13 °C Budapest

Hat havi törlesztőrészlet is visszajárhat a személyi hiteleseknek

Pénzcentrum
2014. július 18. 12:04

A két hete megszavazott devizahiteles mentőcsomag minden deviza alapú kölcsönszerződésre kiterjed, így a személyi hitelt felvevő adósok is számíthatnak visszatérítésre. Esetükben kiemelten fontos figyelni az öt éves elévülési időt. Mennyi járhat vissza annak, aki személyi kölcsönt vett fel?

A jövő héten hatályba lépő törvény alapján a deviza alapú személyi kölcsönök esetén is jár vissza pénz ügyfeleknek, viszont a kamatszintek eltérnek, ami nagymértékű változást jelent a visszatérítés mértékében.

Lényeges megnézni, mik voltak jellemzőek a deviza alapú személyi hitelekre:

  • 2008 novemberére ez a fajta konstrukció szinte teljesen kiveszett a bankok ajánlatából
  • Gyakran rövid futamidőre vették fel ezeket a hiteleket, az időtáv ritkán haladta meg az öt évet, sőt inkább az ennél rövidebb tartam volt jellemző
  • A magyar lakosság deviza alapú személyi hitel tartozása 2009 januárjában tetőzött (összesen 92 milliárd forint), innentől kezdve kezdtük el kifizetni a hiteleinket
  • A visszatérítés szempontjából lényeges 2009 júliusában a deviza alapú személyi hitel tartozás 61 milliárd forintra rúgott, az ekkor még élő hitelek után járhat ugyanis automatikusan a visszatérítés, igaz a hitel teljes időtartamára vonatkozóan

Mi a fentieket figyelembe véve egy 2007-ben öt évre felvett svájci frank alapú, egymillió forint értékű hitelt választottunk. Azért választottuk az öt éves futamidőt, hogy könnyedén össze lehessen hasonlítani a deviza alapú autóhitelekkel, amiről korábban írtunk.


Mennyi jár vissza?

A felvett hitelösszeg alapján elvileg nem járhatna vissza jelentős összeg, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy közel hat havi törlesztőrészlet jár vissza a példahitelben szereplő adósnak. Ez azt jelenti, hogy 133 ezer forintra számíthat a példában szereplő kölcsönt felvevő, ami majdnem hat havi (5,79) kezdeti törlesztőrészletnek felel meg.


Ennek az összegnek a jelentős részét, mintegy 34 ezer forintot az árfolyamrés miatti visszatérítés tesz ki, míg a kamatemelések miatt csupán 99 ezer forintra számíthatunk. A felvett hitelösszeghez képest alacsony összeg oka (kb. 10 százalék szemben az autóhitelek esetén tapasztalható 30 százalékkal), hogy a személyi hitelek esetében nem volt drasztikus kamatemelés. A jegybank adatai alapján a példában vett időszak alatt a kamat 12, 56 százalékról mindössze 14,69 százalékra nőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennyivel nőtt a törlesztőrészlet:
A teljes futamidő alatt a törlesztőrészlet mintegy 77 százalékkal növekedett, ami igen jelentős, de ha a jogszerűtlenségeket nem számoljuk, akkor csak 68 százalékkal kelett volna megugornia. A példában ez azt jelenti, hogy 23 ezer forintról csak 38 ezer forintra kellett volna nőnie a havi fizetendőnek a tényleges 41 ezer helyett.

Kiemelten fontos a személyi hiteleknél az elévülés

Az elévülés kérdése azért kiemelten fontos a személyi hitelek esetében, mert ezeket a szerződéseket sok esetben csupán egy, két vagy három évre kötötték. Ennek köszönhetően viszont ezen szerződések jelentős része már 2009 júliusa előtt lejárt, vagyis nem jár automatikusan a visszatérítés. A kamatemelések a jegybank adatai alapján jellemzően 2008-ban történtek, így az ebből fakadó többletterheket nem lehet visszaigényelni, igaz mértékük jellemzően nem olyan jelentős összeg, mint a hosszabb távon fennálló hitelek esetében.

A visszatérítés összege nagy mértékben függ a felvétel idejétől, a szerződés tartamától, a bank által alkalmazott árfolyamtól és a kamatemelés mértékétől, illetve időpontjától. Emiatt minden hitel egyedi, egyedi számításokat minden esetben érdemes elvégezni, példánkkal útmutatást szeretnénk adni a személyi kölcsönt felvevőknek.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm