6 °C Budapest

Így verték át a bankokat a hitelközvetítők

2012. május 30. 09:02

Nem létező vagy csalás céljára létrehozott cégek által kiállított, hamis munkáltatói igazolásokkal próbálták meg átverni a bankokat egyes hiteligénylők, ezért a pénzintézetek egy része feketelistát készített a gyanús cégekről. Szakértők szerint a válság előtt nem ment ritkaságszámba a hitelközvetítők és az értékbecslők trükközése - olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

Nem minden cégtől fogadnak el munkáltatói igazolást a hitelkérelmek elbírálása során a pénzintézetek. A bankok egy részénél egy belső lista tartalmazza azoknak a társaságoknak a neveit, amelyeknél az alkalmazottaknak nem nyújthatnak kölcsönt, mivel az igazolások megbízhatósága megkérdőjelezhető. Előfordul az is, hogy a pénzintézetek nem készítenek feketelistát a csalás gyanújába keveredett cégekről (mert azt hivatalosan nem is lehetne), de néhány kritérium alapján meghatározzák, elég megbízható-e a munkáltatótól érkezett igazolás. Egy frissen alapított cég gyanúsabb egy évek óta működőnél, hiszen fennáll a veszélye, hogy a hitelezők félrevezetésére hozták létre - írja a Magyar Nemzet.

A lap forrásai úgy vélik, hogy a minősítési eljárásra azért volt szükség, mert - főképp a válság kitörése előtt - rendszeresen előfordult, hogy egy-egy adós adatainak kozmetikázásával próbált meg kölcsönhöz jutni.

A visszaélésekre az is lehetőséget adott, hogy a bankok általában nem személyesen, hanem telefonon ellenőrizték a munkáltatói igazoláson szereplő adatok valódiságát. Így a csalók akár egy ismerősük telefonszámát is megadhatták, aki azután megerősíthette a hamis adatokat. Egy banki ügyekben járatlan ügyfél nem tudta átverni a hitelezőket, ezért a csalások jelentős része inkább a hitelközvetítők nevéhez fűződik. Nekik ugyanis érdekükben állt a legjobb jutalékot fizető pénzintézethez vinni a hiteligénylőt. Ráadásul ők azzal is tisztában voltak, hogy miként kell kitölteni egy kérelmet úgy, hogy az ne akadjon fenn a rostán - mondta a Magyar Nemzetnek Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára.

A lapnak nyilatkozó bankok szerint valóban előfordultak és előfordulnak csalási kísérletek a lakáshiteleknél, de a próbálkozások többsége személyi kölcsönök és áruhitelek igénylésekor történik. A pénzintézetek szerint a válság kitörése után nem emelkedett a csalások száma, sőt inkább csökkent.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?