13 °C Budapest

Az adósságból is engednének a bankok: ez nem kellett a kormánynak

Pénzcentrum
2013. október 29. 22:47

A bankszövetség az árfolyamgátat megtartását és még vonzóbbá tételét javasolta volna egyebek mellett a devizahitelesek megsegítésére, sőt a bankok még a külön számlán gyűlő adósság egy részének elengedésébe is belementek volna a pénteki javaslatuk szerint, írja az Origo értesüléseire hivatkozva.

A bankszövetség főtitkára, Kovács Levente korábban az M1 Híradónak azt mondta: a szervezet pénteken benyújtotta a kormánynak átfogó javaslatát, amelyben külön foglalkoztak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem. Az egyik újdonság, hogy a bankok hozzájárulásával előrébb hozzák november 1-jére a kilakoltatási moratóriumot. A másik, hogy a kilakoltatás akkor is elmarad, ha az adósság nem haladja meg az 500 ezer forintot. További részletekről a bankszövetség főtitkára akkor, pénteken nem nyilatkozott.

Az Origo értesülései szerint a javaslat csomag tartalmazta azt is, hogy az árfolyamgátat egy újabb egyszeri újraindításával tennék vonzóbbá.

Az árfolyamgátnál a fix árfolyam feletti részre eső tőkerészt most számon tartják a gyűjtőszámlán. Ennek egy részét (semmiképp nem az egészet) akár el is lehetne engedni - ezt is felvetették a bankok a kormányhoz eljuttatott javaslatban az Origo szerint.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére nem kommentálta a megjelenteket.

Ugyanakkor Varga Mihály hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott, a Bankszövetség által átadott javaslatok nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Varga: a bankszövetség javaslata rossz helyre ment

Kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján pedig úgy fogalmazott Varga Mihály, jelenleg az államigazgatáson belüli szakmai egyeztetések folynak, a benyújtás pontos idejét nem jelölte meg. Hangsúlyozta, hogy a már ismert szempontokon - a lakáscélú devizahitelek kerüljenek kivezetésre, és a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul - túl lesznek olyan szempontok is, amiket a kormány javaslata tartalmazni fog.

"Többet nem mondhatok, (...) munkafázisban vagyunk, döntések fognak hamarosan megszületni" - mondta Varga Mihály. Hozzátette: a bankszövetség levele rossz helyre ment, nem a kormánynak, hanem az ügyfeleknek kellett volna elküldeniük azt. Véleménye szerint az elmúlt hetekben több bírósági döntés született, amelynek az átvezetése kormányzati beavatkozás nélkül is megtörténhetett volna. Példaként említette a Kúriának az árfolyamrést érintő döntését.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?