3 °C Budapest

Gyorskölcsönre szorulhat minden magyar?

Pénzcentrum
2012. december 5. 15:32

Ügyfelei gazdasági helyzetét bemutató kutatást készített a Provident. Egy ilyen felméréstől nem sok újdonságot várnánk, hiszen azt jól tudjuk, hogy a gyorskölcsönökkel foglalkozó pénzügyi vállalat ügyfelei valószínűleg bajban vannak és nem hitelképesek. Pénzügyi helyzetük tehát nem a legjobb. Mégis van meglepetés. A meglepő az, hogy a számok szerint  Provident ügyfél szinte bárki lehet. Más, országos kutatások szerint senki sincs sokkal jobb helyzetben, mint ebben a kutatásban szereplők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Soha nem lényegtelen, de most különösen fontos, hogy a felmérésre válaszolók a Provident internethasználó ügyfelei voltak. Elméletben tehát azok, akik nagy anyagi gondokkal küzdenek és a bankok számára nem hitelképesek. Egy másik, a témába vágó kutatást az OTP Bank is publikál bizonyos időközönként. De a megkérdezettek köre teljesen más, a Gfk által végzett felmérés szélesebb körű, a minta lefedi a magyar lakosságot.

A megkérdezettek közötti eltérés ellenére az eredmények túlságosan egybeesnek . Egyik legszembetűnőbb egyezés, hogy a Provident ügyfeleinek 22 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, igaz ez alig éri el 100 ezer a legtöbbjüknél. 

Az OTP Öngondoskodási felmérése szerint is a lakosságnak csupán  22 százalékának van valamilyen vésztartaléka baj esetére. Itt ugyan nem derül ki mekkora ez az összeg.

Az sem igazán lepett meg minket, hogy a felmérés szerint leginkább a megélhetési költségek miatt aggódnak a legtöbbet az ügyfelek, hiszen így van máshol is. Az OTP kutatása szerint például az emberek döntő többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg a jövőbeni pénzügyeit, a felmérésben résztvevők 74%-a látja teljesen, vagy nagyrészt kiszámíthatatlannak a pénzügyi helyzetét hosszabb távon. Még ha nem is teljesen azonos a két kérdés, de azért beláthatjuk, hogy a megélhetési költségektől való félelem erősen összefügg anyagi bizonytalanságunkkal.

Egyre inkább tűnik úgy, hogy a banki szolgáltatásokból kiszorulva választják a Providentet a kölcsönt keresők. A felmérés szerint a válaszolók 72 százaléka szerint egyre nehezebb Magyarországon hitelhez jutni. Egy korábbi elemzésünkben mi is megmutattuk, hogy ugyan csökkennek a személyi kölcsönök díjai, de komoly jövedelemkorláthoz kötik a legjobb ajánlataikat a hitelintézetek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A banki hitelezésből tehát sokan kiszorulhatnak és fordulhatnak a Providenthez, ahol a felmérés szerint az emberek 34 százaléka rendszeres költségei fedezésére kell kölcsönkérnie. Még többen, az összes igénylő 62 százalék pedig még itt sem kap pénzt, mint ahogy a beszélgetésen elmondták a szigorúbb hitelképesség vizsgálat miatt ennyi kérelmet utasítanak el.

Provident hiteleinek adatai április elsejéig és az után.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?