15 °C Budapest
Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

2016. július 29. 11:04

Hétfőtől lép életbe a lakáscélú munkáltatói támogatás változása. Az új szbályozás szerint nem lehet majd figyelembe venni a kis alapterületű, nyolc négyzetméternél kisebb szobákat, és megszűnik a félszoba fogalma is.

Az adóváltozások után is adható lesz adómentes munkáltatói juttatás lakás vásárlásra, építésre, bővítésre, felújítására, és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy 2016. augusztus 1-től lényeges módosítások érkeznek a lakáscafeteria feltételrendszerében - írja a Cafeteria Trend hírlevelében.

Az új törvényi szakasz pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, és alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását is. Eddig is kizárólag abban az esetben lehetett a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma az ott lakók figyelembevételével nem haladta meg a törvényben megadott határértéket. 2016. augusztus 1-től viszont nem csak a maximális szobaszámértékek változnak, hanem a szobák és együttlakók számának meghatározási módja is.

Míg korábban a 6-12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számoltuk az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus 1-től az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a fél szoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni.

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együttlakók száma. Augusztus 1-től a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, illetve a munkavállaló élettársa és a munkavállaló élettársának közeli hozzátartozói a testvér kivételével kerülhetnek ebbe a körbe. A változás után méltányolható lesz a friss változás alapján a lakásméret, ha a lakás szobaszáma 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát. Ezen felül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?