14 °C Budapest

PSZÁF figyelmezteti a bankokat a változásokra: így számolhatják el a díjakat

MTI
2011. október 4. 16:12

Vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a devizában felszámított költségek forintban való meghatározására vonatkozóan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). E szerint kielégítő gyakorlatnak tekinti, ha a pénzügyi intézmények a 2011. január 1. és szeptember 29. közötti napi jegyzésekből számított számtani átlag alapján állapítják meg a korábban devizában kifejezett díjak és költségek forint összegét.

A vezetői körlevél emlékeztet arra, hogy szeptember 29-től módosult a hitelintézeti törvény (Hpt), kiegészülve a devizaalapú kölcsönszerződések törvényben meghatározott árfolyamon való végtörlesztésére vonatkozó rendelkezésekkel valamint a devizában felszámítható díjakra és költségekre vonatkozó előírásokkal.

A fogyasztóval kötött deviza alapú hitel-, vagy kölcsönszerződések esetén a törvény kifejezetten csak azon díjak és költségek felszámítását teszi lehetővé devizában, melyek a szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak. Emellett tételesen meghatározza azon díjak és költségek körét, amelyeket a továbbiakban kizárólag forintban számíthatnak fel. Mivel a rendelkezés a már hatályban lévő hitel- és kölcsönszerződéseket is érinti, a pénzügyi intézményeknek haladéktalanul intézkedniük szükséges az eddig devizában felszámított költségek forintban történő megállapítása iránt - figyelmeztet a PSZÁF.

A felügyelet a körlevél szerint elvárja, hogy a díjak és költségek forintban történő megállapítása ne okozzon az ügyfelek számára hátrányos változást, a jogalkotónak ugyanis az volt a célja, hogy a nem devizában felmerülő költségek és díjak ügyfelekkel szembeni devizában történő felszámításának méltánytalan helyzetét megszüntesse. A pénzügyi intézményeknek emellett figyelemmel kell lenniük az egyoldalú szerződésmódosítás korlátait megfogalmazó rendelkezésekre is. A díjak és költségek forintban történő megállapítása nem eredményezheti a korábban devizában megállapított díjak és költségek emelkedését. Fontos szempont továbbá, hogy a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések vagy pénzügyi lízingszerződések esetében a díjak és költségek a fogyasztók számára hátrányosan egyoldalúan nem módosíthatóak.

Figyelemmel kell lenniük a pénzügyi intézményeknek arra is, hogy a devizaalapú, lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés, vagy pénzügyi lízingszerződés esetében 2010. november 27-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamot vagy az általuk meghatározott saját devizaközépárfolyamot, míg a fogyasztóval kötött egyéb devizaalapú szerződések esetében a szerződésben meghatározott árfolyamot kell alkalmazniuk.

A felügyelet a körlevél szerint támogatandónak tekinti, ha a pénzügyi intézmény a fogyasztóval kötött egyéb hitel-és kölcsönszerződések esetében az MNB által megállapított és közzétett hivatalos devizaárfolyamot, vagy az intézmény által meghatározott saját devizaközépárfolyamot alkalmazza. Nem támogatandó, ha a pénzügyi intézmények a díjak és költségek forintban történő megállapításakor az azok vonatkozásában alkalmazott devizaárfolyamnak a Hpt. új rendelkezése hatályba lépésének napján (2011. szeptember 29.) érvényes értékét veszik alapul.

A felügyelet a fentiek alapján elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy olyan számítási módszert alkalmazzanak, amely garantálja a korábbi  időszakban történt devizaárfolyam változás átlagos értékének figyelembevételét, és biztosítja az egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó rendelkezések betartását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

E követelményeket kielégítő gyakorlatnak tekinti a felügyelet azt, ha a pénzügyi intézmények a 2011. január 1. és szeptember 29. közötti, az adott szerződés vonatkozásában alkalmazandó devizaárfolyamok napi jegyzéseiből számított számtani átlaga alapján állapítják meg a korábban devizában kifejezett díjak és költségek forint összegét. A felügyelet elvárja, hogy a díjak és költségek forintban történő megállapításakor a fogyasztókkal szemben a pénzügyi intézmény olyan díj- és költség összegeket állapítson meg, amelyek alátámasztottan a ténylegesen, indokoltan felmerülő költségek fedezését szolgálják.

A rögzített árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatban arra figyelmeztet a PSZÁF, hogy a végtörlesztés teljesítése érdekében nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó közvetítésnek díjtalannak kell lennie. A felügyelet fokozott figyelemmel kíséri és ellenőrzi a törvényben foglalt rendelkezések valamint a vezetői körlevélben foglalt fogyasztóvédelmi elvek betartását.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18