0 °C Budapest

Félmilliót is kaszálhatnak az egyetemisták az új diákhitelen

Pénzcentrum
2012. augusztus 7. 05:27

Szeptembertől elkezdődik az újabb tanév. Azt is tudjuk, hogy a felsőoktatási intézményekbe felvettek több mint 36 százaléka maga fizeti majd tandíját a költségtérítéses szakokon. Nekik nyújt lehetőséget az új diákhitel rendszer, melynek keretében 2 százalékos hiteldíj mellett kaphatnak a tanulmányi költségük fedezésére elegendő hitelt. Ilyen alacsony hiteldíj mellett azoknak is érdemes igényelni, akiknek esetlegesen a havi 20-50 ezer forintos tandíj nem jelent túl nagy terhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új diákhitel rendszer
A 2011 végén elfogadott felsőoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően a jelenlegi államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, míg a költségtérítéses besorolást az önköltséges kategória váltja fel 2012. szeptember 1-jétől. Ezeket a kategóriákat figyelembe véve a Kormány a 100%-os állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt.-vel együttműködésben olyan módon bővítette a meglévő diákhitelezési rendszert, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék.

Ezt a célt szolgálja az új kötött felhasználású képzési hitel, amelyet csak az adott képzés költségeire lehet fordítani. A kötött felhasználású hitelnél a felvehető hitel mértéke nem kötődik fix forintösszeghez, így a legalacsonyabb költségű képzési területektől egészen a magas költségű képzési területekig a fizetendő képzési költségekkel megegyező összegű képzési hitel folyósítható. E hitelt a jogosult hallgató igénylését követően - engedményezés útján - közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnése napján fennálló hiteltartozás függvényében kerül meghatározásra. A hitelösszeghez tartozó törlesztési százalékok sávos mértékét a tanulmányi félév megkezdését megelőzően legalább hét nappal teszi közzé a Diákhitel Központ.

A szabad felhasználású hitelt az összes, új rendszer szerinti hallgató felveheti, ennek mértéke legfeljebb havi 50 ezer forint, éves szinten legfeljebb 500 ezer forint lehet.

A kötött felhasználású hitelhez az állam jelentős kamattámogatást ad, amely a mindenkori kamatszinttől függően változik, azért, hogy a hallgató által fizetett kamatrész 2 % maradjon. Így a hallgatók számára a Diákhitel fix 2%-os kamata egy kiszámítható, rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciót jelent.

Megközelítőleg 40 ezer gólya lesz jogosult önköltséges és részösztöndíjas hallgatóként a fix, évi 2 százalékos kamatozású Diákhitelre. Amit ugyan egyből a tanulmányi intézetnek utal a Diákhitel Központ, de azoknak is érdemes igényelni, akik maguk is ki tudnák fizetni tandíjukat.

A jelenlegi betéti kamatok mellett, ha befektetjük a tandíjra szánt összeget, akkor akár több százezer forintot is nyerhetünk az öt év alatt. Ez a diákhitel után fizetett kamatok és a befektetés után járó hozamok különbségéből jön ki, hiszen ez utóbbi többszörösen meghaladja azt a két százalékot, amit a Diákhitel Központ törvényileg felszámolhat a hallgatóknak.

Példának vegyük a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági képzését, ahol a féléves képzés ára 215 ezer forint. Ez Havi szinten 43 ezer forintos terhet jelent a hallgatóknak, amit a Diákhitel 2 teljes egészében finanszíroz 2 százalékos kamattal. Azok a diákok, akik nem tudják előteremteni ezt az összeget egyértelműen a kölcsönhöz nyúlnak, de a 2 százalékosnál magasabb elérhető hozamok miatt azoknak is megéri hitelből tanulni, akiknek rendelkezésére áll a szükséges összeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt a havi 43 ezer forintos tandíjat feltételezve és 7 százalékos betéti hozammal számolva 3 év alatt 201 899 forintot kereshetnek a diákok, amennyiben félreteszik a diákhitel teljes összegét. Öt év alatt ez az összeg már 641 569 forint.

Természetesen minél drágább egy képzés, arányosan annál nagyobb az így szerezhető haszon is. De a hozam nagyságától is nagyban függ a kölcsönből vett megtakarítás megtérülése. Akár tíz százalékosnál is magasabb hozammal kecsegtet több kötött célú megtakarítási forma, mint a lakáskasszák, nyesz stb.

A kamatadó

Több megtakarítási forma is mentes a kamatadó alól. Ilyen a már említett lakáskassza, ami havi rendszeres megtakarítási lehetőségével passzolhat a diákok igényeihez, bár csak lakáscélra fordítható. A TBSZ 3 év után részlegesen 5 év után teljesen kamatadó mentes. Nem említettük itt még a nyeszt és az önkéntes nyugdíjpénztárakat, hiszen a diákok elenyésző hányada gondol még a munka utáni évekre. A Biztosítók által kínált Unit-linked biztosítások általában hosszabb, 10-20 éves időtávban kecsegtetnek magasabb hozammal, ezért talán nem a legalkalmasabb befektetések a diákhitellel való kombinálásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06