16 °C Budapest

Csak a tanulmányi hónapokra jár a diákhitel

MTI
2012. június 27. 19:32

A kormány rendelettervezete szerint a 2012/2013-as tanévben is csak a tanulmányi hónapokra igényelhetnének legfeljebb 50 ezer forint szabad felhasználású diákhitelt a dikákok. Kötött felhasználású hitelcélnál tanulmányi félévenként a felsőoktatási intézmény részére igazoltan fizetendő képzési költségnek megfelelő összeg igényelhető.


A hatályos rendelkezés is ekkora összegeket tartalmaz, nem szerepel azonban benne a tanulmányi hónapokra, illetve a tanulmányi félévre vonatkozó kitétel. A kormany.hu-n olvasható tervezetet július 3-ig lehet véleményezni.

Egy másik javaslat a Diákhitel szervezetnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból történő adatigénylésével összefüggő egyes törvényeket módosítaná.

A javaslat bővítené a Diákhitel szervezet által a személyi adatok és lakcímek nyilvántartásából igényelhető adatok körét. Hosszabb távon kapcsolati kód használatának biztosításával a Diákhitel szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő személyi adatainak változásáról. Ezzel a Diákhitel szervezet ügyfelei az adatváltozások személyes benyújtása és egyeztetése helyett elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat - írják az indoklásban.

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. a napokban jelentette be, hogy a bizonytalan pénzpiaci környezet ellenére 8 százalék marad a szabad felhasználású diákhitel kamata július 1. és december 31. között is.

A szabad felhasználású diákhitel keretében felvehető összegeket augusztus 15-ig állapítják meg, erről a társaság később nyújt részletes tájékoztatást. A képzési költségek fedezetére rendelkezésre álló, kötött felhasználású hallgatói hitel (Diákhitel 2), amelynek az ügyfelek felé felszámított kamata 2 százalék lesz, a 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető. A Diákhitel 2 teljes kamatlábát a társaság a tanévkezdést megelőzően teszi közzé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A diákhitelt alanyi jogon vehetik igénybe a 40 év alatti egyetemi, főiskolai hallgatók. A lehetőséggel 2001 óta összesen több mint 320 ezer diák élt. A hitelrendszer 2001. évi indulásától 2011. december 31-ig mintegy 229 milliárd forint összegű hitelt folyósított a társaság. A maximálisan felvehető hitelösszeg eddig az államilag finanszírozott képzésben részt vevőknek 200 ezer, a költségtérítéses hallgatóknak pedig 250 ezer forint volt szemeszterenként.

Az átlagos eladósodás a társaság korábbi közlése szerint jelenleg 2,5-3 millió forint, az átlagos visszafizetési idő 10-15 év. Az adósok 30 százaléka már visszafizette a diákhitelt. A visszafizetési hajlandóság nagyon jó, a nem fizetési arány 2,7-2,8 százalék.

Az ősztől igényelhető, évi fix 2 százalékos kamatozású Diákhitel 2-t csak az önköltséges és részösztöndíjas hallgatók vehetik fel, a mindenkori kamatkülönbséget a költségvetés állja - írta múlt szerdán a DK Zrt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm