5 °C Budapest

Csak a tanulmányi hónapokra jár a diákhitel

MTI
2012. június 27. 19:32

A kormány rendelettervezete szerint a 2012/2013-as tanévben is csak a tanulmányi hónapokra igényelhetnének legfeljebb 50 ezer forint szabad felhasználású diákhitelt a dikákok. Kötött felhasználású hitelcélnál tanulmányi félévenként a felsőoktatási intézmény részére igazoltan fizetendő képzési költségnek megfelelő összeg igényelhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A hatályos rendelkezés is ekkora összegeket tartalmaz, nem szerepel azonban benne a tanulmányi hónapokra, illetve a tanulmányi félévre vonatkozó kitétel. A kormany.hu-n olvasható tervezetet július 3-ig lehet véleményezni.

Egy másik javaslat a Diákhitel szervezetnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból történő adatigénylésével összefüggő egyes törvényeket módosítaná.

A javaslat bővítené a Diákhitel szervezet által a személyi adatok és lakcímek nyilvántartásából igényelhető adatok körét. Hosszabb távon kapcsolati kód használatának biztosításával a Diákhitel szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő személyi adatainak változásáról. Ezzel a Diákhitel szervezet ügyfelei az adatváltozások személyes benyújtása és egyeztetése helyett elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat - írják az indoklásban.

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. a napokban jelentette be, hogy a bizonytalan pénzpiaci környezet ellenére 8 százalék marad a szabad felhasználású diákhitel kamata július 1. és december 31. között is.

A szabad felhasználású diákhitel keretében felvehető összegeket augusztus 15-ig állapítják meg, erről a társaság később nyújt részletes tájékoztatást. A képzési költségek fedezetére rendelkezésre álló, kötött felhasználású hallgatói hitel (Diákhitel 2), amelynek az ügyfelek felé felszámított kamata 2 százalék lesz, a 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető. A Diákhitel 2 teljes kamatlábát a társaság a tanévkezdést megelőzően teszi közzé.

A diákhitelt alanyi jogon vehetik igénybe a 40 év alatti egyetemi, főiskolai hallgatók. A lehetőséggel 2001 óta összesen több mint 320 ezer diák élt. A hitelrendszer 2001. évi indulásától 2011. december 31-ig mintegy 229 milliárd forint összegű hitelt folyósított a társaság. A maximálisan felvehető hitelösszeg eddig az államilag finanszírozott képzésben részt vevőknek 200 ezer, a költségtérítéses hallgatóknak pedig 250 ezer forint volt szemeszterenként.

Az átlagos eladósodás a társaság korábbi közlése szerint jelenleg 2,5-3 millió forint, az átlagos visszafizetési idő 10-15 év. Az adósok 30 százaléka már visszafizette a diákhitelt. A visszafizetési hajlandóság nagyon jó, a nem fizetési arány 2,7-2,8 százalék.

Az ősztől igényelhető, évi fix 2 százalékos kamatozású Diákhitel 2-t csak az önköltséges és részösztöndíjas hallgatók vehetik fel, a mindenkori kamatkülönbséget a költségvetés állja - írta múlt szerdán a DK Zrt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?