Megjött a fiatalok vásárlási kedve

MTI
2012. június 25. 19:03

Bár a fiatalok döntően rossznak látják anyagi helyzetüket, már visszatérni látszik a vásárlási kedvük, az idősebbeknél sokkal nagyobb arányban terveznek nagy összegű beruházást a közeljövőben, és a hitelfelvételtől sem zárkóznak el annyira, mint az idősebbek - állapítja meg a Cofidis kutatása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenlegi anyagi helyzetet és a jövőbeli kilátásokat nemtől és kortól függetlenül változatlanul rossznak látják a magyarok - állapítja meg a kutatás. A 18-69 évesek 16 százaléka szerint arra sem elég a havi jövedelme, hogy az alapvető szükségleteit fedezze. A lakosság 49 százaléka ugyan meg tudja venni a legfontosabbakat, de ezzel fel is éli a havi keresetét. A válaszadók 31 százalékának néhány extra kiadásra is futja, de megtakarításra már nem jut, és mindössze 5 százalék azok aránya, akik félre is tudnak tenni.

A 18-29 éves fiatalok 59 százaléka úgy véli, hogy 2011-ben romlottak a pénzügyi kilátásai, 30 százalékuk ugyanolyannak látja a helyzetét, mint az előző évben, mindössze 10 százalék mondta, hogy jobban él, mint egy éve. Bár anyagi helyzetüket tekintve borúlátóak voltak a fiatalok, a jövőbe vetett hitüket nem vesztették el: míg tavaly, év végén még a teljes lakosság döntő többsége (65 százalék) arra számított, hogy romlani fog az anyagi helyzete, és javulásra mindössze 9 százalékuk mert gondolni, a 18-29 év közötti fiatalok 14 százaléka bízott abban, hogy jobban fog élni.

A közlemény szerint talán ez, a fiatalokra jellemző optimistább látásmód jelenik meg a hitelfelvételi tervekben is: míg a lakosság egészében az elkövetkező három hónapban 14 százalék kíván hitelt felvenni, addig a fiatalok 19 százaléka nyilatkozott így.

A következő negyedévben a teljes lakosság 38 százaléka tervez nagyobb értékű terméket vagy szolgáltatást vásárolni a kutatás szerint, jellemzően lakásfelújításra, illetve utazásra kívánnak nagyobb összeget költeni (21, illetve 10 százalék). A fiataloknál 51 százalék tervezi, hogy nagyobb összegben költ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelfelvételt tervező fiatalok 36 százaléka maximum 99 ezer forint felvételére gondolt, 46 százalékuk 100-999 ezer forint felvételét tervezi. Egymillió forint feletti hitelösszeg felvételére csak a 18-29 évesek 18 százaléka vágyna. Ha a fiatalok nagyobb összegű hitelt vennének fel, legtöbben mosógépre, házimozi rendszerre, vagy konyhai gépre költenék.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06