17 °C Budapest

Jelzálog húzza a magyar csodalovat is

Pénzcentrum
2011. május 21. 11:02

Jelzálogot jegyeztetett be a verpeléti Evowine Kft. az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, a magyar csodaló, amelynek eszmei értéke becslések szerint 1,5 milliárd forint.

 

Elúszott a 15 millió forint Angliában
A vert mezőnyben végzett Overdose szombaton a Group II-es Temple Stakes-t a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkban. A bukmékereknél első számú favoritja volt a hatéves paripa, annak ellenére, hogy legalább öt olyan ló állt rajthoz, amelyek a Group I-es mezőnyben is nyertek már versenyt.
A start jól sikerült, Overdose az 1000 méteres táv kétharmadáig a győzelemért is versenyben volt, de az utolsó 200 méterre visszaesett, s hetedikként haladt át a célvonalon. A futam után kiderült, Overdose 600 méter után elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le.
A futam 80 ezer font (24 millió forint) összdíjazású volt, az első helyezett 45 ezer fontot (15 millió forintot) kapott. Mikóczy elmondása szerint megközelítően ugyanennyibe került a ló felkészítése a versenyre. A tulajdonos a verseny után rendkívül csalódott volt, de azonnal közölte, hogy nem adja fel, mert Overdose azért megmutatta, hogy a legjobb sprinterek közé tartozik.
A magyar csodaló legnagyobb megmérettetése a június 14-i Royal Ascot lesz, amit az angol királynő is megtekint. Mikóczy szerint a további háromhetes angliai felkészülés elegendő lesz rá, hogy Ascotban az utolsó métereket is bírja.
Overdose-t azután kiáltották ki csodalónak, hogy az első 12 versenyét megnyerte. Akkor a 13. helyen állt a valaha élt versenylovak örökranglistáján, amelyet a magyar Kincsem vezet. Majd súlyos patagyulladást kapott, ami miatt csak tavaly augusztusban tudott ismét elindulni, amikor kikapott. Idén április közepén viszont már ismét a régi önmagát mutatta: a németországi Hoppegartenben új pályacsúccsal győzött.

Kölcsönt kellett felvennie Mikóczy Zoltánnak, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, a magyar Overdose és még 22 másik ló versenyeztetésének költségeit. Már korábban is a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. támogatta a Miko Racing and Trading Kft. versenyistállóját, ezért kézen fekvő volt, hogy Mikóczy ismét a borászati céghez fordult segítségért.

Az ügylet másodlagos biztosítékaként szolgált, hogy a hitelező jelzálogot jegyeztethetett be - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Mikóczy. Kérdésünkre nem kívánta elárulni a felvett hitel nagyságát, csak annyit mondott, hogy az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.

Az Evowine Kft. viszont bejegyeztette a jelzálogot az Overdose Vagyonkezelő Kft. Mikóczy kezében lévő 50 százalékos tulajdonrészére, valamint a Miko Racing and Trading Kft.-re. Mikóczy kérdésünkre közölte: június elején kamatostól rendezi a tartozását, és akkor lekerülhet a jelzálog a társaságokról.

A Pénzcentrum.hu próbálta elérni az Evowine Kft.-t is, de sem honlapcímet, sem telefonszámot nem lehetett hozzájuk találni. A társaság Román Péter, Bálint László István, Bodnár Balázs borászok, a bécsi Linepro GmbH, illetve a budaörsi CSM Holdings Kft. részvételével alakult 2009-ben. Román Péter ügyvivő nevén a tudakozónál bejelentett telefonszámon csak üzenetrögzítő jelentkezett. 

Overdose, a nemzeti büszkeség

Mikóczy Zoltán 2006-ban vásárolt egy telivér csikót a lóárveréseiről híres angliai Newmarketban 2100 fontért, azaz alig több, mint 600 ezer forintért. (A lovat Mikóczy lánya nevezte el Overdose-nak, ami magyarul azt jelenti,  "túladagolás".) Az árverésen szinte véletlenül pottyant a tulajdonos ölébe a csikó, mivel igazából nem is akart lovat venni, csak benne ragadt egy licitálásban. Egy év alatt kiderült, hogy a ló átlagon felüli képességekkel rendelkezik, s sorra nyerte a versenyeket.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januárjában alakult meg. Egyetlen apportált vagyona Overdose volt. A lovat ekkor már 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. A csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai akkoriban azt akarták elérni, hogy Overdose szlovák lóként fusson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az öt nagy cég egyenként 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék pedig Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég 750 millió forintos névértékű, 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot - vállalatonként 40 milliót - fizettek az új tulajdonostársak. A cég tőkéje így 400 millió forintra csökkent.

Mikóczy Zoltán, Overdose és állandó munkalovasa Osztényi Zoltán Fotó: pannoniaoverdose.hu

Komoly versenyekhez nincs elég a pénz

A megállapodás fő kitétele, hogy csak magyar színekben indulhat a versenyló. Emellett a résztvevő vállalatok használhatják reklámjaikban Overdose-t. A ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez a tulajdonosok egyhangú szavazata kell.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet - válaszolta érdeklődésünkre a tulajdonos.

Mikóczy hozzátette: be kell látnia, hogy a Group I-es versenyeken való részvétel költségeinek finanszírozása meghaladja a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló hozza az elvárt eredményeket, akkor biztosítani kell hozzá a megfelelő anyagi hátteret. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?