23 °C Budapest
Zuhannak a kamatok, és egyre fontosabb a kiszámítható törlesztő

Zuhannak a kamatok, és egyre fontosabb a kiszámítható törlesztő

2017. február 20. 13:30

A tavalyi robbanásszerű növekedésnek köszönhetően a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. Az átlagos kölcsönösszeg is nőtt és a jelenlegi reálbér emelkedés miatt vélhetően tovább is fog nőni. Az intenzív pénzintézeti verseny miatt két éve folyamatosan csökkennek a kamatok. Sokkal tudatosabbá váltak az ügyfelek, keresik a fix kamatot, a kiszámítható törlesztő részletű konstrukciókat.

A személyi kölcsön piacra komoly hatással volt a pénzügyi válság, a termék megszenvedte a gazdasági visszaesést - írja közleményében az OTP Bank. A legnehezebb évben, 2012-ben a piac korábbi méretének mintegy harmadára, kb. nyolcvanmilliárd forintra zsugorodott. Ez a szint bőven az egészséges szint alatt volt. Ez a könnyen igényelhető, gyors segítséget biztosító hitellehetőség nem járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a lakossági fogyasztás dinamizálásához.

Tavaly azonban robbanásszerű növekedés volt tapasztalható, a kihelyezett állomány mérete a válság kezdete óta először lépte át a kétszázmilliárd forintot. A volumennel ellentétes utat jártak be a kamatok, ez az oka, hogy ma a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet személyi kölcsön szerződést kötni: az öt évvel ezelőtt 26 százalék környéki kamatok közel tíz százalékponttal mérséklődtek. Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója szerint várhatóan a kihelyezett személyi kölcsönök volumene idén újra eléri a válság előtti szintet.

A személyi kölcsön több szempontból is az egyik leggyorsabban elérhető hiteltermék a piacon. Ennek oka, hogy az emberek többnyire váratlan helyzetben fordulnak a bankjukhoz, pár nap mérlegelést követően. A hitelintézetek pedig ennek megfelelően igyekeznek gyorsítani a folyamaton"

- mondta Dr. Rajmonné Veres Ibolya.

Pozitív fejlemény, hogy az ügyfelek egyre inkább utánanéznek az online felületeken található kondícióknak, ajánlatoknak, így pénzügyileg tudatosabban, felkészültebben állnak neki a hitelfelvételnek. Az OTP Bank ügyfelei számára már online ügyintézéssel megoldható a kölcsönigény és a jelenlegi adatok szerint minden tizedik kölcsön-értékesítés kötődik az online csatornákhoz - például online szerződéskötés vagy kedvezménykupon-igénylés útján. A bank igazgatója bízik abban, hogy ezt az arányt sikerül az év végéig megduplázni. Az elmúlt években más módon is tudatosabbá váltak az ügyfelek: fontosabbnak tartják például a teljes futamidő alatti fix kamatot, és a változatlan, kiszámítható törlesztőrészleteket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?