12 °C Budapest

Közel fél évig ülnek barátaik pénzén a magyarok

Pénzcentrum
2014. június 17. 13:31

A fiatalok többsége már fordult a családhoz, rokonokhoz, barátokhoz pénzügyi segítségért. Jellemzően 25 ezer forint alatti összeget kértek kölcsön, derül ki egy friss felmérésből. A baráti kölcsön szabályai meglehetősen megengedőek: kamatot nem számolnak fel, és még a hosszú késedelem is belefér. Ha azonban valaki egyáltalán nem adja vissza a kölcsönt, azt a fiatalok sem tolerálják. 38 százalékuk szerint akár a barátság megszakadásához vezethetne egy ilyen eset, és felük mondja azt, hogy feszültséget okozna a kapcsolatban.

A fiatalok közel háromnegyede már kapott kölcsönt a szüleitől, nagyszüleitől. Szerencsésnek mondhatók, mert az a jellemzőbb, hogy amikor kérnek, kapnak is (49 százalékuk eddig mindig, 24 százalék néha kapott kölcsönt). A K&H pályakezdők jóléti indexe felmérései szerint testvérekhez, közeli barátokhoz, távolabbi rokonokhoz már jóval kevesebbszer fordulnak a fiatalok pénzügyi segítségért. A párkapcsolatokban több nő (45 százalék) kért kölcsön a párjától, mint férfi, utóbbiaknak csak 25 százaléka számolt be erről. Barátoktól kölcsönkérni inkább a keleti országrészre jellemző, nyugaton kevésbé. A nyugati országrész fiataljaira sokkal jellemzőbb a "nem kérek, és nem adok kölcsönt" elv is.

A baráti, rokoni kölcsönök mértéke jellemzően 10 ezer forint alatti, és a 25 ezer forintos értéket is csak a válaszadók negyede említette. Ha több pénzre, 100 ezer forint feletti összegre volt szükségük, azt már jellemzően bankoktól kérték a fiatalok.

Ha nem kapnák vissza a barátoknak adott kölcsönt, az okozna egy kis feszültséget a barátságban, ezt mondja a megkérdezett fiatalok fele. Komolyabb probléma vagy a barátság megszakadása következne a kölcsön vissza nem fizetéséből 38 százalékuk szerint. A férfiak egy kicsit érzékenyebbek, de ez valószínűleg annak tudható be, hogy ők nagyobb összegeket is adnak kölcsön. Azzal viszont mégis csak kevesen értettek egyet (14 százalék), hogy tisztább helyzetet eredményez, ha a család és a barátok helyett banktól kérünk kölcsönt.

"A fiatalok többsége inkább azt vallja, hogy először megpróbál pár hónapig gyűjteni, mintsem hogy kölcsönkérjen. De ez az elképzelés a megtakarítási szokásaikban nem igazán érhető tetten, 64 százalékuk nem rendelkezik semmilyen megtakarítással" - mondja dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Nagyvonalúak a fiatalok a kamattal, csak elvétve gondolják úgy - 8 százalékuk - hogy családi és baráti kölcsönök esetén indokolt lenne kamatot felszámítani. A férfiak ebben a kérdésben gyakorlatiasabbnak tűnnek, több mint kétszer annyian fogadják el kamat felszámítását, mint a nők (12 vs. 5 százalék). A 10 ezer forint alatti összeget ugyan közel felük kevesebb, mint egy hónapra adja kölcsön, de a 10 és 50 ezer forint közötti összegeket átlagosan 5 hónapig használják a barátok, ismerősök.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A baráti kölcsönök visszafizetésének határidejét a kölcsönt adók nem veszi nagyon szigorúan. Csak 8 százalék nem fogad el semmilyen késést sem, 18 százalék számára pedig akár több hónap késés is belefér. Még a kölcsönösszeg növekedésével sem lesznek szigorúbbak a kölcsönt adók a visszafizetés pontosságával. Sőt, minél nagyobb az összeg, annál több késést tolerálnak. A 10 és 50 ezer forint közötti kölcsönöknél a kölcsönadók 44 százalékának néhány hét, 17 százalékának néhány hónap az elfogadható türelmi idő. 50 ezer forint felett már 34 százalék mondja azt, hogy néhány hónapos visszafizetési késedelmet is tolerálna. Ezek szerint a fiatalok tényleg csak olyan pénzt adnak kölcsön, amit hosszabb időre is tudnak nélkülözni.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?