17 °C Budapest
Hány milliót nyertek a képviselők a devizahiteles csomaggal?

Hány milliót nyertek a képviselők a devizahiteles csomaggal?

Pénzcentrum
2014. szeptember 15. 15:35

A devizahiteles törvénnyel a parlamenti képviselők akár több, mint tíz millió forintot is visszakaphatnak a bankjuktól. Melyik képviselő nyer a legtöbbet a mentőcsomaggal? Mutatjuk, mennyi jár vissza egy átlagos devizahitelesnek.

Nagyon jól járnak a képviselők az adósmentő csomaggal, amit a jövő hét közepén fogadhatnak el a parlamentben. A voksoláskor minden második képviselő saját anyagi helyzetének javítására is szavaz, mivel a most 197 fős parlamentben száz képviselőnek van banki tartozása - írja a Blikk.

S nem kis pénzről lesz szó saját esetükben: a Blikk összesítése szerint a júniusi vagyonbevallások szerint több mint egymilliárd forintra rúgnak ezek a hitelek. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök szerint a banki visszatérítéssel az átlagos hiteles terhe harmadával csökken, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint is mintegy 25 százalékkal, így várhatóan mintegy 300 millió forintos tehertől szabadulhatnak meg a politikusok.

De mennyi járhat vissza egy átlagos magyar adósnak?

A kamatemelést és az árfolyamrést összeadva azt láthatjuk, hogykorábbi számításainkat alapul véve a végső összeg, ami egy átlagos devizahitelesnek visszajárhat valamivel több, mint kétmillió forint is lehet, de az egyszeri kamatemelés esetén is eléri az egymillió-egyszázezer forintot.

Ebből az árfolyamrés miatt 348, illetve 323 ezer forint, míg a kamatemelés jogcímén 1,7 millió, illetve 781 ezer forint jár vissza.

Fontos leszögezni, hogy ezektől a számoktól nagymértékben eltérhet a visszatérítés mértéke köszönhetően az egyes szerződések eltérő futamidejének, felvett összegének, a felvétel időpontjának és a kamatemelés mértékének.

Meglepő, mekkora eltérések lehetnek

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felvett hitelek között nagy eltérések lehetnek, a kamatemelések ideje és mértéke nagymértékben meghatározó lehet abban, hogy mekkora összeg jár vissza az ügyfeleknek. Ennek szemléltetésére két számítást végeztünk, az egyik a havi jegybanki adatokra épül. A másik számításnál egyszeri kamatemelés történt, a kezdeti kamat öt százalékos, ami két év után hat százalékra nő a továbbiakra. Míg a havonta változó jegybanki statisztika alapján 1,7 millió forint is visszajárhat, addig az egyszeri kamatemeléssel számolva ez az összeg mindössze 781 ezer forintot tesz ki.

A törlesztőrészlet és a fennálló tartozás változása is kisebb mértékű a második esetben. Míg az első esetben a törlesztőrészlet 34, a tartozás pedig 14 százalékkal csökken, addig az egyszeri kamatemelés esetén ez csupán 23 és 9 százalékot tesz ki.


 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?