12 °C Budapest

Csak nőtt a devizaadósság: mire jó a végtörlesztés?

Pénzcentrum
2011. október 30. 15:03

Utoljára 2008 októberében vettek ki ilyen nagy összeget devizabetéteikből a magyar háztartások - mutatják az MNB friss, szeptemberre vonatkozó statisztikái. A forintbetétek állománya viszont jelentős mértékben nőtt, köszönhetően a forinterősödésre számító lakosságnak és a reálhozamok kifizetésének. A betétállomány növekedésével egyidejűleg sajnálatos módon a magyar családok deviza alapú jelzáloghitel-tartozása is nőtt: szeptember végén 5536 milliárdra rúgott, ami a gyenge forint miatt minden idők legmagasabb értéke. Az is könnyen megeshet, hogy a végtörlesztés (forintgyengítő hatása miatt) nemhogy csökkentené, inkább növelni fogja a háztartások teljes devizaadósságát.

Az előző hónapoknak megfelelően augusztusban is nettó hiteltörlesztő volt a magyar lakosság. Tranzakciós alapon 26,1 milliárd forinttal törlesztettek több hitelt a háztartások, mint amennyit felvettek. A devizahitelek tekintetében 37 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztők, a forinthitelek esetében viszont 10,9 milliárd forinttal nettó hitelfelvevők voltak a családok. Utóbbi jóval alacsonyabb az elmúlt időszakban megszokottnál, inkább téli hónapokra jellemző érték. Forintbetétbe menekültek a magyarok

Továbbra sem mutatja a fellendülés jeleit a hazai jelzáloghitelezés, még az előző évinél is több mint 23%-kal alacsonyabb, 23,7 milliárd forint volt az új kihelyezések volumene. Ez az összeg ráadásul már a hitelkiváltásokat is tartalmazza, ezért is lehetséges, hogy 2,9% az újonnan kihelyezett devizahitelek aránya. A jelzáloghitelek kihelyezésének visszaesésében szeptembertől egyre nagyobb mértékben szerepet játszik a szeptember 12-én bejelentett és szeptember 29-én elindult rögzített árfolyamú végtörlesztés, ez ugyanis a bankok hitelezési kapacitásának lefoglalásán túl csökkenti tőkéjüket (rontva hitelezési képességüket) és emelia kínált jelzáloghitelek kamatszintjét. 


Forintbetétbe menekültek a magyarok

Tovább csökken a jelzáloghiteleken belül a szabad felhasználásúak aránya a lakáscélú konstrukciók javára. Augusztusban már csak 24,9%-ot képviseltek az előbbiek. A többi lakáshitel, melyből a hónap folyamán 17,8 milliárd forintnyi "fogyott". Ez 8%-kal elmarad az egy évvel korábbitól, ami a lakáspiac folytatódó vergődése és a lakossági hitelpiac friss kihívásai fényében nem meglepő fejlemény. 

Forintbetétbe menekültek a magyarok

Jelzáloghitel-kihelyezés tehát alig volt szeptember hónapban, a frank hó végi árfolyama azonban 231,1 forintról 239,4 forintra, az euróé pedig 271,3 forintról 292,1 forintra nőtt. Az átértékelődés következtében (a törlesztések ellenére) ismét nőtt a magyar lakosság forintban kifejezett jelzáloghitel-állománya, mégpedig 6863 milliárdról 7322 milliárdra. Ennek 75%-a, 5535,5 milliárd forint volt devizában denominálva. Mint ismeretes, ezek jelentik azt a kört, amelyek jogosultak lehetnek a kedvezményes végtörlesztésre. Számításaink szerint ebből 600-700 milliárd forint azon hitelek összege, melyek a felvételkori árfolyam (180-as CHF ill. 250-es EUR felett) miatt mégis kiesnek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségéből.

 Forintbetétbe menekültek a magyarok

Az alacsony lakáshitel-kereslet egyik, de talán nem legfontosabb oka a forint alapú konstrukciók továbbra is rendkívül magas kamatszintje. Szeptemberben teljes hitelköltségük átlagosan 10,34% volt, szemben az egy évvel korábbi 9,73%-kal. Szeptember végén aztán a bankok többsége kamatemeléssel reagált a végtörlesztés miatt várhatóan megnövekvő forinthitel-keresletre, amelynek hatásai valószínűleg az októberi statisztikákban már látványosabban megjelennek (Igaz, az ügyfelek magatartásától függ majd, mekkora arányban választanak magasabb költségű hitelt kínáló bankot, így a súlyozott átlag nem feltétlenül lesz olyan magas).

 Forintbetétbe menekültek a magyarok

A fogyasztási hitelek költségmutatója szeptemberben átlagosan 24,25% volt, szemben az egy hónappal korábbi 23,15%-kal és az egy évvel korábbi 20,41%-kal, vagyis ezek körében is szigorítás figyelhető meg. Augusztushoz képest valamelyest nőtt, mégpedig 18,9 milliárd forintról 20,1 milliárdra a kihelyezett fogyasztási hitelek havi összege.

Forintbetétbe menekültek a magyarok


Forintbetétbe menekültek a magyarok

A már említett átértékelődés miatt a lakosság teljes hitelállománya egyetlen hónap alatt 204,5 milliárd forinttal 8692,3 milliárd forintra nőtt. Ezzel összefüggésben a devizahitelek aránya 65,7%-ról 66,5%-ra emelkedett. Egy évvel korábban ez 66,7% volt. 

Forintbetétbe menekültek a magyarok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakossági betétekÖrvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya már negyedik hónapja emelkedik, ezúttal 130,9 milliárd forinttal. Az éven belül lekötött betétek mutatták a legnagyobb, 90,4 milliárd forintos növekedést, de a látra szóló és folyószámlabetétek volumene is 37,7 milliárd forinttal nőtt.

 Forintbetétbe menekültek a magyarok

 

Ebben szerepe lehet a reálhozam-kifizetéseknek, ugyanakkor egy fontos jelenségre is rá kell mutatnunk: vélhetően a forint gyengülése hatására csökkent a devizabetétek állománya a forintbetétek javára. Az alábbi ábrán komoly összefüggés figyelhető meg az euró árfolyama és a devizabetétek tranzakciói között: gyenge árfolyam mellett csökken a devizabetétek állománya (realizálják a betétesek az árfolyamnyereséget), erős árfolyam mellett pedig nő (a forint gyengülésére számítanak). Kérdés, a következő hetek, hónapok árfolyammozgásai igazolják-e ezt a szeptemberi "stratégiát". 

Forintbetétbe menekültek a magyarok

 

A forintbetétek mellett szól a magasabb kamatszint is. Az éven túl lekötött forintbetétek átlagos kamatszintje augusztus folyamán 5,60%-ról 5,69%-ra emelkedett, az éven túliaké azonban csökkent. Az euróbetéteknél kamatnövekedés volt megfigyelhető. 

Forintbetétbe menekültek a magyarok

 

Szeptemberben a háztartások betétállománya 7490,0 milliárd forintról 7620,9 milliárdra nőtt. A devizabetétek aránya a teljes állományon belül az árértékelődések ellenére az említett hatás miatt 15,1%-ról 14,9%-ra csökkent. 

Forintbetétbe menekültek a magyarok

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem