Devizahitelesek! Már csak egy hét van hátra a nagy napig

Pénzcentrum
2013. június 18. 15:56

Hét nap múlva kerül sor a Kúria tárgyalására, amire nem csak a devizahitelesek készülnek. Az OTP egy zártkörű beszélgetésen fejtette ki a véleményét.

Decemberben számoltunk be a perről, amiben egy devizahitel szerződés semmisségét mondta ki a Fővárosi Törvényszék. Az érintett OTP bank felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriának, aminek a tárgyalása 7 nap múlva lesz a Markó utcában. Erre a napra várnak a devizahitelesek, miközben a Kúriának Szász Károly, a PSZÁF elnöke küld levelet, amiben a bankokra kedvezőtlen döntés esetleges hatásait boncolgatja. Az OTP is egy háttérbeszélgetésen hívta össze a sajtó képviselőit, ahol igazán semmi újdonság nem hangzott el, de érezhető volt, komolyan veszik az ügyet. Hiszen még ha nincs is precedens jog itthon, a döntés irányadó lehet hasonló perekben.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében semmisnek nevezte a devizahitel szerződést, amelynél a felszámított költségek nincsenek teljes körűen felsorolva. Ez a fel nem sorolt költség a deviza átváltási árfolyamának különbsége, amit egyébként a THM mutató mindig is tartalmazott - mondták el az OTP képviselői. Az ítélet ellen élt jogorvoslati jogával a bank. A tárgyalást a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (Pitee) egyenesen a jogállampróbájának tekinti, a honlapon például így hirdetik az eseményt:


Az OTP háttérbeszélgetésén viszont inkább a gazdaság biztonságát féltették, hiszen az elhangzott érvelés szerint a hitelek mögött így vagy úgy, de betétek vannak. Betétek melyek könnyen veszélybe kerülhetnek, ha a kihelyezett hiteleket tömegesen nem kapja vissza a bank. Ez továbbgyűrűzve akár államcsődöt is eredményezhet - hangzott el a beszélgetésen, amin egyébként megkérték az újságírókat, hogy a bank képviselőinek nevét ne közöljék.

Jelenleg 400 bírósági ügy van folyamatban valamilyen formában az OTP bank ellen, de a megindított perek nagy része elutasításra kerül, így érdemi tárgyalás sincs. Szigorúan véve a jelenlegi ügy is a devizahitelek törlesztőrészleteinek egy-két százalékát vitatja "csak", hiszen az árfolyamkülönbségekből minimális törlesztőrészlet változás következik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7 nap van hátra a tárgyalásig, amikor is eldől, hogy a Kúria semmisnek mondhatja-e a devizahitel szerződéseket vagy esetleg csak egy félmondatos kiegészítést tettet bele, amivel egyértelműsíthetőek a költségek. De az is lehet, hogy teljes mértékben az OTP-nek ad majd igazat, amely szerint a kérdéses tételt fel sem kell tüntetni hasonló esetekben. 

A bank szerint egyébként a hasonló bírósági megoldások helyett inkább az adósokkal való tárgyalás és megegyezés vezethet eredményre, amit az állam eddig alig támogatott. Az adósságelengedést például 27 százalékos EHO és 16 százalékos szja terheli, aminek az eltörlését már régóta kezdeményezik a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem