Nincstelenné tették a nyugdíjas nőt: 10 perc volt az egész

Pénzcentrum
2014. szeptember 8. 10:44

Adósságból adósságba hajszolta magát az az idős tatabányai asszony, aki egy fogyasztói csoport áldozatává vált. Példája jól mutatja, hogyan dolgoznak ezek a csoportok - és azt is, mennyire óvatosnak kell lennünk a túlságosan kecsegtető ajánlatokkal.

Saját pénzét adták volna vissza "hitelbe" annak a tatabányai nyugdíjasnak, akit egy fogyasztói csoport vert át. A 70 éves H. Gyulánénak 400 ezer forintot kellett volna befizetnie, hogy megkapja az ígért 1 millió forintos "hitelt", pedig már tíz hónapja fizette az előtörlesztéseket - mesélte a Blikknek a kárvallott.

Kényszerűségből zálogba adott arany ékszereket, a családi örökséget szerette volna kiváltani, ezért kellett hitelt felvenne. Kapóra jött az egyik cég ajánlata, olyan könnyűnek és egyszerűnek tűnt minden - idézte fel az asszony, aki egy tatabányai "átmeneti" irodában találkozott az üzletkötővel.

Tíz perc volt az egész. Azt mondta, a következő hónapban megkapom a pénzt, majd elém tette a szerződést. Sürgetett, hogy gyorsan írjam alá, mert négyen is várnak arra, hogy sorra kerüljenek. Hittem neki, és nem tanulmányoztam át tüzetesen a szerződést.

A nő még aznap befizette a regisztrációs díjat és az első részletet, összesen 61 ezer forintot. A következő hónapban azonban az ígért pénz helyett csak egy díjbeszedő lapot kapott, amiben további előtörlesztést követeltek tőle. A nyugdíjas 10 hónapon át fizette a havi 7900 forintos részleteket, miközben néha kenyérre sem volt pénze. Szorult helyzetét a családja elől is eltitkolta.

Tíz hónap törlesztés után a cég egy trükkel próbált újabb nagy összeget leakasztani az asszonyról. Közölték vele, hogy

a sorsolás neki kedvezett, ám ahhoz, hogy hozzájusson a pénzhez, 400 ezer forintot be kell fizetnie.

Ennyi pénzt már nem tudott volna nekik odaadni. Ráadásul csak félmilliót adtak volna érte, a többit a futamidő végére ígérték. Végül inkább jelzáloghitelt vett föl a lakásra, hogy meg tudjon élni.

Mi az a fogyasztói csoport?

Fontos tudni, hogy a fogyasztói csoport nem hitelintézet, és nem is bank, hanem szervező cég, jövedelemszerző gazdasági társaság, amely a szervező tevékenységet díjazás ellenében végzi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói csoport tagjai egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.

A fogyasztói csoportok a rendszerváltás idején jelentek meg Magyarországon. Létjogosultságukat akkor a magas infláció, valamint a fogyasztási eszközök hiányzó finanszírozása indokolta. A működésük lényege egy példán bemutatva: ha 100 személy minden hónapban félre tudja tenni egy autó század részét, akkor mindannyian 100 hónap múlva jutnak autóhoz. Viszont ha csoportba szerveződnek, akkor már az első hónap végén kisorsolható közöttük egy autó, és ez így megy a századik hónapig, vagyis a legutolsó jár olyan rosszul, mint valamennyien jártak volna, ha nem szerveződnek csoportba. Ha magas az infláció, akkor az előrehozott vásárlás is olcsóbbá teszi a terméket.

Az idei évtől nem lehet új fogyasztói csoportot létrehozni, legfeljebb a kieső tagok helyébe lehet újakat felvenni. Az év elejétől nem lehet tagokat toborozni nyilvános felhívás útján, így aki a korábbiakban már megtévesztőnek minősített állításokhoz hasonlót olvas vagy hall hirdetésekben, mindenképp tájékozódjon.

Miután a fogyasztói csoportok - például lakás vásárlására - akár 10 éves időtartamra is létrejöttek, időbe telik, amíg az utolsó is megszűnik közülük. Miután eddig szabályozás nélkül működtek, így a hátralévő időre már megszabja a kormány a működésük feltételeit.

Az alapok - erre mindenképp figyelj, mielőtt hitelt veszel fel

  • Tanulmányozd át az adott hitelkonstrukció Általános Szerződési Feltételeit / Üzletszabályzatát, és kérdezd meg a bankot/szolgáltatót a nem érthető fogalmakról.
  • Minden esetben olvasd el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnád azokat.
  • Hasonlítsd össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit (kamat, THM, egyéb költségek, előtörlesztés lehetősége, stb.).
  • Alaposan nézz körül az ajánlatok között, ha szükséges, hívd fel a bank/szolgáltató ügyfélszolgálatát (ha nincs ilyen telefonszám, az eleve gyanús) vagy keresd fel őket személyesen.
  • Kérdezz rá a különböző futamidőjű lehetőségekre, kérj az ügyintézőtől konkrét példát, hogy lásd a futamidő függvényében a havi törlesztőrészleted.
  • Soha ne vegyél fel nagyobb hitelösszeget, mint amit megengedhetsz magadnak.
  • Ne bízz a kirívóan csábító ajánlatokban! Mindig alaposan ismerd meg a konstrukciót, mielőtt döntést meghozod.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem