5 °C Budapest

Így vegyél fel hitelt: február óta erre is figyelni kell

2015. március 10. 16:47

A február elsején változott szabályok miatt a bankoknak már egyértelműen fel kell tüntetniük a hitelek kamatozásának alapját. De vajon melyik kölcsönök a legnépszerűbbek, és miért?

Február elsején lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amelynek köszönhetően átláthatóbb lett a hitelek kamatozása és egységesült a hiteltájékoztatási kötelezettség is. Ez utóbbi elméletileg meghosszabbíthatja a kölcsön felvételének procedúráját, az ügyfelek azonban még nem érzik ennek a hatását.

Ezek a hitelek keresettek

Azok, akik már személyesen vagy közvetlen ismeretségi körükben megismerték a hirtelen törlesztő részlet emelkedés negatív tapasztalatait sokkal inkább hosszabb időre (akár 15-20 évre) is fix kamatozású hitelt választanak az alacsonyabb, de csak 1 vagy 5 évig fix kamattal szemben. A tapasztalatunk az, hogy a fiatal és középkorú réteg bátrabban vállal rövidebb időre (1-5 évre) rögzített kamatozású hitelt jelentősebb induló kamatelőnyért cserébe

 - mondta el kérdésünkre Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A rövid kamatperiódusú vagy rövid futamidejű, referenciakamatú és kamatfelár-periódusú hitelek kamatelőnye jelentős, akár több százalékos is lehet. Ez a mai kamatkörnyezetben azt jelenti, hogy egy hosszú távon fixált törlesztőrészlet akár magasabb lehet, mint a változó kamatozású hiteleké.

De akkor hogyan válasszunk hitelt?

A referenciakamatozás és a fix kamatozás között nem találunk jelentős különbségeket. A hitel kiválasztásánál elsősorban az a meghatározó, hogy milyen időtávon marad fix a törlesztőrészletünk. A februárban bevezetett szabályozásnak köszönhetően ezt már egyértelműen fel kell tüntetni a szerződésen.

A legjobban úgy tudjuk kiválasztani a hitelünket, ha megkérjük a hiteltanácsadónkat, hogy hasonlítsa össze a rövidtávra fixált és a hosszú távon (vagy teljes futamidőre) rögzített törlesztőrészletű hitelt. Ezután a havi részletek méretéből egyértelművé válik, hogy mekkora árat kell fizetnünk a biztonságért, illetve, megéri-e fixálni a kamatot.

Milyen kamatozásokat választhatunk?

Az átlátható kamatozás jegyében a két fajta kamatozású hitelt választhatunk:

  • Fix kamatozású
  • Referencia kamatozású

A fix kamatozású kölcsönök esetében a hitelkamat csak az előre kiválasztott kamatváltoztatási mutató szerint változhat. Más a helyzet viszont a referenciakamatozású hiteleknél, ugyanis a referencia változása és a kamatfelár változása miatt egyaránt módosulhat a hitelkamat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben az esetben a referencia lehet a általában vagy a 3, 6 vagy 12 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), vagy a 3 vagy 5 éves ÁKK referenciakamat. Fontos, hogy a kamat a referenciaidőszak leteltével változhat, ha például a hitelünk referenciája a 6 hónapos BUBOR, akkor a kamatunk (és ezzel együtt a törlesztőrészletünk) fél évenként változhat.

Ezért fontosak a mutatók

A lakossági hitelek kamatai ezeknek a mutatóknak megfelelően változnak, meghatározzák azt, mennyivel emelkedik vagy csökken a hitelünk kamata és törlesztőrészlete akkor, amikor a kamatperiódusunk vagy kamatfelár-periódusunk lejár.

A változás mértéke és iránya a kamatváltoztatási mutatótól, illetve a kamatfelár-változtatási mutatótól függ, ezek többsége az ÁKK referenciakamatához vagy az úgynevezett BIRS-hez - (budapest interest rate swap), ami egyfajta bankok közötti kamatcsere ügylet - van kötve, de van olyan mutató, ami lehetőséget teremt a banknak arra, hogy a hitelezésre kivetett állami terheket továbbhárítsa a fogyasztókra. A mutatókat részletesen egy korábbi cikkünkben mutattuk be.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?