15 °C Budapest
Ez a legnehezebb kérdés a családban - akkor is ha a CSOK-ról van szó

Ez a legnehezebb kérdés a családban - akkor is ha a CSOK-ról van szó

Pénzcentrum
2015. augusztus 19. 06:02

A vállalt gyermekek után igényelt "megelőlegezett CSOK" sok családalapító lakásvásárlását segítheti. Előfordulhat azonban, hogy nem sikerül teljesíteni a gyerekvállalást, ebben az esetben késedelmi kamatokat kell fizetnünk. De megéri igényelni a kedvezményt, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy teljesíteni tudjuk a feltételeket?

A megelőlegezett Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) igénylésekor felmerül a családalapítókban, hogy mi történik akkor, ha valamilyen okból nem születik meg a vállalt gyermek. Vajon megéri a hitelünket CSOK-kal kiegészíteni akkor is, ha nem szeretnénk gyerekeket?

Így kamatozik a CSOK

Amennyiben megelőlegezett CSOK-ot veszünk fel, akkor

  • Egy vállalt gyermek esetén négy év
  • Két vállalt gyermek esetén pedig nyolc év van arra, hogy gyereket vállaljunk.

Ha ezt a feltételt nem tudjuk teljesíteni, akkor vissza kell fizetnünk a felvett CSOK összegét késedelmi kamattal együtt, aminek a mértéke a jegybanki alapkamattal egyezik meg.

Megéri hitel helyett CSOK-ot kérni?

A CSOK-ot alapvetően a családalapító házastársak igényelhetik, akiknek a támogatás megkönnyíti a lakáshoz jutást.

Ha viszont a párnak nem lesz gyereke, akkor a visszafizetendő támogatást a jegybanki alapkamattal megegyező késedelmi kamattal kell visszafizetni. Ez szinte biztosan alacsonyabb, mint az aktuális lakáshitelek kamatai.


Több millió forintot viszont kevesen tudnak egyben kifizetni, pláne úgy, hogy a felvett összeget már a lakásra fordították. Aki viszont hitelképes, az a kamattal növelt összeget akár lakáshitelből is kifizetheti.

Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de meddőségkezelési eljárásokon (maximális alkalommal) részt vett, akkor a megelőlegezett CSOK összegét kamatmentesen kell visszafizetni.

Nézzünk egy példát!

Előfordulhat, hogy egy házaspárnak valamilyen okból nem lesz gyereke a határidőig, ilyenkor vissza kell fizetni a támogatást. Tegyük fel, hogy egy 90 négyzetméteres lakást veszünk, amire 1,3 millió forint CSOK-ot igénylünk, mivel két gyereket vállalunk be előre (8 év alatt). Ez azonban nem sikerül, így vissza kell fizetnünk a kedvezményt, ami a mostani jegybanki alapkamattal számolva 1 millió 372 ezer forint lesz, vagyis a kamat mindössze 72 ezer forint.

Mivel a felvett összeget a lakásra fordítottuk, ezért könnyen lehet, hogy nincs ekkora tartalékunk, viszont, ha hitelképesek vagyunk, akkor lakáshitel felvételéből fizethetjük ki a tartozást. Mivel a CSOK mellé általában lakáshitelt is felvesznek a családalapítók, így feltételezhetjük azt is, hogy a lakás vásárlásához egy 20 éves futamidejű kölcsönre volt szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CSOK kifizetésére felvett hitel futamidejét ezzel érdemes összehangolni (vagy akár hitelkiváltással egy szerződés alá vonni a két tartozást), így a kölcsön törlesztőrészlete hat százalékos kamatozással számolva 13 ezer forint lesz (vagy ennyivel nő hitelkiváltásnál).


Ezt egyébként érdemes összevetni azzal, hogy mekkora összeget kellene visszafizetni akkor, ha az igényelt 1,3 millió forintot hitelként vettük volna fel. Ebben az esetben ugyanis összesen 2 millió 235 ezer forintot kellene visszafizetni a banknak, míg a CSOK igénylésével és ezután hitel felvételével mindössze 1 millió 928 ezer forintot kellene visszafizetni. Ez több mint 300 ezer forinttal kevesebb, mint a hitel esetében, ráadásul a törlesztést is csak nyolc évvel később kell megkezdeni.

Az persze igaz, hogy így a törlesztőrészlet négyezer forinttal magasabb, de 20 helyett csupán 12 évig kell azt fizetni. Ezek alapján tehát kijelenthetjük, hogy akkor is érdemes felvenni a CSOK-ot, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy 8 éven belül teljesíteni tudjuk a két gyermek feltételét.

Mikor teljesülhet még a gyerek cél?

Vannak olyan esetek, amikor a tényleges megszületés nélkül is teljesítettnek veszik a megelőlegezett CSOK feltételeit. A leggyakoribb lehet, ha a szülők saját gyerek vállalása helyett örökbe fogadnak, de egyéb okok is lehetnek, amikor nem kell visszafizetni a támogatást:

  • ha a vállalási időszak alatt a házastársak egyike elhunyt,
  • ha a gyermek megszületését a házastársak egyikének a családok otthonteremtési kedvezményének nyújtásáról szóló szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták,
  • ha a gyermek a terhesség 24. betöltött hetét követően halva születik, vagy
  • ha a vállalt első gyermek fogyatékos (látási-, mozgásszervi-, értelmi fogyatékos, vagy autista).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?