7 °C Budapest

A svájci frank erősödése elviszi a devizahitelek elszámolását

2015. január 23. 14:03

A forintosítással se jól, se rosszul nem járnak a svájci frank autóhitelesek - véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. András Bence, a Portfolio elemzője szerint pedig az autóhitelek rövid lejáratúak, így a svájci frank erősödése számukra csak ideiglenes terhet jelent. Az elemzők az InfoRádió Aréna című műsorában úgy ítélték meg, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának nagysága a minimálisan elvárt szintű volt. A program hatása azonban lassabban lesz érzékelhető, mint az Egyesült Államok korábbi hasonló lépése esetében.

Azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank felajánlotta a saját deviza-tartalékát, és a svájci frank hiteleket euró-kitettségre átváltotta az állam, óriási szerencséjük volt a magyar svájci frank hiteleseknek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában András Bence, a Portfolio elemzője.

"A megmaradt hitelek azért nem olyan vészesek, mert nagyon rövid lejáratúak, ezért ha az elkövetkező időszakban még nem is normalizálódik a svájci frank-forint kurzus, akkor is csak ideiglenesen fogja nyomasztani a lakosságot" - fogalmazott.

András Bence hozzátette: akinek továbbra is svájci frank hitele van és nem vett részt a forintosításban, az most elég rossz helyzetbe került.
"Egyetlen reménységük az lehet, hogy ha a svájci frankot a saját jegybankjuk elkezdi kicsit gyengíteni. A helyzet az, hogy ennek egyelőre semmi jelét nem látjuk" - mutatott rá.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője emlékeztetett: az autó-, és a személyi hitelesekre is vonatkozik majd a devizahitelesek elszámolása.
"Emiatt várhatóan 20-25 százalékkal csökken a törlesztőrészlet, ezt viszont teljes egészében elviszi a svájci frank erősödése, tehát igazából ők nem járnak se jól, se rosszul. Ezt a pár hónapot kell kibírniuk, aztán áprilisban már megtörténik az elszámolás" - jelezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Suppan Gergely hozzátette: az autóhitelesek ugyanakkor spórolhatnak azzal, hogy tavaly kora ősz óta 100 forinttal csökkent a benzin ára, így egy havi 50 literes tankolással most 5000 forint megspórolható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?