11 °C Budapest

Örülhetnek a közszolgák: milliókat kapnak ajándékba a kormánytól

Pénzcentrum
2014. január 5. 08:00

A kormány dolgozik egy terven, ami szerint ingyenhitelhez juthatnak majd a közszolgák. Ezt lakásvásárlásra vagy a devizahitelük kiváltására fordíthatják. Mennyivel jobb a kormány ingyen hitele, mint egy piaci? Sokkal. A devizahiteleseknek olyan lehet, mintha 162 lenne a frank árfolyama.

Először a Népszabadságon jelent meg a hír, hogy a kormány támogatná a közszolgák lakásvásárlását és devizahitelük kiváltását egy költség és kamatmentes hitellel, vagyis ingyenhitellel. Éresülések szerint több tervezet is az asztalon van, ezek közül valamikor a választás előtt választ majd a kormány.

Nézzük meg, hogy mit is nyernének a közszolgák az ingyen hitellel. Mennyivel csökkenne a devizahitelük törlesztőrészlete és mennyivel kellene kevesebbet végül visszafizetniük, ha valóban ingyen kapnák a pénzt, amiből lakást vásárolhatnak vagy hitelüket előtörleszthetik.

Rétvári: a kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával
A kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kabinet előtt több olvasatban több javaslat is szerepelt, de kormánydöntés még nem született.

Felidézte: a Magyar Közlönyben október 11-én jelent meg az a kormányhatározat, amely pár részletet már tartalmazott ezzel kapcsolatban. Ebből is kiolvasható, hogy a kormány dolgozik a kedvezményes otthonteremtési konstrukción: a jogosultak számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segítené elő. (MTI)


A piaci lakáshitelek és a devizahitelek teljes költsége (THM) is 7 százalék körül van. Devizahitelek esetén, a mai árfolyamon számolva és forintosítva, 12 év teljes futamidőt feltételezve 8 millió forintos hitel esetén közel 27 ezer forint különbséget jelent ez a törlesztőrészletekben. Az azt jelenti, mintha hirtelen 162 forintra zuhanna a frank árfolyama. Minél hosszabb a futamidő, annál jobban eltér a teljes visszafizetés is. A fenti példánk esetén a 12 év alatt 3 millió 846 ezer forintot nem kellene visszafizetnie a közszolgáknak, amit persze az adófizetők pótolnának ki valahogy.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 


Az ingyen hitel esetén megéri minél hosszabb időre eladósodni. Hiszen az összes befizetett összeg nem nő, míg a nálunk tartott megtakarítás kamatozhat, csökkentve a törlesztés nehézségeit. Azok a közalkalmazottak tehát, akik bíznak munkahelyükben és hosszabb távon belül is a közszférában képzelik el a jövőjüket biztosan a minél hosszabb futamidő mellett fognak dönteni.

Jön az adómentes törlesztőrészlet támogatás is, nézd meg mi ez: Így szabadulhatsz meg a hiteledtől jövőreÖsszefoglalva tehát: örülhetnek a közszolgák, ha megvalósul a kormány terve és ingyenhitelhez juthatnak. Az adófizetőknek ez perzse óriási terheket jelenteni, dehát mindenki lehet közszolga, nem igaz?  >> Állások a közszférában >>

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?