15 °C Budapest

Filléres lakások a piacon: miből fogjuk megvenni?

2011. június 15. 10:25

Mélyponton a lakáspiac, 5 milliós kölcsönök Lassan elérkezik a moratórium vége, nagy fordulat lehet ez a jelzáloghitelezésben. Szükség is lesz rá, hiszen a mélyponton vannak az ingatlanárak. De tényleg most érdemes lakást venni hitelből? Hogy alakulnak a bankok jelzáloghitel ajánlatai? A pénzcentrum.hu piaci körképével végigtekintjük a bankok jelenlegi akcióit, törlesztőket, THM-eket.

A lakáspiaci változások zajlanak. Az öt pontot magába foglaló a kormány és a Bankszövetség által közösen megfogalmazott akcióterv, melyben többek között megállapodtak a piaci gátat jelentő moratórium feloldásáról is, további változásokat hozhat, akár a hitelezésben is. Összességében a moratórium feloldása üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. Az eddig további árcsökkenésre váró keresők ténylegesen megjelenhetnek, az eladók egy része pedig, a moratórium lejártával, elszánhatja magát az eladásra. Sok múlik a kilakoltatási moratórium "védőernyője" alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a Bankokkal karöltve.


A kormány jelenlegi intézkedései, a problémás lakáshitelek és a moratórium kérdésének tisztázása, összességében várhatóan pozitív hatást gyakorolnak majd a hazai lakáspiacra. A kvótarendszer és a már most is a padlón lévő négyzetméterárak miatt várhatóan csak lokálisan okozhat további áresést az intézkedés. Véleményünk szerint azokon a válság nélkül is nehéz helyzetben lévő, kisebb vidéki városokat és községeket magába foglaló részpiacokon okozhat számottevő problémát a moratórium feloldása, ahol a tranzakciók száma már most is minimális. A lakáspiacon tapasztalható bizonytalanság megszűnésével, a moratórium feloldására és az ezzel járó további áresésekre spekuláló vásárlók megjelenésével végleg stabilizálódhat a helyzet, és hosszú távon egy óvatosan emelkedő pályára állhat a hazai lakáspiac, mind az építések, mind az árak tekintetében.

Az eladó lakások hirdetéseiben is tapasztalható, hogy közeledik a kilakoltatási moratórium feloldása. Minden ötödik hirdetést - különösen a családi házaknál - úgy adják fel, hogy sejtetik, az eladás "sürgőssé vált". Az eladók két-három százaléka azt sem palástolja, hogy bedőlt hitel vagy árverezés miatt szabadulna ingatlanától. Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítéssel foglalkozó portálon például címkével lehet jelezni, hogy az ingatlan esetében árverésről van szó, áron alul kínálják azt, vagy pedig meglehetősen gyorsan szeretnének tőle megszabadulni. A kínálati ingatlanárak tehát azt mutatják, hogy érdemes lehet most vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár további 15-20 százalékot is lehet alkudni a hirdetésben szereplő már eleve jutányos árból.

Ha a fentebb vázolt forgatókönyv alapján zajlik le a moratórium feloldása és valóban áremelkedés következhet a piacon, akkor bizony a mai kondíciók mellett is érdemes lehet lakást venni. Milyen ajánlatok közül válogathatunk? Egy tucat bank válaszolt a kérdéseinkre, így összehasonlítható képet kaphatunk a lehetőségeinkről.

A legtöbb bank elengedi a kezdeti banki költségeket, de találhatunk egyéni ajánlatokat is. A hitel felvétele előtt mindenképp érdemes jól körülnézni, az akciókat és a THM-eket összevetve dönteni. Hiszen életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése lehet ez, a hitelfelvevők többsége 20 év körüli törlesztési időszakot vállal és a hitelösszegek is 6 millió forint körül alakulnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az AXA Bank akciója az értékbecslésidíj-kedvezmény, ezzel csökkenti a hitelfelvevőre háruló költségeket. Ehhez, bankszámlával jövedelem-átutalással és legalább még egy AXA csoport termékkel rendelkezni kell. A Bank további piaci szűkülésre számít. Annak ellenére, hogy az átlagos kölcsönösszeg továbbra is növekszik, így már közel 8 millió forint, az átlagos futamidő azonban továbbra is 20 év a hitelintézetnél.

A Budapest Bank a jelzáloghitelhez kapcsolódóan átvállalja az értékbecslés díját. (A helyszíni szemle időpontjában a hiteligénylő kifizeti a díjat az értékbecslőnek, majd folyósítás esetén visszatérítjük ügyfeleinknek a kifizetett összeget.) A Banknál egyéb kezdeti költségek sincsenek: a Bank sem hitelfolyósítási, sem hitelbírálati, sem egyéb díjat nem számít fel ügyfeleinek. A már régebb óta piacon lévő egyenlítő hitelt is választhatják az ügyfelek, aminek minimum összege 5 millió forint. Az Egyenlítő Hitellel minden, a konstrukcióhoz tartozó folyószámlán elhelyezett pénzösszeg után (a kinnlévő hitel legfeljebb 70%-áig) (a hitelkamat mértékével egyező) napi kamatkedvezményt számol el a Bank, amely féléves periódusonként automatikusan csökkenti a hitelösszeget. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a folyószámlán tartott pénzünk, hosszú lekötés nélkül hitelkamat szinten gyarapodik, az alacsonyabb betéti helyett.

10 milliós kölcsönök, banki akciók

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?