16 °C Budapest

Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

2011. január 24. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint hazánkban az elmúlt év végén a forgalomban lévő készpénz értéke mintegy 2355 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt éveket összességében nézve figyelemre méltó, hogy a magyar gazdaság készpénzhasználata nemzetközi szinten is magas, és nem látszik csökkenni.

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

 

Egymillió valódi bankjegyre jutó hamisítványok számának alakulása(Forrás: MNB)


Szakértők szerint három fő tényezőre vezethető vissza a túlburjánzó magyar készpénzállomány: a rejtett gazdaság térnyerése, az üzleti partnerek közti bizalomhiány és az állam készpénzcentrikus magatartása jelenthetik a fő okokat.

Az euróval csak rosszabb lesz

Az euróhasználat önmagában nem indokolja a készpénzhasználat csökkenését, a hazai készpénzkereslet mozgatói annyira mélyen gyökereznek, tartós csökkenés esetükben nem várható. Sőt, a csatlakozásnak van egy potenciális veszélye is: a nagy értékű bankjegyek még inkább támogatják a rejtett gazdaság működését, például még inkább kitágítják a bűnszervezetek és adócsalók mozgásterét. Tarthatunk attól, hogy az új pénznem még jobban megolajozza majd a rejtett gazdaságot. Az illegális tranzakciókat gyakorlatilag sokkal egyszerűbb lesz lebonyolítani a nagyobb címletek miatt, ezért a hazai fizetési struktúrának addig még rendkívüli fejlődésen kell keresztülmennie, hogy ne jelentsen valós veszélyt a rejtett gazdaság továbbgyűrűzése.

A forgalomban lévő bankjegyek és érmék

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2010 végén 2310 milliárd forint volt, ami 9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A kisebb címletű bankjegyek mennyisége csak kismértékben változott. ezáltal erősödött a 20 000 és a 10 000 forintosok dominanciája, e két címlet már csaknem 56 százalékát teszi ki volumenben az összes forgalomban lévő bankjegynek.

A fellelt forintbankjegy-hamisítványok címletenkénti megoszlása 2010 negyedik negyedévében(Forrás: MNB)


Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

2010. december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban, mintegy 45 milliárd forint értékben. A forgalomban lévő állomány mennyisége 3 százalékkal, értéke 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. a bővülést szinte kizárólag a legkisebb, 5 forintos és a legnagyobb, 200 forintos érmék iránti kereslet növekedése okozta.

Lekapcsolták a pénzmásolókat

Az MNB jelentése szerint 2010 végén a hamis pénzek számának év elején kezdődött emelkedése megfordult, és jelentős mértékben csökkent.Az év utolsó három hónapjában 1186 darab hamis bankjegy lett kivonva a forgalomból. a hamisítványok számbeli csökkenésében meghatározó szerepe volt az MNB rendőrséggel folytatott eredményes együttműködésének, amelynek köszönhetően októberben felderítésre került a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10 000 forintosokat előállító hamisítói kör.

Fellelt forintbankjegy-hamisítványok számának alakulása (Forrás: MNB)


A csökkenés mellett a kereskedelemben továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20 000 forintos hamisítványok. ez utóbbiak is kiszűrhetők összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), de főként napjaink korszerű pénztári eszközös módszerével, a kombinált uv-a/C lámpás vizsgálattal. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan ellenőrizheted és ismerheted fel legegyszerűbben a hamisgyanús bankjegyeket
Néhány egyszerű módszerrel Te is könnyen ellenőrizheted a forint bankjegyek valódiságát:

• A forint hamisítványok sohasem készülnek valódi bankjegypapírra,
• A forinthamisítványok színes fénymásolóval esetleg printerrel vagy síknyomtatással, így felületükön tapintható festékvastagság nem érzékelhető.

A fenti két alapvető szempont figyelembe vételével segédeszköz nélkül is ellenőrizheted:

• a metszetmélynyomtatást meglétét tapintással,
• a fény felé tartva a bankjegyet átnézetben a vízjelet, a biztonsági szálat , és az elő-hátoldali illeszkedőjel pontos illeszkedését,
• a rátekintés szögének változtatásával az optikailag változó tulajdonságú színváltós nyomatot és a holografikus hatású fémcsíkon lévő motívumokat, valamint rejtett képeket.


Hamisítási helyzetünk 2010 végén más országokkal összehasonlítva vegyes képet mutat: a nemzetközi valutákkal való összevetésben kedvező ugyan, de a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában alacsonyabb hamisítási mutatók is előfordulnak.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 379 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a negyedik negyedévben. ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 268 darab volt.

A kéteurós a legnépszerűbb a hamisítók körében

A hamisítók a kéteuróst preferálják, tavaly a forgalomból kivont hamis érmék háromnegyede legalábbis ekkora értékű volt - jelentette a BruxInfo.

Tavaly 8 százalékkal nőtt a forgalomból kivont hamis euróérmék száma, míg ugyanis 2009-ben nagyjából 172 ezer darabot kellett bevonni, addig ez a szám 2010-ben elérte a 186 ezret. A Bizottság közlése szerint messze a 2 eurós a legnépszerűbb a hamisítók körében, a visszavont érmék közül ugyanis több mint 130 ezret ez a pénzdarab tett ki. Ami az euróbankjegyeket illeti, az EU-ban tavaly nagyjából 751 ezer hamis bankót vontak ki a forgalomból, legalábbis ez derült ki az Európai Központi Bank adataiból, amely egyébként a bankjegyek hamisítás elleni védelméért felel.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?