18 °C Budapest
Forintosítás: fontos dokumentumok váltak elérhetővé

Forintosítás: fontos dokumentumok váltak elérhetővé

MTI
2015. január 15. 14:30

Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok - mondta Binder István, MNB felügyeleti szóvivője csütörtökön.

Az MNB tájékoztatási rendeletében előírt, a jegybank által alkalmazni javasolt nyomtatványokat, mintaszövegeket - szerkeszthető formában - és az elszámolással összefüggő egyéb, a pénzügyi intézményeket érintő információkat január 15-ig kell közzétenni az MNB honlapján. Ez az "Elszámolási és forintosítási információk" cím alatt meg is jelent a honlapon - tette hozzá a szóvivő. A cím a főlap alján található, bal oldalon.

A felsorolt információkat a pénzügyi intézményeknek a honlapjukon és az ügyfélszolgálatukon január 22-ig kell közzétenniük.

Az MNB honlapján megjelentek a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve nem elévültnek tartott elszámolási igény előterjesztésére szolgáló kérelmek ajánlott mintái is, a pénzügyi intézményeknél ezek közzétételi határideje is január 22.

Binder István kifejtette: a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve a nem elévültnek tartott elszámolási igényekkel összefüggő igazolásoknak - a pénzügyi intézmény általi - rendelkezésre bocsátása személyes igénylésnél azonnal, egyéb módon benyújtott kérelem estén pedig 5 munkanapon belül történik. Ezeknek a határidőknek a betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi - hívta fel az érintettek figyelmét a szóvivő.

A pénzügyi intézményeknek szintén csütörtökig kell közzétenniük, hogy mely fogyasztói kölcsönszerződéseiket érintik azok a bírósági eljárások, amely során az azokban szereplő feltételek tisztességességéről, illetve tisztességtelenségéről kellett dönteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A korábban végtörlesztett ügyfelek elszámolási igényének előterjesztésére szolgáló mintakérelmet az MNB február 16-ig, a pénzügyi intézmény pedig legkésőbb február 23-ig teszi közzé.

A hitelfelvevők kérhetik a devizahitelük forintosításának a mellőzését. Az ennek kezdeményezésére szolgáló mintakérelmet január 22-ig kell közzétennie a pénzügyi szolgáltatónak a honlapján és az ügyfélszolgálatán is.

A pénzügyi intézményeknek az előírt tájékoztatásokat a honlapjuk főoldalán, a figyelem felkeltésére alkalmas módon kell megjeleníteniük. A közlemény címe itt is "Elszámolási és forintosítási információk", az alcím pedig "Tájékoztató a 2014. évi XXXVIII. törvény szerinti állam elleni perekről és az elszámolás megküldésének határidejéről". Az ügyfélszolgálaton pedig jól látható helyen és módon kell kifüggeszti a közleményeket - tájékoztatott Binder István.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?