8 °C Budapest

Így verték át a bankokat a hitelközvetítők

2012. május 30. 09:02

Nem létező vagy csalás céljára létrehozott cégek által kiállított, hamis munkáltatói igazolásokkal próbálták meg átverni a bankokat egyes hiteligénylők, ezért a pénzintézetek egy része feketelistát készített a gyanús cégekről. Szakértők szerint a válság előtt nem ment ritkaságszámba a hitelközvetítők és az értékbecslők trükközése - olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.

Nem minden cégtől fogadnak el munkáltatói igazolást a hitelkérelmek elbírálása során a pénzintézetek. A bankok egy részénél egy belső lista tartalmazza azoknak a társaságoknak a neveit, amelyeknél az alkalmazottaknak nem nyújthatnak kölcsönt, mivel az igazolások megbízhatósága megkérdőjelezhető. Előfordul az is, hogy a pénzintézetek nem készítenek feketelistát a csalás gyanújába keveredett cégekről (mert azt hivatalosan nem is lehetne), de néhány kritérium alapján meghatározzák, elég megbízható-e a munkáltatótól érkezett igazolás. Egy frissen alapított cég gyanúsabb egy évek óta működőnél, hiszen fennáll a veszélye, hogy a hitelezők félrevezetésére hozták létre - írja a Magyar Nemzet.

A lap forrásai úgy vélik, hogy a minősítési eljárásra azért volt szükség, mert - főképp a válság kitörése előtt - rendszeresen előfordult, hogy egy-egy adós adatainak kozmetikázásával próbált meg kölcsönhöz jutni.

A visszaélésekre az is lehetőséget adott, hogy a bankok általában nem személyesen, hanem telefonon ellenőrizték a munkáltatói igazoláson szereplő adatok valódiságát. Így a csalók akár egy ismerősük telefonszámát is megadhatták, aki azután megerősíthette a hamis adatokat. Egy banki ügyekben járatlan ügyfél nem tudta átverni a hitelezőket, ezért a csalások jelentős része inkább a hitelközvetítők nevéhez fűződik. Nekik ugyanis érdekükben állt a legjobb jutalékot fizető pénzintézethez vinni a hiteligénylőt. Ráadásul ők azzal is tisztában voltak, hogy miként kell kitölteni egy kérelmet úgy, hogy az ne akadjon fenn a rostán - mondta a Magyar Nemzetnek Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára.

A lapnak nyilatkozó bankok szerint valóban előfordultak és előfordulnak csalási kísérletek a lakáshiteleknél, de a próbálkozások többsége személyi kölcsönök és áruhitelek igénylésekor történik. A pénzintézetek szerint a válság kitörése után nem emelkedett a csalások száma, sőt inkább csökkent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem