A magyarok harmadának jelent gondot a számlák fizetése

A magyarok harmadának jelent gondot a számlák fizetése

2016. november 29. 15:30

A magyarok 37 százaléka időnként vagy egyáltalán nem tudja fizetni a tartozásait. Ennek a legfőbb oka, hogy egész egyszerűen nincs pénze arra, hogy ezt kifizesse.

Tízből négy magyar gondolja úgy, hogy nincs elegendő pénze a kiegyensúlyozott és méltányos életvitelhez, ugyanakkor minden ötödik válaszadó véli, hogy anyagi helyzete biztosan javulni fog - derül ki az Intrum Justitia legfrissebb kutatásából. Az évente elkészített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés adatai szerint a megkérdezett magyarok 37 százaléka időnként nem tudja törleszteni tartozásait.

A kutatás adati szerint tavaly óta nőtt azon háztartások aránya, amelyek nem tudják időben fizetni számláikat, a magyar családok jelentős részének akadnak pénzügyi nehézségei.

A célunk, hogy az ügyfelekkel közösen, együttműködve találjunk megoldást ezekre a helyzetekre. Mindannyiunk érdeke, hogy a háztartások gyorsan és könnyen túllendüljenek az esetleges anyagi kihívásokon. Minden esetben arra törekszünk, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg

- emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A megkérdezett európaiak 44 százalékával már legalább egy alkalommal előfordult, hogy késve fizették be számlájukat az elmúlt 12 hónap során - ennek fő oka az, hogy nem állt rendelkezésükre a számlák rendezéséhez szükséges összeg. Görögországban a legmagasabb a késve fizetők aránya, a mediterrán országban a megkérdezettek 76 százaléka nem fizetett időben. Dániában és Spanyolországban a legalacsonyabb a késve fizetők aránya, de még itt is a lakosság 31 százaléka, azaz közel minden harmadik ember fizetett határidőn túl az elmúlt évben. Magyarországon ez a mutató 64 százalék, amivel csak Görögországot előzzük meg az európai rangsorban.

Tízből három magyar megkérdezettben merült már fel a külföldre költözés gondolata pénzügyi helyzete miatt. Ez az arány a kutatásban résztvevő országok közül - Görögország mellett - hazánkban a legmagasabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnépszerűbb célországok Ausztria (25 százalék), Németország (19 százalék) és Nagy-Britannia (16 százalék).

Összességében azonban kevesebben terveznek a külföldre költözéssel, 5 százalékkal csökkent a pénz miatt elvágyódók aránya.

Így fizetjük a számláinkat

Az európaiak 27 százaléka állítja, hogy időnként nem tudja visszafizetni tartozásait. Az ebbe a csoportba tartozók anyagi helyzete jelenleg rosszabb, mint tavaly volt, valamint reményeik is kedvezőtlenebbek pénzügyeik jövőjét illetően. Ezt a következő adatok támasztják alá:

  • Európai összehasonlításban a megkérdezettek közel 30 százalékának az adósságok visszafizetése problémát jelent, a magyar lakosság esetében ez az arány közel 40 százalék. Közülük is jóval nagyobb arányban gondolják úgy a magyarok, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem elegendő egy kiegyensúlyozott élethez (15 százalék és 25 százalék).
  • Az európaiak elsősorban banki forrásból próbálják megoldani anyagi gondjaikat, míg Magyarországon inkább a család és a barátok nyújtanak segítséget. Mind az európai, mind pedig a magyar megkérdezettek közel azonos arányban (körülbelül 20 százalék) értenek egyet azzal, hogy a pénzügyi edukáció hiánya szerepet játszik a rossz anyagi helyzet kialakulásában.

A magyar adatok alapján bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók a tavalyi évhez képest kedvezőbben látják a jövőt; 4 százalékkal többen bíznak abban, hogy személyes pénzügyi helyzetük javulni fog, és ugyanennyivel nőtt azok aránya is, akik hosszútávon is bíznak ebben.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?