21 °C Budapest

Kiknek éri meg a végtörlesztés? - 200 milliárdos veszteség érheti a bankokat

Pénzcentrum
2011. november 2. 14:53

A Magyar Nemzeti Bank szakértői alap forgatókönyvként azzal számolnak, hogy az érintett kör (hitelállomány szerint) mintegy 15-20%-a tud élni a kedvezményes árfolyam melletti végtörlesztés lehetőségével, de amennyiben 12-13% körüli maradnak hitelkiváltást segítő forintalapú hitelek THM-jei, akkor ez az arány nem jön össze - hangzott el a jegybank Pénzügyi Stabilitási jelentését ma bemutató sajtótájékoztatón. A jegybank kalkulációi szerint alap forgatókönyvként mintegy 207 milliárd forintos veszteséggel kell szembe nézniük a bankoknak a végtörlesztés miatt és a részvételi arány minden 10%-pontos emelkedése mintegy 100-150 milliárd forinttal emelné a veszteség mértékét.

Balás Tamás, a pénzügyi stabilitási szakterület vezető közgazdasági elemzője a pénzügyi stabilitási jelentés főbb üzeneteinek összefoglalója kapcsán a végtörlesztési témánál az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

- várhatóan nem lesz a bankok között verseny a gyenge hitelképességű adósokért (hozzávetőleg 60-70 százalék)

- potenciálisan az állomány 30-40 százalékát (1500-2000 Mrd Ft) érintheti a végtörlesztés

- kapacitáskorlátok és a hitelkiváltásnál a kis mértékű törlesztőrészlet-csökkenés miatt 20 százalék körüli részvételi arány várható

- a részvételi arány a rendelkezésre álló időszak elején és végén lesz magas.

A fenti harmadik ponttal kapcsolatban Nagy Márton, az MNB igazgatója a tájékozatón megjegyezte: azzal kalkulálnak, hogy önerőből (forinthitel igénybe vétele nélkül) az érintetteknek csak mintegy 5%-a tud végtörleszteni. Az, hogy ezen felül még mennyien tudnak majd élni a végtörlesztéssel, a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatlábától jelentősen függ. Az MNB szakértői készítettek egy táblázatot, amelyben a zöld cellák jelentik azokat a kombinációkat, amelyek mellett elméletileg megérné forinthitelt felvenni a végtörlesztés végrehajtásához. Balás Tamás arra hívta fel azonban a figyelmet, hogy sokaknak annyira kifeszített jelenleg a családi költségvetése, hogy 3-10 ezer forintos havi törlesztő részlet csökkenés nem jelentene igazi könnyebbséget. Emiatt tehát ezen emberek egy része nem tud majd élni a végtörlesztés lehetőségével, emiatt pedig a 20%-os feltételezett részvételi arány a valóságban kevesebb lehet.

A jegybanki szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a 20%-os részvételi arány nem a devizahitelesek létszámában, hanem az általuk felvett hitelek állományában értendő. Amint az alábbi táblázatból kiderül: sokan tartoznak relatív kis összeggel, illetve nagy tartozása relatív keveseknek van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Balás Tamás a fentiek mellett azt is megjegyezte: véleményük szerint a devizahitelt kiváltó forinthitelek felvételénél nem az LTV-re, hanem inkább a jövedelemre vonatkozó előírás jelentheti a tényleges korlátot.

Mivel a jegybank számításai szerint a végtörlesztési lehetőséggel az érintetteknek csak egy viszonylag szűk köre tud majd ténylegesen élni, emiatt (egyéb kormányzati mentőcsomagok ismerete hiányában) azzal lehet kalkulálni, hogy a lakossági devizahitelek állománya csak időben elhúzódva fog leépülni.

 

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 11:50
Egy 2020 elején megjelent interjúban szereplő kijelentés kapcsán nyert pert az egyesület a lap kiadó...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?