Jelzálog húzza a magyar csodalovat is

Pénzcentrum
2011. május 21. 11:02

Jelzálogot jegyeztetett be a verpeléti Evowine Kft. az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, a magyar csodaló, amelynek eszmei értéke becslések szerint 1,5 milliárd forint.

 

Elúszott a 15 millió forint Angliában
A vert mezőnyben végzett Overdose szombaton a Group II-es Temple Stakes-t a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkban. A bukmékereknél első számú favoritja volt a hatéves paripa, annak ellenére, hogy legalább öt olyan ló állt rajthoz, amelyek a Group I-es mezőnyben is nyertek már versenyt.
A start jól sikerült, Overdose az 1000 méteres táv kétharmadáig a győzelemért is versenyben volt, de az utolsó 200 méterre visszaesett, s hetedikként haladt át a célvonalon. A futam után kiderült, Overdose 600 méter után elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le.
A futam 80 ezer font (24 millió forint) összdíjazású volt, az első helyezett 45 ezer fontot (15 millió forintot) kapott. Mikóczy elmondása szerint megközelítően ugyanennyibe került a ló felkészítése a versenyre. A tulajdonos a verseny után rendkívül csalódott volt, de azonnal közölte, hogy nem adja fel, mert Overdose azért megmutatta, hogy a legjobb sprinterek közé tartozik.
A magyar csodaló legnagyobb megmérettetése a június 14-i Royal Ascot lesz, amit az angol királynő is megtekint. Mikóczy szerint a további háromhetes angliai felkészülés elegendő lesz rá, hogy Ascotban az utolsó métereket is bírja.
Overdose-t azután kiáltották ki csodalónak, hogy az első 12 versenyét megnyerte. Akkor a 13. helyen állt a valaha élt versenylovak örökranglistáján, amelyet a magyar Kincsem vezet. Majd súlyos patagyulladást kapott, ami miatt csak tavaly augusztusban tudott ismét elindulni, amikor kikapott. Idén április közepén viszont már ismét a régi önmagát mutatta: a németországi Hoppegartenben új pályacsúccsal győzött.

Kölcsönt kellett felvennie Mikóczy Zoltánnak, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, a magyar Overdose és még 22 másik ló versenyeztetésének költségeit. Már korábban is a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. támogatta a Miko Racing and Trading Kft. versenyistállóját, ezért kézen fekvő volt, hogy Mikóczy ismét a borászati céghez fordult segítségért.

Az ügylet másodlagos biztosítékaként szolgált, hogy a hitelező jelzálogot jegyeztethetett be - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Mikóczy. Kérdésünkre nem kívánta elárulni a felvett hitel nagyságát, csak annyit mondott, hogy az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.

Az Evowine Kft. viszont bejegyeztette a jelzálogot az Overdose Vagyonkezelő Kft. Mikóczy kezében lévő 50 százalékos tulajdonrészére, valamint a Miko Racing and Trading Kft.-re. Mikóczy kérdésünkre közölte: június elején kamatostól rendezi a tartozását, és akkor lekerülhet a jelzálog a társaságokról.

A Pénzcentrum.hu próbálta elérni az Evowine Kft.-t is, de sem honlapcímet, sem telefonszámot nem lehetett hozzájuk találni. A társaság Román Péter, Bálint László István, Bodnár Balázs borászok, a bécsi Linepro GmbH, illetve a budaörsi CSM Holdings Kft. részvételével alakult 2009-ben. Román Péter ügyvivő nevén a tudakozónál bejelentett telefonszámon csak üzenetrögzítő jelentkezett. 

Overdose, a nemzeti büszkeség

Mikóczy Zoltán 2006-ban vásárolt egy telivér csikót a lóárveréseiről híres angliai Newmarketban 2100 fontért, azaz alig több, mint 600 ezer forintért. (A lovat Mikóczy lánya nevezte el Overdose-nak, ami magyarul azt jelenti,  "túladagolás".) Az árverésen szinte véletlenül pottyant a tulajdonos ölébe a csikó, mivel igazából nem is akart lovat venni, csak benne ragadt egy licitálásban. Egy év alatt kiderült, hogy a ló átlagon felüli képességekkel rendelkezik, s sorra nyerte a versenyeket.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januárjában alakult meg. Egyetlen apportált vagyona Overdose volt. A lovat ekkor már 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. A csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai akkoriban azt akarták elérni, hogy Overdose szlovák lóként fusson.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az öt nagy cég egyenként 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék pedig Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég 750 millió forintos névértékű, 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot - vállalatonként 40 milliót - fizettek az új tulajdonostársak. A cég tőkéje így 400 millió forintra csökkent.

Mikóczy Zoltán, Overdose és állandó munkalovasa Osztényi Zoltán Fotó: pannoniaoverdose.hu

Komoly versenyekhez nincs elég a pénz

A megállapodás fő kitétele, hogy csak magyar színekben indulhat a versenyló. Emellett a résztvevő vállalatok használhatják reklámjaikban Overdose-t. A ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez a tulajdonosok egyhangú szavazata kell.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet - válaszolta érdeklődésünkre a tulajdonos.

Mikóczy hozzátette: be kell látnia, hogy a Group I-es versenyeken való részvétel költségeinek finanszírozása meghaladja a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló hozza az elvárt eredményeket, akkor biztosítani kell hozzá a megfelelő anyagi hátteret. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?