Megszólalt a Kúria elnöke a devizahitelekkel kapcsolatban

Pénzcentrum
2014. január 9. 22:21

A Kúria megvárja az Európai Bíróság döntését a devizahiteles ügyben azokban a kérdésekben, amelyekben a hozzájuk fordultak - mondta el Darák Péter, a Kúria elnöke az Inforádió Aréna című műsorában Rogán Antal délutáni felszólítására reagálva.

Az alsóbb bíróságok általában a Kúria jogegységi iránymutatása nélkül is dönteni tudnak, de egyes ügyekben, mint például a devizahiteles ügyben, a Kúria iránymutatását kérik.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte a legfőbb bírói testülettől, ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell, hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében - tudósított délután az MTI.

Darák Péter a felszólításra reagálva elmondta, hogy "azokban a kérdésekben, amelyekben az Európai Bírósághoz fordultak, megvárják az bíróság döntését." Mint ismeretes, az egyoldalú banki kamatemelésekről és az árfolyamrésről nem rendelkezett a Kúria.


Darák Péter (Fotó: http://kuria-birosag.hu)


A legfontosabbak kérdések rövid időn belül tisztázódhatnak, de mivel több százezer, bankonként és gyakran ügyfelenként is eltérő szerződésről van szó, még hosszú ideig elhúzódhat a devizahiteles ügy. "Azt gondolom, hogy minden egyes kérdésre nagyon rövid, belátható időn belül nem születik válasz.Bizonyos vonatkozásokban valószínűleg még hosszú idő elteltével is lehetnek vitás kérdések" - fejtette ki a Kúria elnöke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kérdésre, hogy az Európai Unió és a Kúria döntésére varázsütésre elrendeződhet-e a devizahiteles probléma, Darák Péter azt válaszolta, hogy "ilyen teljhatalommal a Kúria egy modern társadalomban nem rendelkezik."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?