7 °C Budapest

Így lesz a hitelből befektetés: ezeket megérheti most felvenni

2015. október 18. 14:32

Bár sokan zsigerből elutasítják a hitelfelvételt, régi közgazdasági alapvetés, hogy a hitel a növekedés egyik motorja. Ez nem csak a vállalatok életében van így, hanem saját családunk esetében is. A Pénzcentrum három olyan hitelt mutat, amit egyfajta befektetésként is értelmezhetünk: ha okosan, tudatosan vesszük fel, sokat segíthetnek.

A jegybanki alapkamat szuperalacsony szintje miatt sokan szeretnének hitelt felvenni, viszont nem egyértelmű, hogy milyen hiteleket érdemes most felvenni. Ezt ugyanis úgy is felfoghatjuk, hogy a hosszú távú befektetésünket hitelből alapozhatjuk meg. Most olyan a piaci környezet, hogy szinte mindenkinek megéri hitelt felvennie. Mutatunk három tippet, hogy mire költheted el a felvett kölcsönt.

Lakáshitel

A lakásvásárlást nemcsak az alacsony kamatok miatt, hanem a várhatóan növekvő lakásárak miatt is érdemes megfontolni. Persze a befektetés célú vételen kívül arra is költhetjük a lakáskölcsönt, hogy felújítsuk, kibővítsük, korszerűsítsük vagy lecseréljük saját lakásunkat.

Akinek viszont nem célja sem a saját lakásán változtatni, sem befektetésként ingatlant vásárolni, annak még mindig lehetősége van nyaralót venni. Neki is jó lehetőség a lakáshitel, viszont arra érdemes figyelni, hogy nyaraló vásárlásánál a lakás takarék pénztári megtakarítást nem használhatja fel, így ehhez egyéb önerőre lesz szükségük.

A lakáshitel kiválasztásánál a legfontosabb kérdés, hogy változó vagy fix kamatozású kölcsönt veszünk fel. Míg előbbi az olcsósága miatt lehet vonzó, addig az utóbbi törlesztőrészletei általában 5 évre, de az is előfordul, hogy akár 20 évre is változatlanok, így sokkal kiszámíthatóbbak.

Autólízing

A bankok ajánlatai között mára az autóhitelek helyét átvették az autólízingek, de ez csak még olcsóbbá tette ezeket a kölcsönöket. Nemritkán találkozhatunk 10 százalék alatti kamatozású ajánlatokkal, sőt nemrég még 2,5 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett is vehettünk autót.

Az autókölcsönöknél is azt érdemes mérlegelni, amit a lakáshitelek esetében, vagyis, hogy változó vagy fixált kamatozású konstrukciót válasszunk. A különbség mindössze annyi, hogy a fixált autólízingek törlesztőrészletei általában a teljes futamidő alatt állandóak.

Szabad felhasználású hitelek

Az alacsony kamatok a szabad felhasználású kölcsönöknek is kedveznek. Ezeket elsősorban azoknak érdemes felvenni, akik az adósságaikat szeretnék rendezni, most ugyanis alacsony kamatozással kaphatnak hitelt, ráadásul több egyéb tartozást összevonva az adminisztrációs költségekeket is csak egyszer kell majd megfizetniük. A legtöbb bank ajánlatai között egyébként találhatunk hitelkiváltó konstrukciókat, de szinte bármelyik pénzintézet szabad felhasználású kölcsöne alkalmas az adósságrendezésre.

A szabad felhasználású kölcsönöknél is választhatunk fixált, és változó kamatozás közül, így ezeknél a termékeknél is hasonló szempontok alapján dönthetünk, mint a lakáshiteleknél és az autólízingeknél. Ha egy ingatlanunkra jelzálogot tudunk felajánlani a banknak, akkor ráadásul a kamatunk tovább csökkenthető. A szabad felhasználású jelzáloghitelek között ugyanis öt százalék közötti ajánlatokat is találhatunk.

Miért most vegyünk fel kölcsönt?

A Portfolio Budapest Economic Forum 2015 konferenciáján a volt és jelenlegi jegybanki vezetők szavaiból is láthatjuk, hogy a Magyarország számára meghatározó jegybankok néhány éven belül alapkamatot emelhetnek. Emiatt pedig lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is kamatot kell emelnie, ami a mi hitelkamatainkat is megnövelheti.


Emiatt persze felvetődik a kérdés: akkor miért vegyünk fel egyáltalán bármilyen kölcsönt?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Változó kamatozású hitel esetén ugyan az alapkamat változását viszonylag szorosan leköveti a hitelkamat, viszont a fixált konstrukcióknál még akár évekig, sőt, akár a futamidő végéig élvezhetjük az alacsonyabb kamatokat.

Ezért cserébe persze a kezdeti kamataink magasabbak lesznek, viszont a havi törlesztőrészlet mértéke kiszámítható marad.

Egyszerűen, otthonról is lehet

Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően pedig Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el ma már online.

Ma már több pénzügyi szolgáltató kínálatában elérhető az online számlanyitás is, van, hogy még aláírni sem kell befáradnunk az ügyfélszolgálatra. Itt azonban nem áll meg a fejlődés, a legfrissebb trendek szerint ugyanis már hitelért sem kell rögtön a bankfiókba rohanni, akár ezt is elintézhetjük otthon, a karosszékben ülve.

A fejlődés olyan léptékű, hogy a telefonos, majd az online hitelügyintézés elsőként csak a kisebb értékű kölcsönöknél, illetve néhány autóhitelnél, illetve vállalati kölcsönnél volt elérhető, de ma már nagyobb összegű lakáshitel-kérelmünket is feladhatjuk otthonról. Hogy működik ez a gyakorlatban? KATTINTS!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?