7 °C Budapest

Milliókat kereshetsz egy egyszerű döntéssel: így válassz bankot!

2015. április 30. 11:05

Lakásvásárláskor azzal szembesülünk, hogy akár évtizedekre el kell köteleződnünk egy bank felé. Ezért aztán nem mindegy, hogy melyik szolgáltatónak melyik kölcsönét választjuk, hiszen nem mindig az a legolcsóbb, ami elsőre annak tűnik. Mégis milyen hitelt érdemes felvenni, és hogyan választhatjuk ki a nekünk legjobb bankot?

Lakás vásárlásakor a legtöbben kénytelenek vagyunk hitelt felvenni, hogy családunk igényeit kielégítsük. A lakáshitel futamideje miatt azonban ez a döntés évtizedekre szóló kapcsolatot jelenthet a bankunkkal, így érdemes megfontolni, hogy mi alapján választunk hitelezőt. Természetesen a termék sem mindegy, ma már a legtöbb banknál hat százalék alatti kamatozású hiteleket találunk, de nem ritka az öt százalék körüli teljes hiteldíj mutató (THM) sem.

Hogyan válasszunk hitelt?

A legfontosabb kérdés, amit el kell dönteni, hogy

  • Változó kamatozású vagy
  • Fixált törlesztőrészletű hitelt vegyünk fel.

A változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete 3, 6 vagy 12 havonta változhat, mivel ezek kamatai a 3, 6 vagy 12 hónapos futamidejű BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) vannak kötve. Ezeknél a hiteleknél a referencián felül a kamatfelárral is számolni kell. A fair bank törvény értelmében ez csak a jegybank által meghatározott kamatfelár-változtatási mutatók alapján változhat.

A fix kamatozású hitelek kamatát a bank öt évre rögzíti a legtöbb esetben, de ezen kívül előfordulhat 3, 10, 15, 20 éves, sőt, akár a teljes futamidőre történő fixálás is. Ez persze kamattöbblettel jár, vagyis a kiszámíthatóságért cserébe magasabb a kezdeti törlesztőrészlet. Lényeges, hogy a törlesztőrészlet rögzítésével a kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat a kamat, ami rögzíti a kamatváltoztatás szabályait.

A kamatozás kiválasztásakor azt kell eldöntenünk, hogy bevállaljuk a gyakori törlesztőrészlet változást az 5-10 ezer forintos alacsonyabb részletért, vagy inkább többet fizetünk havonta, de kiszámíthatóak lesznek a részleteink. Azt is érdemes lehet megfontolni, hogy amennyiben a változó kamatozást választjuk, akkor a fixált részlet és a változó részlet közötti különbséget megtakarításként félretesszük (pl. lakástakarék pénztárba), amit

  • A törlesztőrészlet megemelkedése esetén előtörlesztésre fordíthatunk és
  • A bankok akár további kamatkedvezménnyel jutalmazhatnak minket.

Melyik bank adja a legjobb ajánlatot?

A Hitelnet.hu segítségével megnéztük, hogy melyik banknál találjuk jelenleg a legjobb ajánlatokat 15 éves futamidő és 7 millió forintos hitelösszeg mellett. A hitelek vizsgálatánál feltételeztük, hogy a jövedelmünk az adott bankhoz érkezik.

A változó kamatozású kölcsönöknél a K&H ajánlata a legolcsóbb jelenleg, 53 ezer forintos törleszőrészlettel, de az MKB és a CIB hiteleinél csak valamivel több, mint ezer forinttal magasabb a havi részlet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyébként erős a verseny a bankok között, ami abból látszik, hogy (az általunk vizsgált) legolcsóbb és legdrágább ajánlat között mindössze 6 ezer forint a különbség.


A fix kamatozású hiteleknél szintén a K&H adja a legolcsóbb ajánlatot az öt évre rögzített törleszőrészletű kölcsönök között, 59 ezer forintos havi fizetendővel számolhatunk a bank esetében. A változó kamatozású termékekhez képest itt még szorosabb a mezőny, a legolcsóbb és a legdrágább kölcsön között csak 4 ezer forint eltérés van a törlesztőrészletben. Érdemes megemlíteni, hogy több bank ajánl ennél hosszabb távra fixált részleteket, azonban ezeknek a kamata valamivel magasabb.

Általánosságban kijelenthető (de nem minden esetben igaz), hogy minél hosszabb távra fixáljuk a kamatot, az annál magasabb lesz.

Csomagban érdemes gondolkodni

Természetesen a lakáshitelek esetén is úgy érdemes gondolkodni, mint minden más pénzügyi terméknél.

Ha adott szolgáltatóhoz (vagy partneréhez) visszük át az összes pénzügyi termékünket, akkor jelentős kamatkedvezményt kaphatunk, ráadásul a számlavezetési költségeink is csökkenhetnek, illetve a megtakarításaink díjai is alacsonyabbak lehetnek.

Lényeges, hogy a legtöbb bank szoros kapcsolatban áll egy vagy több biztosítóval, így, ha biztosításainkat is a partnernél kötjük meg, akkor további kedvezményeket kaphatunk. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 14:16
Partneri szerződést kötött a Szeretlek Magyarország Médiacsoport és az Adaptive Media.
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?