6 °C Budapest

A végtörlesztő hitelek harmadát a takarékok nyújthatták

Pénzcentrum
2012. január 26. 11:32

A végtörlesztéshez december végéig folyósított 25 milliárd forinttal az összes hiteligény 28 százalékát fedték le az integrált takarékszövetkezetek, az előzetes számok szerint azonban a januári kihelyezések akár a decemberit is meghaladhatják. Így várhatóan a lakossági hitelezésben mintegy 5 százalékos piaci részt képviselő hazai takarékok nyújtják majd a devizahitel-kiváltáshoz felvett forinthitel több mint harmadát - közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hónapról hónapra pörgött fel a takarékok devizahitel-kiváltó forinthitelezése. Január harmadik hetére elérte a 40 milliárd forintot az integrált takarékok által októbertől kihelyezett összes devizahitel-kiváltó forinthitel összege. Míg az októberben kihelyezett mintegy 380 millió forint a végtörlesztéshez adott összes forinthitel 17 százalékát tette csak ki, addig a novemberi 4 milliárd forint körüli folyósítással már az összes hasonló célú kihelyezés 25 százalékát, a decemberben kihelyezett 20,6 milliárd forinttal pedig már több mint 28 százalékát mondhatta magáénak a szektor.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) előrejelzése szerint az egyre dinamikusabb hitelezés januárban sem torpant meg, sőt több hitelintézet visszajelzése szerint ebben a hónapban tetőzik majd a hitelnyújtás. Folyamatosan nőtt a takarékok hálózatában kiszolgált külső ügyfelek aránya is, az októberi 72 százalékról 94 százalék közelébe ért december végére, s erre a szintre lehet számítani januárban is.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője szerint a hitelkérelmek befogadását január 15-20 között be kellett fejezni ahhoz, hogy a már beérkezett kérelmeket megfelelő körültekintéssel és óvatossággal bírálhassák el a takarékoknál a kitűzött január végi dátumig. A végtörlesztés mérlegét az OTSZ szerint még korai megvonni.

A kedvezményes végtörlesztési árfolyamon egyébként az integrált takarékoknál is az összes devizaadósság mintegy 10 százalékát fizették vissza december végéig, csakúgy, mint a bankoknál. Emiatt a korábban becsültnél nagyobb, várhatóan 2 milliárd forint veszteséget szenved el a szektor 2011-ben, s az integrációba tartozó néhány hitelintézet veszteséggel zárja majd az évet. Az egyszeri veszteséget azonban hosszabb távon ellensúlyozhatja az új ügyfelek szerzésével járó többletbevétel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?