Eltűnhet az állami kamattámogatás: ki akar ilyen hitelt?

Eltűnhet az állami kamattámogatás: ki akar ilyen hitelt?

2016. március 25. 09:35

A jegybanki alapkamat csökkenése miatt megszűnhet a kamattámogatás az otthonteremtési kamattámogatott hiteleknél, a 10 milliós CSOK mellé felvehető kölcsön viszont nem változik - írja a Világgazdaság.

A kamattámogatott hitelek állami támogatása csak akkor jár, ha a kamatszint meghaladja a hat százalékot. Ezeknek a kölcsönöknek a kamatát az állampapírhozamokhoz igazítják, és a jegybanki alapkamat csökkenése miatt a kamattámogatott lakáshitelek kamata is a hat százalékos szint alá csökkenhet.

Így pedig már nem jár az állami támogatás, ez akkor történik meg, ha a referenciaként megadott állampapírhozam 2,3 százalék alá csökken.

Az egy éves kamatperiódusú kölcsönöknél már 2014 óta nincs emiatt támogatás, most viszont az öt éves kamatperiódusú kölcsönök támogatása is megszűnhet. Lényeges, hogy a 10 milliós CSOK mellé járó, kedvezményes hitel támogatása nem szűnik meg, annak fixen, három százalékos kamatai vannak a futamidő első 25 évében. A kamattámogatás hiánya miatt a kamattámogatott kölcsönöknél jelentősen jobb ajánlatokat találhatunk a piaci kamatozású kölcsönök között.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20