1 °C Budapest

Megjött a fiatalok vásárlási kedve

MTI
2012. június 25. 19:03

Bár a fiatalok döntően rossznak látják anyagi helyzetüket, már visszatérni látszik a vásárlási kedvük, az idősebbeknél sokkal nagyobb arányban terveznek nagy összegű beruházást a közeljövőben, és a hitelfelvételtől sem zárkóznak el annyira, mint az idősebbek - állapítja meg a Cofidis kutatása.

A jelenlegi anyagi helyzetet és a jövőbeli kilátásokat nemtől és kortól függetlenül változatlanul rossznak látják a magyarok - állapítja meg a kutatás. A 18-69 évesek 16 százaléka szerint arra sem elég a havi jövedelme, hogy az alapvető szükségleteit fedezze. A lakosság 49 százaléka ugyan meg tudja venni a legfontosabbakat, de ezzel fel is éli a havi keresetét. A válaszadók 31 százalékának néhány extra kiadásra is futja, de megtakarításra már nem jut, és mindössze 5 százalék azok aránya, akik félre is tudnak tenni.

A 18-29 éves fiatalok 59 százaléka úgy véli, hogy 2011-ben romlottak a pénzügyi kilátásai, 30 százalékuk ugyanolyannak látja a helyzetét, mint az előző évben, mindössze 10 százalék mondta, hogy jobban él, mint egy éve. Bár anyagi helyzetüket tekintve borúlátóak voltak a fiatalok, a jövőbe vetett hitüket nem vesztették el: míg tavaly, év végén még a teljes lakosság döntő többsége (65 százalék) arra számított, hogy romlani fog az anyagi helyzete, és javulásra mindössze 9 százalékuk mert gondolni, a 18-29 év közötti fiatalok 14 százaléka bízott abban, hogy jobban fog élni.

A közlemény szerint talán ez, a fiatalokra jellemző optimistább látásmód jelenik meg a hitelfelvételi tervekben is: míg a lakosság egészében az elkövetkező három hónapban 14 százalék kíván hitelt felvenni, addig a fiatalok 19 százaléka nyilatkozott így.

A következő negyedévben a teljes lakosság 38 százaléka tervez nagyobb értékű terméket vagy szolgáltatást vásárolni a kutatás szerint, jellemzően lakásfelújításra, illetve utazásra kívánnak nagyobb összeget költeni (21, illetve 10 százalék). A fiataloknál 51 százalék tervezi, hogy nagyobb összegben költ.

A hitelfelvételt tervező fiatalok 36 százaléka maximum 99 ezer forint felvételére gondolt, 46 százalékuk 100-999 ezer forint felvételét tervezi. Egymillió forint feletti hitelösszeg felvételére csak a 18-29 évesek 18 százaléka vágyna. Ha a fiatalok nagyobb összegű hitelt vennének fel, legtöbben mosógépre, házimozi rendszerre, vagy konyhai gépre költenék.

 

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?