2 °C Budapest

Gyengül a frank, fellélegezhetnek a devizahitelesek?

Pénzcentrum
2012. május 24. 16:15

Délután 3 óra előtt 1 perccel megmozdult a svájci frank hetek óta gyakorlatilag mozdulatan árfolyama az euróval szemben, a jegyzések egyik pillanatról a másikra 1,2010-ről 1,2050 körülig ugrottak, majd csapkodóvá vált a kereskedés. A mozgás az euró/dollár keresztárfolyamban is euróerősödést váltott ki. Később részben visszaerősödött a frank. Hír, jegybanki bejelentés nem érkezett, inkább a piacokon terjedő nézetek lehettek az ugrás mögött.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

15:55 Pillanatok alatt látványos mozgás, majd visszacsorgás

A frank esési hulláma visszafordult, a jegyzések újra közelebb járnak az 1,20-as árfolyamküszöbhöz.

Esik a frank! (4.)


A svájci frank hullámszerű gyengülése a frank/forint jegyzésekben is meglátszott: átmenetileg 247-ig estek, majd 250 közelébe visszaemelkedtek a bankközi piacon.

Esik a frank! (4.)

Lehetséges magyarázatok

15:05

Elképzelhető, hogy a mostanában többször is előforduló "elütési" hibáról van szó, azaz egy hibás megbízás az aktuális árfolyam szintnél jóval magasabb szinten teljesült, ami miatt hirtelen az árfolyam is elkezd ugrani.

Az EUR/CHF-ben látott ugrás hirtelen erősödést váltott ki az EUR/USD keresztben is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

15:25

Ellentmond azonban ennek a magyarázatnak, hogy a hullámszerű frankgyengülés nem múlt el, az euró/frank jegyzések fél négyhez közeledve már 1,2070 körül járnak némi csapkodás után. A mozgást valamilyen, a piacon terjedő spekuláció magyarázhatja. Szóba jöhet például a Svájcban elhelyezett nagy összegű betétek utáni esetleges adófizetés, vagy valamilyen, az alpesi országba irányuló tőkeáramlási korlátozás is.

Egy harmadik lehetséges magyarázat az, hogy a piaci szereplők az Európai Központi Bank felől további monetáris élénkítő lépésre spekulálnak (pl. kamatcsökkentés, újabb értékpapír fedezet melletti korlátlan hitelnyújtás, azaz LTRO 3. forduló, mindezt a JPMorgan most kiadott anyaga veti fel), ami csökkentené a feszültséget a piacokon, így gyengítené a frank, mint menedékdeviza iránti keresletet.

Érdemes azonban belegondolni, hogy az EKB felőli esetleges kamatvágás mérsékelné az euró és a frank közötti pozitív kamatkülönbözetet, így az éppen az euró vonzerejét csökkentené. Az sem mellékes, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke egy ma délutáni római előadásában arról beszél: látni kell az első két LTRO teljes hatásait, eredményeit (addig nem várható újabb lépés, amíg ezzel nincs tisztában a jegybank - a szerk.).

Esik a frank! (4.)

 

Esik a frank! (4.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59