések aláírásának pillanatában éppen mi volt érvényben, azonban a gyerekek születésének időpontja és a hitelfelvétel közötti időszakra utólagosan a hitelkamatot is jóváírják számunkra, amennyiben a felvett hitel kamattámogatott (piaci hitel esetén ezzel a kedvezménnyel nem élhetünk).

Utó LÉT

A 2012-ben újra bevezetett lakásépítési támogatás utólagos módozata, melyet még mindig igénybe vehetnek azok, akik annak idején a lakáshitelük mellé már megkapták a támogatást a korábban megszületett gyerekek után. A támogatást új lakóingatlan vásárlásához és építéséhez lehetett igényelni.

Az utólagos támogatást az előbbiekhez hasonlóan a fennálló hiteltartozás csökkentésére lehet fordítani. Az igényelhető összeg tekintetében itt már nem számít, hogy hanyadik gyerek után vesszük igénybe, az mindig fixen 400 ezer forint. (Ami egyébként megegyezik az utó CSOK összegével.)

Az utólagos támogatásokat azon pénzintézeten keresztül igényelhetjük, ahol a lakáshitelünk is van. A támogatási kérelem benyújtását követően ott fogják megállapítani, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra.

Hány embert érinthet?

Az általunk megkérdezett bankok többsége nem tudta megmondani, hogy hány olyan ügyfelük van, akik elviekben jogosultak lehetnek ezekre a kedvezményekre. Ez egyébként érthető, hiszen sok tényezőt kell vizsgálni a jogosultság megállapításához, így nem csoda, hogy erről nem vezetnek statisztikát.

Egyedül az OTP mondott számot erre a kérdésünkre, szerintük mintegy 100 ezer ügyfél lehetet érintett a méltányossági feltételeket leszámítva.

Méltányossági feltételek
A korábbi állami támogatások esetében pontosan meghatározták a méltányolható szobaszámot, illetve a méltányolható négyzetméterenkénti árat. Ha a vásárolt/épített ingatlan ezeknek a méltányossági feltételeknek megfelelt, a lakástulajdonos jogosult lehetett a támogatásra. A méltányossági feltételek teljesülését - ahogyan fentebb is írtuk - a támogatási kérelmet átvevő pénzintézet vizsgálja.

Azt egyébként több banktól is megtudtuk, hogy mind az idei, mind a tavalyi évben jóval 100 alatt voltak azon ügyfeleik száma, akik igényelték és végül meg is kapták ezeket az utólagos támogatásokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?