23 °C Budapest

PSZÁF figyelmezteti a bankokat a változásokra: így számolhatják el a díjakat

MTI
2011. október 4. 16:12

Vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a devizában felszámított költségek forintban való meghatározására vonatkozóan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). E szerint kielégítő gyakorlatnak tekinti, ha a pénzügyi intézmények a 2011. január 1. és szeptember 29. közötti napi jegyzésekből számított számtani átlag alapján állapítják meg a korábban devizában kifejezett díjak és költségek forint összegét.

A vezetői körlevél emlékeztet arra, hogy szeptember 29-től módosult a hitelintézeti törvény (Hpt), kiegészülve a devizaalapú kölcsönszerződések törvényben meghatározott árfolyamon való végtörlesztésére vonatkozó rendelkezésekkel valamint a devizában felszámítható díjakra és költségekre vonatkozó előírásokkal.

A fogyasztóval kötött deviza alapú hitel-, vagy kölcsönszerződések esetén a törvény kifejezetten csak azon díjak és költségek felszámítását teszi lehetővé devizában, melyek a szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak. Emellett tételesen meghatározza azon díjak és költségek körét, amelyeket a továbbiakban kizárólag forintban számíthatnak fel. Mivel a rendelkezés a már hatályban lévő hitel- és kölcsönszerződéseket is érinti, a pénzügyi intézményeknek haladéktalanul intézkedniük szükséges az eddig devizában felszámított költségek forintban történő megállapítása iránt - figyelmeztet a PSZÁF.

A felügyelet a körlevél szerint elvárja, hogy a díjak és költségek forintban történő megállapítása ne okozzon az ügyfelek számára hátrányos változást, a jogalkotónak ugyanis az volt a célja, hogy a nem devizában felmerülő költségek és díjak ügyfelekkel szembeni devizában történő felszámításának méltánytalan helyzetét megszüntesse. A pénzügyi intézményeknek emellett figyelemmel kell lenniük az egyoldalú szerződésmódosítás korlátait megfogalmazó rendelkezésekre is. A díjak és költségek forintban történő megállapítása nem eredményezheti a korábban devizában megállapított díjak és költségek emelkedését. Fontos szempont továbbá, hogy a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések vagy pénzügyi lízingszerződések esetében a díjak és költségek a fogyasztók számára hátrányosan egyoldalúan nem módosíthatóak.

Figyelemmel kell lenniük a pénzügyi intézményeknek arra is, hogy a devizaalapú, lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés, vagy pénzügyi lízingszerződés esetében 2010. november 27-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamot vagy az általuk meghatározott saját devizaközépárfolyamot, míg a fogyasztóval kötött egyéb devizaalapú szerződések esetében a szerződésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazniuk.

A felügyelet a körlevél szerint támogatandónak tekinti, ha a pénzügyi intézmény a fogyasztóval kötött egyéb hitel-és kölcsönszerződések esetében az MNB által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamot, vagy az intézmény által meghatározott saját devizaközépárfolyamot alkalmazza. Nem támogatandó, ha a pénzügyi intézmények a díjak és költségek forintban történő megállapításakor az azok vonatkozásában alkalmazott devizaárfolyamnak a Hpt. új rendelkezése hatályba lépésének napján (2011. szeptember 29.) érvényes értékét veszik alapul.

A felügyelet a fentiek alapján elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy olyan számítási módszert alkalmazzanak, amely garantálja a korábbi  időszakban történt devizaárfolyam változás átlagos értékének figyelembevételét, és biztosítja az egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó rendelkezések betartását.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

E követelményeket kielégítő gyakorlatnak tekinti a felügyelet azt, ha a pénzügyi intézmények a 2011. január 1. és szeptember 29. közötti, az adott szerződés vonatkozásában alkalmazandó devizaárfolyamok napi jegyzéseiből számított számtani átlaga alapján állapítják meg a korábban devizában kifejezett díjak és költségek forint összegét. A felügyelet elvárja, hogy a díjak és költségek forintban történő megállapításakor a fogyasztókkal szemben a pénzügyi intézmény olyan díj- és költség összegeket állapítson meg, amelyek alátámasztottan a ténylegesen, indokoltan felmerülő költségek fedezését szolgálják.

A rögzített árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatban arra figyelmeztet a PSZÁF, hogy a végtörlesztés teljesítése érdekében nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó közvetítésnek díjtalannak kell lennie. A felügyelet fokozott figyelemmel kíséri és ellenőrzi a törvényben foglalt rendelkezések valamint a vezetői körlevélben foglalt fogyasztóvédelmi elvek betartását.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44