2 °C Budapest

Nem drágák a magyar lakáshitelek?

Pénzcentrum
2012. május 17. 12:24

Cáfolta azokat a vélekedéseket Harmati László, az FHB vezérigazgatója, miszerint a reál hitelkamatok magasak nemzetközi összehasonlításban. Szerinte téves állítás, hogy túlárazottak lennének Magyarországon a hitelek, inkább fair árazásról beszélhetünk - mondta a Portfolio.hu Hitelezési konferenciáján. Az építőiparról azt mondta: Európa nagy részén procikikus, a lakásépítési ágazat viszont még erőteljesebb prociklikusságot mutat. 2009-ben a válság kitörése után a lakáspiacok is visszaestek, 2010 óta a lábra kapó konjuktúra húzza a lakásárakat is, de lassú a kilábalás. A konjuktúra ágban az árak merevsége jellemző, de nő az egyes országok közötti eltérés is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly a hazai lakáspiacon a második félévben történt nagyobb árcsökkenés, az FHB elemzése szerint ez leginkább a végtörlesztés miatt alakult így. Három éve hibernált a lakáspiac, és nem pozitív a jövőkép sem. 2011-ben csak a végtörlesztés miatt nem alakult ki az adásvételek számában mélypont. Magyarországon 90% fölött a tulajdonolt lakások aránya, ezért a használt lakáspiac fellendülése nélkül nem várható a lakásépítések fellendülése sem. Tavaly 12 655 új lakást adtak át, Budapesten mindössze 3192-t. Az idei év első negyedév további visszaesést mutat. A professzionális kivitelezők aránya a nyolc évvel ezelőtti szintre süllyedt. Az építések radikális visszaesésére azonban nem lehet számítani, a legutóbbi 3 negyedévben már kisimított trendet mutat a kínálat.

Az FHB prognózisa szerint stagnálás várható a lakáspiacon, amit a hitelfedezetek értékesítése is befolyásol. Az új lakások kínálata kis mértékben tovább eshet, az engedélyek számát a támogatási program 2012 második felében azonban már növelheti. Nagyon úgy látszik, hogy eszköztelenek vagyunk, és nincsenek csodaszerek - mondta Harmati. Szerinte vannak azonban kiutak, például:

- egy fiskálisan fenntartható, méltányos, kiszámítható és hatásos állami beavatkozás

- az állami beavatkozásnak a használt lakások piacát is érintenie kell

- az eladók és vásárlók közötti távolságot strukturáltabb információk segíthetik csökkenteni (pl. FHB Otthontérkép)

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

- az energiahatékonyság szempontjának növekedésével a felújítások előtérbe kerülnek.

A kamattámogatás a szocpol már létezik, de egyik sem működik - mondta Harmati. A kamattámogatással kapcsolatban azt monda, jó az alapmodell, csak a hozzá fűzött kamatplafonnal van baj, ami miatt nem élnek a lehetőséggel a bankok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59