9 °C Budapest
Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

2016. július 29. 11:04

Hétfőtől lép életbe a lakáscélú munkáltatói támogatás változása. Az új szbályozás szerint nem lehet majd figyelembe venni a kis alapterületű, nyolc négyzetméternél kisebb szobákat, és megszűnik a félszoba fogalma is.

Az adóváltozások után is adható lesz adómentes munkáltatói juttatás lakás vásárlásra, építésre, bővítésre, felújítására, és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére. Arra azonban érdemes figyelni, hogy 2016. augusztus 1-től lényeges módosítások érkeznek a lakáscafeteria feltételrendszerében - írja a Cafeteria Trend hírlevelében.

Az új törvényi szakasz pontosan meghatározza a korszerűsítés és akadálymentesítés fogalmát, és alapvetően átalakítja a méltányolható lakásméret meghatározását is. Eddig is kizárólag abban az esetben lehetett a lakáshitel munkáltatói támogatása adómentes, ha a lakás szobaszáma az ott lakók figyelembevételével nem haladta meg a törvényben megadott határértéket. 2016. augusztus 1-től viszont nem csak a maximális szobaszámértékek változnak, hanem a szobák és együttlakók számának meghatározási módja is.

Míg korábban a 6-12 négyzetméteres helyiségeket fél szobaként számoltuk az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás feltételeinek vizsgálatakor, addig augusztus 1-től az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert már egész szobának számít. Emellett az új szabály nem kezeli a fél szoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiségeket egyáltalán nem kell majd számításba venni.

A méltányolhatóság meghatározásának másik paramétere az együttlakók száma. Augusztus 1-től a munkavállaló közeli hozzátartozóit vehetjük számításba a testvér kivételével, illetve a munkavállaló élettársa és a munkavállaló élettársának közeli hozzátartozói a testvér kivételével kerülhetnek ebbe a körbe. A változás után méltányolható lesz a friss változás alapján a lakásméret, ha a lakás szobaszáma 1-2 fő esetén nem haladja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát. Ezen felül minden további személy esetén egy lakószobával nő a méltányolható méret maximális értéke.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?