5 °C Budapest

Gyorskölcsönre szorulhat minden magyar?

Pénzcentrum
2012. december 5. 15:32

Ügyfelei gazdasági helyzetét bemutató kutatást készített a Provident. Egy ilyen felméréstől nem sok újdonságot várnánk, hiszen azt jól tudjuk, hogy a gyorskölcsönökkel foglalkozó pénzügyi vállalat ügyfelei valószínűleg bajban vannak és nem hitelképesek. Pénzügyi helyzetük tehát nem a legjobb. Mégis van meglepetés. A meglepő az, hogy a számok szerint  Provident ügyfél szinte bárki lehet. Más, országos kutatások szerint senki sincs sokkal jobb helyzetben, mint ebben a kutatásban szereplők.

Soha nem lényegtelen, de most különösen fontos, hogy a felmérésre válaszolók a Provident internethasználó ügyfelei voltak. Elméletben tehát azok, akik nagy anyagi gondokkal küzdenek és a bankok számára nem hitelképesek. Egy másik, a témába vágó kutatást az OTP Bank is publikál bizonyos időközönként. De a megkérdezettek köre teljesen más, a Gfk által végzett felmérés szélesebb körű, a minta lefedi a magyar lakosságot.

A megkérdezettek közötti eltérés ellenére az eredmények túlságosan egybeesnek . Egyik legszembetűnőbb egyezés, hogy a Provident ügyfeleinek 22 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, igaz ez alig éri el 100 ezer a legtöbbjüknél. 

Az OTP Öngondoskodási felmérése szerint is a lakosságnak csupán  22 százalékának van valamilyen vésztartaléka baj esetére. Itt ugyan nem derül ki mekkora ez az összeg.

Az sem igazán lepett meg minket, hogy a felmérés szerint leginkább a megélhetési költségek miatt aggódnak a legtöbbet az ügyfelek, hiszen így van máshol is. Az OTP kutatása szerint például az emberek döntő többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg a jövőbeni pénzügyeit, a felmérésben résztvevők 74%-a látja teljesen, vagy nagyrészt kiszámíthatatlannak a pénzügyi helyzetét hosszabb távon. Még ha nem is teljesen azonos a két kérdés, de azért beláthatjuk, hogy a megélhetési költségektől való félelem erősen összefügg anyagi bizonytalanságunkkal.

Egyre inkább tűnik úgy, hogy a banki szolgáltatásokból kiszorulva választják a Providentet a kölcsönt keresők. A felmérés szerint a válaszolók 72 százaléka szerint egyre nehezebb Magyarországon hitelhez jutni. Egy korábbi elemzésünkben mi is megmutattuk, hogy ugyan csökkennek a személyi kölcsönök díjai, de komoly jövedelemkorláthoz kötik a legjobb ajánlataikat a hitelintézetek.

A banki hitelezésből tehát sokan kiszorulhatnak és fordulhatnak a Providenthez, ahol a felmérés szerint az emberek 34 százaléka rendszeres költségei fedezésére kell kölcsönkérnie. Még többen, az összes igénylő 62 százalék pedig még itt sem kap pénzt, mint ahogy a beszélgetésen elmondták a szigorúbb hitelképesség vizsgálat miatt ennyi kérelmet utasítanak el.

Provident hiteleinek adatai április elsejéig és az után.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10