Átok vagy áldás? Devizahitelesek ítélete a bankok felett

Pénzcentrum
2012. november 24. 08:02

Fuldoklásnak érzik tartozásukat a devizahitelesek. Ebbe a képbe még az árfolyamrögzítés is beleillik szerintük, hiszen sokak szerint ez csak egy betonsúly az amúgy is tetemes adósság mellé. Úgy látszik, hiába állítja a Bankszövetség, a kormány és a PSZÁF is egyszerre, hogy szinte kihagyhatatlan lehetőség ez a legtöbb devizában eladósodott számára. Egyébként a mi elemzéseink is ezt támasztják alá. A felmerült kérdésekre is válaszolunk, de megosztjuk azokat a leveleket is, amiben olvasóink az ügyintézés menetéről számolnak be. Valakinek 10 perc alatt sikerül, másoknak 3 hónap alatt sem.

Így látják magukat a devizahitelesek
"Egy tó kellős közepén vagyok, olyan régóta vagyok a vízben , hogy már alig bírom magamat tartani. Segítségért kiáltok. Egy csónak közeledik, benne és kedvesnek látszó öltönyös férfi. Az egyik elkapja a kezem és megtart, hogy ne merüljek el. A másik közben egy hatalmas betondarabot köt a lábamra, mikor lejár az idő, elengedik a kezem és én szépen lassan a mélybe süllyedek."


"A CIB-nél a mindig megújuló nyomtatványokkal gyűlt meg a bajom. Először az internetről töltöttem le a szükséges papírokat, majd kitöltve bevittem egy közel eső bankfiókba. Az ügyintéző hölgy nagyon örült, hogy végre jól kitöltött papírokat vitt valaki, de a kolléganője közölte, hogy sajnos idő közben megváltozott a nyomtatvány. Ha jól emlékszem, akkor egyetlen sorban mutatkozott meg a változás. Mivel pénteki nap volt és 1 óra volt zárásig, már nem volt időm aznap visszavinni, mert szükség volt egy hozzátartozóm aláírására is. Hétfőn viszont már nem volt érvényes a munkáltató által kiadott igazolás. Így kezdtem mindent elölről."

Több hasonlóról számoltak be olvasóink. Érdemes az ügyintézés elkezdése előtt a bankfiókban tájékozódni a szükséges nyomtatványokról és a megfelelő előkészületek után gyorsan intézni az árfolyamrögzítést. Az időpontfoglalás és az előzetes egyeztetés a szükséges iratokról is hasznos lehet.

"Maga a folyamat tényleg gyors, azonban hogy a gyűjtőszámlán 6,14 % kamatozik, majd amikor elkezdi az ember visszatörleszteni a kamat 12,28 lesz, ez nagyon durva, erről persze a médiában nincs szó. Továbbá meglepődtem, hogy az egyik levélíró szerint (korábbi Pénzcentrum.hu cikkben közölt levél), már a következő havi részlet ennek fényében lesz számolva, az otp-ben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a törvény úgy rendelkezik, hogy szerződést követő 30 nap után, tehát csak 2 hónappal későbbi törlesztőben jelentkezik a kedvezőbb árfolyammal számolt. Mi októberben kötöttük meg, mindig hó 4. a törlesztés, így csak december 4-én kezdődik a kedvezményes törlesztés."

A törvényi előírások szerint a papírok aláírása utáni második törlesztőrészletet kell már az árfolyamrögzített értéken számolni. A levélben vázolt kamatok valósak, de azt ne felejtsük el, hogy 5 év alatt akár (erre látszik nagyobb esély) kedvező irányba is haladhatnak a kamatok. Tehát nem 12, hanem 10 százalék vagy még alacsonyabb lehet a forinthitel kamata.

A kamatváltozás kockázatáról már hosszabb elemzésünkben írtunk, amiben kifejtettük, hogy az eredeti hitellel együtt kifizetett gyűjtőszámlahitel törlesztőrészlete nem emelkedik lényeges mértékben akár drasztikus kamatemelés hatására sem.

Összességében azt kell az árfolyamrögzítőknek szem előtt tartania, hogy a halmozódó tartozás és a későbbi terhek, hogy aránylanak az 5 évig elengedett kamatok mértékéhez. Számításaink ez szinte mindig az ügyfeleknek kedvez, különösen, ha félre tudják tenni a megspórolt összeget.

"Csak az érdekelne, hogy jogosult lehetek-e bármilyen segítségre, könnyítésre, ha a CHF hitelemet 187 HUF/CHF árfolyamnál vettem fel. Sajnos végtörlesztésre nem voltam jogosult a 180 HUF-os határ miatt, es ahogy tudom az árfolyamrögzítésre sem. Jelenleg nem okoz gondot a hitel törlesztése, de ennek ellenére gondolkodom rajta, hogy részt veszek az árfolyamrögzítésben, ha jogosult vagyok rá.
"

Az árfolyamrögzítés esetén nincs árfolyamban kifejezett felső korlát, olvasónk is jogosult ígényelni.

Amihez már nem tennénk hozzá semmit:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Valószínűleg az első 10 :) között voltam az Erste-nél, miután hatályba lépett a jogszabály, az első napon reggel ott ültem a bankban. Kicsit meglepődött az ügyintéző, hogy az első ügyfele közszférás dolgozó (reméltem, ez nem fogja bonyolítani a helyzetemet). Az első nap mindent el tudtunk indítani, amit kellett. Pár kört futottam a munkáltatómnál, és a banknál, hogy minden papír meglegyen. A közjegyzői okiratot is simán megkaptuk pár hét múlva. A csökkentett összeget menetrend szerint a 2. hónaptól fizetem."


"Nekem egy lakáskasszával kombinált 20 éves CHF lakáshitelem van az MKB-nál (3 éve törlesztem). Az utolsók között vettem fel CHF hitelt így az árfolyamom aránylag kedvező 187 HUF/CHF. Emiatt a végtörlesztésben nem vehettem részt (180-as korlát miatt), de nem is igazán szerettem volna magas kamatú forint hitelre váltani, főleg, hogy azt is ugyanolyan bizonytalannak tartom a kamatingadozás miatt mint a deviza alapú hiteleket. (kitörleszteni pedig nem tudtam volna)
...
Esetemben ajándéknak tekinthető ez az árfolyamrögzítés hiszen a lakáskassza miatt az első 8 évben csak kamatot fizetek a banknak (és külön egy 20-ast a kasszának forintban). Azaz nem volt kérdés, hogy a következő 5 évben (pont ennyi van még a kasszából hátra) inkább 180-as árfolyamon fizetem a hitelemet az eredeti 187 helyett (és az aktuális 240 helyett) és a gyűjtőszámlán nem fog megjelenni egy fillér sem. - megjegyzem érdekes, hogy ez esetben nem érdekelt senkit, hogy jobban járok, nem úgy mint a végtörlesztésnél, ahol spekulációnak titulálták a 180 fölötti árfolyamon felvett hiteleket.

Maga a folyamat egyébként "gyorsan" zajlott."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem