5 °C Budapest

Nem a rászorulóknak kedvez a végtörlesztés

Pénzcentrum
2011. december 13. 09:32

Csaknem 300 milliós veszteség érte idén Magyarországon a Raiffeisent, de maradni szeretnének. A magyar bankrendszer akkor lesz képes válaszolni a kihívásokra, ha nem lesznek egyoldalú kormányzati lépések, melyek tovább gyengítik a tőkehelyzetüket - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a keddi Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Mint ismeretes, Ausztria új szabályokat vezetett be a Közép- és Kelet-Európában is aktív bankok számára, mint például a hitel/betét arány 110%-ban való korlátozása az új ügyletek esetében. A Raiffeisen vezére szerint ez egyáltalán nem jelent problémát a bank szempontjából, a hitelezés a jövőben sokkal inkább a GDP-vel mozog majd együtt, mint a korábbi években. A régiós terjeszkedést "minden kétséget kizáróan nagyon jó" döntésnek tartja továbbra is a bankvezér azért is, mert a "régió felzárkózása még elhúzódik egy vagy két generációra". Szerinte logikus, hogy az alacsonyabb keresletet mutató piacok kevesebb finanszírozás igényelnek az anyabanktól. "Kétségtelen, hogy jelenleg Magyarország a legnehezebb piacunk" - fogalmaz Stepic, hozzátéve, Magyarországon kívül csak a szlovén piacuk volt veszteséges az első kilenc hónapban, de az is csak minimálisan, míg a magyar érdekeltség 300 millió eurós veszteséget szenvedett el.

Stepic szerint a magyar gazdaság elhúzódó lassulása, a túlzott mértékű bankadó, valamint az EU gyakorlatával és normáival ellentétes végtörlesztés igen negatívan befolyásolja a magyarországi környezetet. Márpedig szabályozói környezet Európa-szerte egyre inkább kulcsszerepet játszik a bankok profitabilitásának és stratégiai orientációjának meghatározásában. Reményét fejezte ki, hogy az IMF-fel való tárgyalások újrakezdése a helyi bankokkal és a nemzetközi pénzügyi közösséggel való együttműködésre való hajlandóságot jelzi. A magyar bankrendszer képes lesz választ adni a kihívásokra, feltéve, hogy nem lesznek újabb, egyoldalú kormányzati lépések, melyek tovább gyengítik a bankok tőkehelyzetét. A végtörlesztésről szólva azt mondta, elsődleges nyertesei nem azok, akik a legjobban segítségre szorulnának, ők pedig a maguk részéről folytatják az uniós és helyi szintű erőfeszítéseket a jogszabállyal szemben, a bankoknak okozott végtörlesztési veszteségek kompenzálása érdekében.

A Bankszövetség és a kormány között folyó tárgyalásokat nem kívánta kommentálni Stepic, mondván, kifejezetten szeretnének olyan hosszú távú megoldást találni a deviza jelzáloghitelek kérdésére, ami a magyar gazdaság számára is előnyös. "A kialakult helyzet a Raiffeisen-csoportnak sok idegeskedésbe és sok pénzbe került. Ugyanakkor továbbra is elkötelezettek maradunk a magyar piac iránt"- erősítette meg a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, hozzátéve, Magyarország az a piac, ahol a Raiffeisen a leghosszabb ideje, csaknem 25 év jelen van.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem